Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сладоледен рай този уикенд в Бургас (СНИМКИ И ВИДЕО)

| обновено на 01.08.20 в 15:57Бургазлии обичат екзотиката и нетрадиционните вкусове на сладоледите. Това каза пред БНР-Бургас джелатиерът Емил Георгиев, част от Сладоледения фестивал, който продължава до неделя на Морската гара в Бургас:
"Най-интересното е бъз с лайм, който много се харесва от хората. Следващото е узо с ананас, което е нов наш вкус, разработен тази година. Следващият, който на мен много ми допада, е активен въглен с чили. Най-търсеният вкус е с гъби шийтаке. Много странен вкус, но приятен, не на всеки се харесва, но се хвърлят на него, защото е по-различен."

Георгиев разяснява и разликата между сладолед и джелато:
"Видимата разлика е, че сладоледът се съхранява на по-ниска температура от -18 до -23 градуса, усещането при консумацията му е за по-студено, по-твърд е, по-сметанов, докато джелатото е млечна база, коато се съхранява при -13 до -16 градуса, усещането при консумацията е по-кремообразно." 

Бургазлията се запалил по сладоледа преди 5 години, а в тайните на истинското джелато го посвещават майстори в Италия. Експериментите му са за бургаска сладкарска верига, а част от вкусовете се представят за първи път на сладоледения фестивал. Инициативата е част от тематичните уикенди на Община Бургас. 

Повече чуйте в звуковия файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представиха съкровището от стъклени съдове, открито под вода край нос Чироза

Уникални стъклени съдове от 17 век са открити при подводни проучвания край нос Чироза в залива на Ченгене скеле. Това е нов археологически обект, където учените работиха за първи път през това лято на сушата и под водата. Открити са повече от 400 цели или фрагментирани съдове. Находките са от потънал кораб, който най – вероятно е..

публикувано на 01.10.20 в 17:14

Бургас е домакин на международен симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас ще бъде домакин на  първия Международен симпозиум по биоинформатика и биомедицина - BioInfoMed' 2020. От 8 до 10 октомври в новопостроения Конгресен център на Морска гара водещи учени от цял свят ще се съберат за първи път, за да представят най-съвременните изследвания и иновации в биомедицината, биоинформатиката, компютърните технологии,..

публикувано на 01.10.20 в 12:35

Турнир по спортни танци Купа Бургас

Най-изявените двойки от цялата страна ще вземат участие в турнира по спортни танци "Купа Бургас". Състезанието ще се проведе тази неделя в Летния театър. По традиция турнирът ще започне с "Изгряващи звезди" и ще продължи с картотекирани състезатели от основните класове. Проявата се организира от Клуб по спортни танци "Бургас 1975", Община..

публикувано на 27.09.20 в 08:23

Слава Балджиева - майсторката в тъкачеството

Слава Балджиева е майстор на художествени тъкани. В своите изделия тя съчетава невероятни багри от цветове и фолклорни мотиви. Пловдивчанката тъче на два стана – хоризонтален и вертикален. В ателието си изработва традиционни текстилни предмети, а нейните художествени интерпретации връщат хората към миналото и докосват душите. "Аз..

обновено на 22.09.20 в 14:38

С велошествие Бургас отбелязва Световния ден без автомобили

Бургас се присъединява към международната кампания за отбелязването на Световния ден без автомобили, който ще се поведе на 22 септември. В този ден по улиците на града ще се проведе шествие с велосипеди и други алтернативни на автомобилите средства за придвижване като тротинетки, ролери, скейтбордове. Шествието ще започне от 10.00 часа на 22 септември..

обновено на 22.09.20 в 11:56

Внучката на поета Ваньо Вълчев прави брошки от бръмбари

Боряна Хаджиминчева започва да бродира преди около 5 години, когато е била в майчинство, а бръмбарите случайно стават нейна запазена марка. „Една дама ме попита дали мога да направя брошка бръмбар и аз приех. Направих три различни, за да може тя да си избере. Беше ми малко трудно и дори си казах, че повече няма да правя. Тя обаче толкова ги..

публикувано на 20.09.20 в 15:25

Мисис Бургас 2020 - София Мазуренко вече се чувства бургазлийка

Бургас вече има своята най-красива омъжена жена за 2020-та година! Честта да носи короната през следващата една годна се падна на София Мазуренко от Украйна. БНР - Бургас също избра своята най-красива бургазлийка и това е първата подгласничка на победителката Мария Вълчева. Десислава Тишева пък е втората подгласничка на мисис Бургас и лице..

публикувано на 20.09.20 в 14:04