Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Оградата спряла Министерството на туризма да провери плажа край „Доган сарай“

Регионалното министерство е подало сигнал за проверка на плажа до т. нар. „Доган сарай“. Това отговориха от Министерството на туризма на поставени към тях въпроси дали ивицата е плаж и ще бъде ли категоризирана като такава.

Сигналът от регионалното министерство е от юли, 2020 г., в който се описва, че въпросният поземлен имот представлява каменист бряг, покрит с различни по големина камъни, чакъл и други седименти - описание, отговарящо на определението за морски плаж според Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Още същия месец е предприета проверка, информират от Министерство на туризма, която не е осъществена напълно „поради поставена метална преграда на път, представляващ имот общинска публична собственост и с налични табели с надпис „Строителен обект“.

От ведомството припомнят, че „ЗУЧК гарантира свободния достъп до морските плажове и свободното движение по протежението на морския бряг. Този закон регламентира също ползването на изключителната държавна собственост и задълженията на държавните органи при определяне на териториалния обхват на Черноморското крайбрежие и на крайбрежната плажна ивица

На въпрос – извършвана ли е подобна проверка през 2017 г., когато БНР-Бургас подаде сигнал в тази насока към Министерството на туризма, оттам отговориха, че не е подавано искане за евентуално включване към картите на плажовете и на въпросната ивица.

От ведомството не уточняват дали и кога ще извършат нова проверка.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търсят се бъдещите поети на Бургас

Центърът за подкрепа на личностното развитие в Бургас търси младежи, които обичат да пишат. Всички, които искат да се включат в новия проект "Пиша, обичам, играя" на  ЦПЛР-Бургас трябва да се запишат до 23 август на телефоните, обявени по-долу. Основната дейност по този проект е сформиране на клуб по творческо писане. В него могат да се запишат..

публикувано на 13.08.20 в 10:50

Поморие е домакин на фестивала "Мед, море и слънце"

Поморие е домакин от днес до 23 август на осмия пореден фестивал “Мед, море и слънце”, в който участват производители на мед и пчелни продукти от цялата страна. Над 20 различни видове мед, уникални свещи, вълшебни мехлеми и цветен прашец са само част от целия спектър от пчелна продукция, която предлага тазгодишното изложение. Всеки ден, от 9:30..

публикувано на 13.08.20 в 09:49
архив

Несебър празнува от днес

С изложба на творби на децата от Общинския детски комплекс от днес започват празничните събития по повод празника на Несебър – 15 август. Предвидена е интересна и разнообразна програма в продължение на три дни и грандиозен светлинен спектакъл. Детската изложба е под надслов „Да подариш море и лято….“и ще бъде открита в 11.30 мин. в..

публикувано на 13.08.20 в 09:09

Част от бургаския комплекс "Лазур" ще бъде без вода за кратко днес

Водоснабдителното дружество в Бургас предупреждава, че от 9:00 ч. до 11:00 ч. строително-монтажни дейности налагат да бъде спряна водата на следните места: -ул. "Копривщица" в участъка от ул. "Карлово"до ул. "Перущица" -ул. "Батак" в участъка от ул. "Места" до ул. "Панайот Волов" -ул. "Перущица" в участъка от ул. "Места" до ул. "Тодор Каблешков"

обновено на 13.08.20 в 07:27

Без протестно шествие тази вечер в Бургас

Пореден ден на протест в Бургас. Близо 20 души се събраха пред сградата на общината. Исканията им остават непроменени вече 33-ти ден, за оставка на правителството и на главния прокурор.  Половин час недоволните от управлението на страната скандираха „Оставка“ на площада пред сградата на Община Бургас. Заради малкото протестиращи, тази вечер нямаше..

публикувано на 12.08.20 в 20:36

Литературен център "Яворов" ще има в Поморие

С решение на правителството на община Поморие се прехвърля собствеността върху имот - частна държавна собственост, който се намира на адрес „Патриарх Евтимий“ № 5 в града. Имотът е с площ 431 кв. м и представлява терен със сгради в него. Общата им площ е 141 кв. м. Общината ще го използва за създаването на литературен център „Яворов“ за..

публикувано на 12.08.20 в 19:09

Безводие мъчи десетки села в Ямболско

В десетки населени места на Ямболска област водоподаването е нарушено, чешмите остават сухи в продължение на дни, дори седмици. Местната власт ще търси помощ от държавата, тъй като са необходими милиони за подмяна на мрежата. Трайно засушаване, водопроводна мрежа на повече от 60 години, трудно откриваеми аварии и липса на ВиК специалисти. С..

публикувано на 12.08.20 в 15:22