Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Апелативният съд отказа да предаде български гражданин на гръцките съдебни власти

Бургаският апелативен съд отмени решение на окръжния съд в града, с което е допуснато изпълнение на Европейска заповед за арест /ЕЗА/ на гръцките съдебни власти спрямо българин  за изпълнение на наказание лишаване от свобода. Съдът постанови отказ от изпълнение на ЕЗА и прие да се приведе в изпълнение от прокурор наказанието лишаване от свобода за срок от 10 години, наложено с решение на Тричленен апелативен съд – Тежки престъпления на Източен Крит.

Мъжът е  е осъден ефективно за това, че през 2011 година в съучастие с други две лица е извършвал измами като инсталирал на различни банкомати устройства за копиране на данни от дебитни карти с цел изработване на фалшиви такива, чрез които да бъдат теглени пари в брой. Общата сума, която е изтеглена, възлиза на 50 797,4 евро.

Пред въззивната инстанция делото е образувано по жалба на защитника на исканото лице срещу решението на Окръжен съд – Бургас за допускане изпълнението на Европейската заповед за арест. В съдебното заседание представителят на Апелативна прокуратура посочи, че жалбата е основателна в частта, в която се иска отказ от изпълнение на ЕЗА и предложи решението на ОС – Бургас да бъде отменено.

Според апелативните съдии Окръжният съд правилно е приел, че ЕЗА отговаря на изискванията и не са налице абсолютни основания за отказ от изпълнение. Заповедта е издадена от компетентен орган на съдебна власт н Република Гърция. Описаната престъпна деятелност има аналог и по българския наказателен закон. Престъплението не е амнистирано в Р България не попада под нейната юрисдикция. Няма данни лицето да е осъдено за същото престъпление от български съд или съд на друга държава членка. Срещу него няма висящи наказателни производства в Р България.

Апелативен съд – Бургас не споделя извода на първата инстанция, че не е налице факултативно основание за отказ от изпълнение на ЕЗА. Според въззивния състав наложено е наказание лишаване от свобода в значителен размер, което ще откъсне исканото лице за период от 10 години от семейство и близки роднини в България. Мъжът  е български гражданин, постоянно живее в страната ни и е заявил, че желае да търпи наказанието си в Р България.

„Изтърпяването на наказанието в държавата по произход е свързано със съблюдаване на принципите на хуманност и човешко отношение, а приемането на наказанието за изпълнение в Р България изцяло съответства на поетите международноправни ангажименти, тъй като същото ще бъде изпълнено по същия начин и срок като в Република Гърция“, посочват апелативните съдии в акта си, с който отменят решението за изпълнение на ЕЗА и отказват предаване на българския гражданин на гръцките съдебни власти.

Въззивният състав потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ взета на българина  до приключване на процедурата по привеждане в изпълнение на наказанието лишаване от свобода.

Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оставиха в ареста мъж, откраднал 719 лева от супермаркет

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ наложи Окръжният съд в Бургас спрямо обвинен в извършване на грабеж.  Мъжът е влязъл в търговския обект и  противозаконно отнел сумата от 719 лева от касиерката. След това употребил сила спрямо охранителя в супермаркета, който бил дърпан, бутан и блъскан. Обвиняемият вече е търпял ефективни..

публикувано на 14.04.21 в 16:17

Задържан е мъж след обир на магазин с пистолет

24-годишен мъж е задържан след като е ограбил 700 лв. от оборота на магазин в бургаския комплекс „Зорница“, съобщиха от полицията. След като влязъл в търговския обект, той се насочил към една от касите и в момента на отварянето й, се пресегнал и взел парите. Охранителят на магазина опитал да задържи мъжа, но той го блъснал и побягнал навън...

публикувано на 14.04.21 в 08:45

Двама души пострадаха при катастрофа на пътя Варна - Бургас

Двама души пострадаха при катастрофа на пътя Варна - Бургас, съобщиха от полицията. 49 –годишна варненка е блъснала автомобила си в крайпътно дърво след като е загубила контрол при спускане и излизане от остър ляв завой. Тя се е движела с превишена скорост. Освен нея, при катастрофата е пострадало и 15-годишно момче, което е пътувало на задната..

публикувано на 14.04.21 в 08:30

РИОСВ: Няма разрушени дюни на плаж "Смокиня"

Дейности по подготовка за поставяне на преместваеми обекти са установили от РИОСВ Бургас на  плажната ивица на морски плаж „Смокини - север“. Експерти на екоинспекцията извършиха проверка на терен, за да установят п о законосъобразността на извършваните дейности по разстилане на пясъка на плажната ивица. След заснемане с GPS, проверката е..

публикувано на 13.04.21 в 16:10

Срочна и ефективна работа на Апелативен съд – Бургас и съдилищата от региона

Срочна и ефективна работа на Апелативен съд – Бургас и съдилищата от региона. Това сочи докладът за дейността на Апелативен съд – Бургас, окръжните и районни съдилища. От данните в доклада става ясно, че през 2020 година в Бургаския апелативен съд са постъпили общо за разглеждане 1089 дела, или с 20 дела по-малко от предходната година...

публикувано на 13.04.21 в 14:42

И Окръжната прокуратура разпореди незабавна проверка на плаж „Смокиня“

Окръжната прокуратура в Бургас се самосезира и разпореди незабавна проверка заради информацията за разораване на пясъчна ивица на плаж „Смокиня“, общ. Созопол. Проверката ще бъде осъществена от служители на ОД на МВР – Бургас.  От там информират, че   ако се констатира административно нарушение,  може да са стигне до отнемане в полза на..

публикувано на 13.04.21 в 14:22
Снимка: Архив

2 години и 10 месеца затвор за Ахмед Али за държане на кокаин

2 години и 10 месеца затвор е наказанието за Ахмед Али за държане на над 2 килограма кокаин. Наркотикът беше откраднат  от склада, свързан със случая с т.нар. „бананова пратка“. По време на заседанието днес Али се призна за виновен и сключи споразумение с прокуратурата, което беше одобрено от Бургаския окръжен съд. 75 кг кокаин за над 5..

публикувано на 13.04.21 в 12:47