Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две жени от Сунгурларе спят на улицата, след като ги изгониха от дома им (обновена)

| обновено на 29.07.20 в 17:47
Мебелите на семейството са струпани на улицата
Снимка: Десислава Стефанова/Фейсбук

Две жени от Сунгурларе спят на улицата, след като са изгонени от общинското жилище, което обитават. Десислава Стефанова разказа, че договорът на майка ѝ с администрацията е изтекъл през януари и не е подновен без никакви обяснения. Категорична е, че отговарят на изискванията за общинско жилище и добави:

На 23 януари е трябвало да подновят договора на майка ми, тъй като жилището се води на Желка Стефанова, но не знам защо не са ѝ го подновили. Абсолютно цялата Община Сунгурларе е запозната с нашия случай и знаят, че ние сме крайно нуждаещи се. И няма къде да отидем, просто сме на улицата. И те това го знаят. От вчера живеем на улицата – гладни, мизерни, некъпани. Да са живи и здрави хората и дечицата, които ни протягат ръка, които ни хранят, които се отзвовават…“, разказа жената.

Десислава Стефанова посочи, че, според нея, има и лично отношение от страна на кмета на общината Георги Кенов.

От Община Сунгурларе публикуваха своя позиция във Фейсбук-страницата на Георги Кенов, ето я без редакторска намеса:

"Във връзка с казуса на двете жени, от които беше възстановен общински имот и публикациите в интернет обясняваме фактическата обстановка.

Актуално от днес със Заповед № 211/29.07.2020г. настанявам двете жени в общинско жилище в рамките на шест месеца до намиране на подходящо жилище. При връчване на заповедта обаче двете жени изрично отказват да се настанят и предоставеното от общината към тях друго жилище е отказано.
На 19.12.2019г. беше сключен Анекс към договор от 20.01.2016г. във връзка с жалба, с който срока на договора за отдаване на общинска жилищна собственост под наем се удължава в срок от 21.01.2020 до 31.03.2020г. С Решение № 45 прието на 7-мо заседание на Общински съвет – Сунгурларе проведено на 15.04.2020г. за разпределяне на общински жилищен фонд за 2020г. гореспоменатото жилище е в включено във фонд „Ведомствен”. Според Наредбата отдаването на жилището не може да бъде за срок по-дълъг от един месец от изтичане срока на договора, т.е. до 14.07.2020г. Наемателят се задължава да освободи жилището не по-късно от 14.07.2020г. и да заплати всички задължения към датата на прекратяване на договора. На 15.07.2020г. беше направена проверка и написан Констативен акт за нарушение и продължаващо пребиваване на двете жени в общинското жилище.

През януари месец договора за наем на двете жени изтича и последва изпращане на 3 уведомителни писма, които имаха за цел да ги информират и запознаят, че договора им за общинско жилище е изтекъл и трябва да потърсят друга квартира, в която да живеят. Многократно Община Сунгурларе ги уведомява за незаконното пребиваване в общински имот. В предвид извънредната ситуация в България помогнахме на двете дами и отложихме с няколко месеца тяхното преместване. В рамките на 6 месеца те трябваше да намерят имот под наем и да организират без проблемно си преместване. За съжаление обаче тази дейност не беше извършена и се наложи общината като собственик на апартамента да влезе с комисия по изземване.

В публикуваните снимки уведомяваме обществеността, че този апартамент и общинските жилища в сградата подлежат на основен ремонт, поради което се намираме в тази ситуация. Община Сунгурларе им предостави друг апартамент за ползване, докато успеят да организират квартира подходяща за техните нужди. В общината има разписана Наредба за реда на настаняване под наем и настаняване с общински жилища в Община Сунгурларе и в основание на нея се взема решение. Отдава се общинска собственост на лица, които са без имотно състояние и в крайна социална необходимост.

Живеем в трудни времена, но имотите в общината не са с високи наеми. Вярвам, че трябва да си помагаме, но не може да толерираме вечно хора, които нямат трудови навици и не спазват наложените разпоредби. Трябва да бъдем отговорни към своите близки
", се казва в позицията на Георги Кенов





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Над 2 300 000 лева са задълженията към ВиК - Ямбол

Над 2 300 000 лева са задълженията към държавното дружество ВиК в Ямбол. Периодично се правят акции за принудително спиране на водата към некоректни абонати с неплатени високи сметки за използвана питейна вода. Над 2 млн. лева са задълженията на битовите абонати, уточни управителят на ВиК –Ямбол Христина Микуцева и добави, че от началото на годината до..

публикувано на 27.06.24 в 16:51

Ясни са одобрените за предоставяне на еко уреди по програма LIFE

Готово е класирането на домакинствата, кандидатствали за преход към алтернативни форми на отопление и подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво, информират от Община Бургас. Проектът се провежда в рамките на четвъртия прием на документи по програма LIFE.  Приемът на заявления за участие в основната фаза на Интегрирания проект продължи от..

публикувано на 27.06.24 в 14:49
Петър Русев, старши спасител на Северния плаж в Бургас.

Какво се случва при скок от моста в морето: шок, гръбначна травма и кома

Шок, гръбначно-мозъчна травма и кома: това може да се случи с организма на човек, който се хвърля отвисоко в морето, каза старши спасителят на бургаския Северен плаж Петър Русев в интервю за БНР Бургас, след като вчера при скок от моста загина млад мъж . Това беше вторият такъв случай само в рамките на седмицата. „При скок в първия..

публикувано на 27.06.24 в 13:40

МЗХ: Удължава се срокът за подаване на заявления по Кампания 2024

До 8 юли се удължава срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по Кампания 2024. Промяната е на база извършен анализ от Министерство на земеделието и храните, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи в ИСАК. Взети под внимание са и постъпилите в министерството писмени искания от браншови организации и..

публикувано на 27.06.24 в 09:34

Аварии на водопроводи налагат спиране на водата на няколко места в Бургаско

Къде работят днес аварийните групи на ВиК Бургас: В Бургас , к-с Изгрев, авария на кръстовището пред КАУФЛАНД - спряно водоподаването в района до отстраняване. В.Българово, община Камено  – авария със заварка на главен водопровод. Ремонтните дейности се извършват от 08:30 до 10:30часа. В с.Равнец също има авария, която ще се отстранява със..

публикувано на 27.06.24 в 09:09

СЕМ с кампания за медийна грамотност: Провери, преди да се довериш!

Фалшивата новина е като черния облак, който се е надвесил в небето – гърми, трещи, но в крайна сметка не вали – виждаме го, притеснява ни, някои дори се плашат от него, но накрая – много шум за нищо. Затова… Не се подвеждайте, а проверете информацията! Научете се да разпознавате източниците! Вижте кой е цитиран? и накрая: Не споделяйте, ако се..

публикувано на 27.06.24 в 08:50
архив

Висок риск от пожари в Болярово

Екстремно висок е рискът от пожари в крайграничната община Болярово. Трайното засушаване, работата на открито и  нелегалните мигранти са сред предпоставките за възникването на локални огнища. В региона не е валяло повече от месец, растителността навсякъде е изсъхнала, продължава и жътвената кампания, посочи кметът на Болярово Христо Христов. „ В..

публикувано на 27.06.24 в 08:44