Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започна в Бургас подмяната на старите печки на дърва с екологични уреди

Няколко семейства в Бургас вече са оборудвани с нови отоплителни уреди на екологично гориво, които заменят старите печки на дърва и въглища.

Подмяната започна, след като Община Бургас подписа договор с фирмата доставчик на техниката.

Новите уреди се осигуряват безплатно по Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" по Програма LIFE.

В пилотната фаза на проекта бяха одобрени над 80 кандидати, които до началото на новия отоплителен сезон ще получат новите уреди в домовете си. Те се монтират безплатно и имат гаранция от 5 години.

Според предварителния график монтирането на новите печки, които ще ограничат в значителна степен отделянето на фини прахови частици и вредни емисии във въздуха, трябва да приключи до средата на месец октомври.

Основната фаза на проекта предвижда да бъдат подменени старите пачки на твърдо гориво на още 1914 домакинства. 

Целта на реализирането на проекта е да се намали нивото на замърсяване на атмосферата с фини прахови частици, а дейностите обхващат районите Централна градска част, квартал "Възраждане" и комплексите "Лазур", "Братя Миладинови" и зона Г на "Меден рудник".

Реализирането на Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" е част от мерките, които Община Бургас прилага за подобряване качеството на въздуха. Той се изпълнява съвместно от общините Бургас, София, Велико Търново, Русе Силистра и Стара Загора.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изграждат културно-исторически комплекс "Ченгене скеле" край Бургас

Най-древният поминък по морето - рибарството и историята на уникалното рибарско селище „Ченгене скеле“ край Бургас ще оживеят в голям етнографски комплекс. Неговото строителство в землището на бургаския квартал „Крайморие“ започна в края на миналата седмица.  Проектът за етнографски комплекс е вдъхновен от уникалното, цветно, самобитно..

публикувано на 21.09.20 в 17:06

Търсят фирма за охрана на общински обекти и мероприятия

Обществена поръчка за осигуряване на физическа охрана на общински обекти и мероприятия пусна администрацията в Бургас. Прогнозната стойност на поръчката е 885 456 лв.  Обществената поръчка се осъществява чрез открита процедура. Участниците в нея следва да оферират крайна цена, не по-висока от прогнозната. Срокът на изпълнението по договор е..

публикувано на 21.09.20 в 15:20

15 населени места в община Тунджа са с нарушено водоподаване

15 населени места в община Тунджа днес са с нарушено водоподаване. В някои от селата чешмите са сухи вече седмица. Причините за нарушеното захранване са различни , уточни кметът на община Тунджа Георги Георгиев. В село Победа проблемите са заради основният ремонт на пътя Ямбол- Бургас. "Там се подменят всичките водопроводни връзки, вътре..

публикувано на 21.09.20 в 14:38

"Булевард Демокрация" на 21-ви септември

Осем години след атентата на бургаското летище, най-сетне имаме присъди. Лошото е че са малко в стил - да замажем положението. Ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан са осъдени на доживотен затвор без право на замяна при специален режим. Не е ясно тези лица къде са и живи ли са въобще, за да дойдат и да си излежат присъдите в родните затвори...

публикувано на 21.09.20 в 14:36
Паметната плоча е поставена на сградата на детска градина

Ветеран от боевете на Драва: По-лошо от войната няма!

130-сет години от създаването на 24-ти пехотен черноморски полк бяха отбелязани днес в Бургас с тържествена церемония по откриването на паметна плоча на мястото, където е бил щабът на военното формирование. Тя е поставена на сградата на детска градина "Златка Рибка" с решение на бургаския общински съвет, обяви бригаден генерал Васил..

публикувано на 21.09.20 в 14:02

Община Болярово раздава еднократни помощи на хора в нужда

Тринадесет души – пенсионери и безработни, предимно с тежки заболявания, ще получат еднократни помощи от община Болярово още този месец. Подадените молби от юни до септември в общината са общо 20, но част от тях не са уважени, тъй като подателите им вече са били подпомагани по същите причини от Общинския съвет. Децата, чиито родители пък, са с..

публикувано на 21.09.20 в 12:52
24-ти пехотен черноморски полк

Откриват паметна плоча на сградата, където е бил щабът на 24-ти пехотен черноморски полк

Паметна плоча ще бъде открита днес при сградата, където се е помещавал щабът на 24-ти пехотен черноморски полк. Инициативата е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България, Организационен комитет за честване на 130 години от създаване на 24-ти пехотен черноморски полк – Военен клуб..

публикувано на 21.09.20 в 08:20