Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Депутати предлагат едрите земевладелци да бъдат облагани с данък

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕСЗаконопроект за облагане с данък на едрите земевладелци е внесен в Народното събрание от групата на Обединените патриоти. Предвижда се мярката да се отнася за тези, които притежават повече от 20 000 дка земеделска земя. Според разчетите на ВМРО приходите от новия данък ще достигнат до 40 млн. лв. на година, тъй като 4,5 млн. дка земя са собственост на 61 юридически и физически лица в страната. „Основният мотив за внасянето на законопроекта е, че през последните години наблюдаваме сериозно окрупняване на земеделската собственост. На практика тя се превърна в инвестиционен инструмент, който носи изключително висока доходност, обясни Искрен Веселинов от ВМРО.

Предложението е новият налог да бъде местен данък върху собствеността, който да влиза в общинските бюджети. „Предвиждаме това да бъде диференцирана ставка според категорията на земята като между 1 лв. и 10 лв. на 1 дка да е облагането. Идеята е, че рентите в страната се движат между 30 лв. – 100 лв. на 1 дка. На практика една ставка от 10 лв. в място, където 100 лв. е рентата, представлява обичайния 10 % данък върху доходите, който е универсален за всички видове икономическа дейност. Местните общински съвети ще решат каква ще бъде ставката, но това ще бъде таванът“, допълни той.

От Асоциацията на собствениците на земеделски земи се обявиха против тази мярка. Според тях не е сега моментът да се налага този данък, заради кризата с коронавируса. „Въпросният законопроект се очаква да бъде разглеждан в момент, в който българските земеделски производители са изправени пред тежки изпитания, както с оглед на спада в икономическата активност поради глобалната пандемия, така и с оглед на изключително слабата реколта поради променящите се в неблагоприятна посока климатични условия“, се посочва в становището на Асоциацията. Според тях предложеният законопроект е дискриминационен, защото е възможно да се създаде неравнопоставеност между земеделците.

Други обаче смятат, че мярката е правилна. Според земеделския производител Иван Кузманов тя дори е закъсняла. „Това, с което навредиха едрите земеделци едва ли ще може да се поправи с този закон. Законопроектът е адекватен. Налага се да има нещо подобно. Той е насочен срещу силните на деня. Има монопол не само в зърнопроизводството, но и в изкупуването на продукцията. Когато има монопол, държавата трябва да се намеси. Основната й грижа е да мисли за средната класа“, посочи Кузманов.

Предстоят дебати по законопроекта. Очаква се през есента той да премине на първо четене в Народното събрание.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Ганев

Икономист: Раздутите плащания на Правителството са заради изборите, а не заради коронакризата

Бюджетът ще е с дефицит от 5 милиарда лева. Догодина също не се очаква промяна. Това заяви за БНР-Бургас Петър Ганев, икономист от Института по пазарна икономика.  Дефицитът е възможно да бъде преодолян до няколко години, коментира Ганев:  "Дефицитът трудно бива свиван веднага - 3, 4, 5 години, по малко ще топим. През 2022 да имаме 2,7 млн..

публикувано на 22.10.20 в 16:22

„Бургасбус“ иска да обедини два кредита чрез договор за овърдрафт

„Бургасбус“ иска да обедини два свои кредита, сключвайки договор за овърдрафт в размер до 1 млн. лв. Докладната записка е внесена в Общинския съвет. Предложението породи дебат в Комисията по икономика и инвестиционни политики.  Повече от 10 години използваме кредит за оборотни средства, посочи управителят на „Бургасбус“ Петко Драгнев. Той поясни,..

публикувано на 20.10.20 в 12:07

Последен ден от базар "Флора Есен"

Днес е последния ден от базара "Флора Есен"в Бургас. Цветното изложение се провежда за шеста поредна година в експоцентър „Флора“ и ще предложи многообразие на цветя, керамика и аксесоари за градината. Над 20 фирми участват в четиридневния цветен базар, съобщи управителят на центъра Мирослава Аргирова:  „В това издание на базара..

публикувано на 18.10.20 в 08:45
Снимката е илюстративна

Опашка от коли на граничен пункт Малко Търново

Опашка от автомобили се е образувала на граничен пункт Малко Търново. Чака се около два часа, за да се премине към Турция.   На пазар в Турция – това избират много наши сънародници през последните уикенди. Причината е спада в курса на турската лира. Преминаването на границата днес обаче изисква около два часа престой. Кметът на Малко Търново..

публикувано на 17.10.20 в 11:21
Снимката е илюстративна

Бургас посреща украински туристи

Туроператорите в Бургас стартират есенно-зимния сезон с украински туристи. Морският град ще  посреща по две групи от Украйна всеки месец. Този уикенд е предназначен за комбиниран тур Бургас-Истанбул, а следващият ще е с програма изцяло в България, пояснява Иван Кирязов. „Стартираме от октомври до следващия летен сезон програми два дни в..

публикувано на 17.10.20 в 09:10

Зам.-министър Русинова: 16 000 работни места са спасени в Бургаско

16 хиляди са спасените работни места в областта, благодарение на усилията ни, заяви в Бургас заместник социалният министър Зорница Русинова. Около 4000 души от туристическия и транспортния сектор са подпомогнати по мярката 80 на 20. Засега програмата ще продължи и зимните месеци „До вчера бе възможността фирмите по стария..

публикувано на 16.10.20 в 11:17

Облагодетелстват ли се богати фирми с две от новите държавни мерки?

Облагодетелства ли една от новите мерки в помощ на бизнеса заради коронакризата само богатите хора? Бургаски финансист алармира за подобна нередност Министерството на икономиката. Мерките са насочени към т. нар. богати малки – Адаптиране дейността на малките и средни предприятия в контекста на COVID-19 и Подкрепа за малки предприятия с..

публикувано на 16.10.20 в 11:04