Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

През август ще се приемат творби за участие в биеналето „Приятели на морето“

От 17 до 21 август всички художници от България, с живописни, графични и скулптурни творби, посветени на морето, могат да подават своите творби за участие в тазгодишното издание на Националната изложба "Приятели на морето".

Националната изложба  за съвременна живопис, графика и скулптура е най-старата извънстолична национална изява- от 1968 г. и се организира на всеки две години в Бургас. Изложбата беше прекъсната през 1984 г. и възстановена 2004 г. През септември 2020 г. се провежда осмо подновено  издание. В същото могат да вземат участие всички художници от България с живописни, графични и скулптурни творби, посветени на морето, които приемат условията на този статут.

Журирането на творбите за участие в Национална изложба - биенале "Приятели на морето" и наградите се определят от седемчленно жури, съставено от авторитетни български художници и изкуствоведи и представител на Община Бургас.

Експозицията на Национална изложба - биенале "Приятели на морето" се подрежда в залите на БХГ "Петко Задгорски" и Дружество на художниците - Бургас.

Приемат се живописни, графични и скулптурни произведения. Техниката и материалът са свободни. Всеки автор може да участва и в трите категории - живопис, графика, скулптура, като за всяка се заплаща отделно. Авторът може да участва с не повече от 2 творби в категория.

От 17 до 21 август 2020 г.  е срокът за получаване на творбите.

22 август 2020 г. - журиране.

4 /петък/ септември 2020 г. - откриване на изложбата и обявяване на наградите.

9 /петък/ октомври 2020 г. - закриване на изложбата.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

EAST 17 ще участват за втори път на SPICE Music Festival

Трета фестивална вечер предстои на SPICE Music Festival. Заради невъзможност на изпълнители да пътуват до Бургас заради ситуацията с коронавируса и ограниченията в някои страни, се наложи промяна в програмата. EAST 17 пристигат отново в България, за да участват в събитието. Почитателите им ги видяха и миналата година а сцената. Включват се и 5IVE...

публикувано на 09.08.20 в 17:18

5IVE заменят VENGABOYS на SPICE Music Festival

Изненадите от SPICE Music Festival продължават .Една от тях е известната момчешка група от 90-те – 5IVE, които пристигат в Бургас, за да се включат в програмата на мястото на VENGABOYS. VENGABOYS, както и C Block не можаха да отпътуват от страните си, заради усложнената обстановка и непрекъснато променящите се рестрикции за пътуване, свързани..

публикувано на 08.08.20 в 20:05

Хиляди пяха " И замирисва на море" и "I like to move it" на Spice music festival

В огромна дискотека се превърна зоната пред Морска гара в първата вечер на Spice music festival .Хиляди българи за втори път се събраха, да чуят едни от най-големите хитове на 90- те години.Сцената тази година е с променено разположение, щандовете за храна и напитки също. Причината е,  да има повече дистанция между хората. Музикалното събитие беше..

обновено на 08.08.20 в 12:46

Sea of black festival ще се проведе днес в Бургас

Една чуждестранна и осем български групи ще вземат участие в тазгодишното издание на SEA OF BLACK FESTIVAL, съобщиха от Община Бургас. Това са GWENDYDD, JFT, CHURCH OF DESTINY, BESTIA ATER и LUNATIC THEATER от София, SURRATION от Бургас, FROM THE ASHES от Ямбол, ENGINEER OF DEATH от Троян и GET SOME! от Холандия. Събитието ще се проведе днес в Летния..

публикувано на 08.08.20 в 09:32

През септември предстои четвъртата национална фолклорна среща "Китен и приятели 2020"

За четвърти пореден път Китен ще бъде домакин от 5 до 7 септември на Националната фолклорна среща "Китен и приятели" . Това каза за БНР Бургас странданската народна певица Златка Ставрева : "Българското фолклорно изкуство е уникално в музикалния свят. Четвъртата националната фолклорна среща се посвещава на деня на Съединението на Княжество..

публикувано на 07.08.20 в 16:47

Киновечери под звездите в Ямбол с любими български филми

Топлите летни месеци предполагат за повече време на открито и Лятното кино в прохладния Градски парк на Ямбол е една чудесна възможност то да бъде оползотворено приятно и пълноценно. Тази година любителите на седмото изкуство в града ще преживеят незабравими емоции с обичани и вечни български филми от фонда на Националния филмов център. Напълно..

публикувано на 07.08.20 в 15:38

Представят Анхиалско-Месемврийската кондика в Помориe

Анхиалско-Месемврийската кондика ще бъде официално представена днес от 18:00 часа в Градската художествена галерия “Дечко Стоев”, съобщиха от Община Поморие. Летописната книга ще бъде дарена на Историческия музей в морския град и ще бъде част от новата изложба – „Православието в Поморие – минало и настояще”. Кондиката ще бъде представена от Любка..

обновено на 07.08.20 в 15:24