Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С „Лебедово езеро“ ще бъде отбелязан юбилей на проф. Хикмет Мехмедов

Снимка: Община Бургас

70-годишнината на проф. Хикмет Мехмедов ще бъде отбелязана с балета „Лебедово езеро“ на 13 август от 20.30 часа, на сцената на Летния театър. Дългогодишният балетмайстор на Държавната опера в Бургас е оставил своя траен отпечатък – в художествен и естетичен план, в творческата продукция на бургаската културна институция. Събитието е поредното от Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“.

На официална церемония, организирана от Община Бургас на 18 юни, проф. Хикмет Мехмедов беше удостоен със специална награда за изключителни постижения в културната сфера.

Редом до персонажите на Белия и Черния лебед /Одета и Одилия/, в които влиза младата, красива, талантлива, одухотворена и изключително съсредоточена в предизвикателството на творческата си задача примабалерина на Бургаската опера Иванина Иванова оживяват и тези на злия магьосник Ротбарт, изпълняван от Теодор Цаков, който е проклел Одета и нейните приятелки с жестока прокоба - през деня да се превръщат в благородните красиви птици, а единствено след залез слънце те отново приемат човешки образ. В ролята на  Принц Зигфрид, който се влюбва съдбовно в Одета, забелязвайки я на брега на езерото, е премиер балетистът Емил Йорданов. Характерният образ на Шута е пресъздаден от Даниел Тичков. Княгинята, майка на Зигфрид, се изпълнява от Добрина Бахова. Светлан Николов влиза в образа на Волфганг. В представлението вземат участие и: Полина Иванова, Даниела Туртуманова, Адриана-Мария Манасиева, Стоян Фъртунов, Натали Иванова, Ива Овчарова, Патрисия Соарес, Огнян Иванов, Стефан Типиков, Георги Банчев, Яна Бердута, Ивана Фиалковска и др.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

TEEN BOOM FEST се завръща в Бургас

TEEN BOOM FEST се завръща този август отново на Морска гара в Бургас, съобщават от Община Бургас. В него ще се включат актуални влогъри, инфлуенсъри, ютубъри, тик токъри. Те ще бъдат на Морска гара, за да се срещнат със своите най-запалени почитатели.  Втората вълна не фестивала ще превърне Морска гара в жив, пулсиращ и искрящ фестивален град. Бъдете..

публикувано на 16.06.21 в 17:20

Показват експонати от фонда на Бургаската художествена галерия през последните 5 години

Изложба, посветена на 75 години от създаването на художествена галерия в Бургас и 55 години от  нейното преместване в сградата на специално преустроената за целта еврейска синагога, се открива днес. Изложбата "Нови постъпления във фонда на галерията 2016 - 2021 г." представя откупени, наградени и дарени творби, поясни директорът на галерията Георги..

публикувано на 16.06.21 в 12:18

Показват 100 произведения за 75-та годишнина на Бургаската художествена галерия

Над 100 произведения на изкуството са подредени в бургаската галерия „Петко Задгорски”. Те са част от изложбата, посветена на 75 години от нейното създаване. Тя ще представи постъпленията във фонда на галерията, събирани в последните пет години, от 2016 до 2021 г. Това са откупени, наградени и дарени творби – живопис, графика и скулптура на млади и..

публикувано на 16.06.21 в 11:57

Фестивали и филмови продуценти могат да кандидатстват за еврофинансиране по програма "Творческа Европа"

Фестивали, филмови продуценти и диструбутори могат да кандидатстват за финансиране от подпрограма Медиа на програма "Творческа Европа". Отворени за кандидатстване са 8 конкурса, предстоят още 6. Програмата е с почти двойно завишен бюджет като за периода 2021-2027 ще разчита на общо 2,44 млр.евро. Камен Балкански, ръководител на у нас на..

публикувано на 16.06.21 в 09:00

Ансамбъл "Пирин" представя "Старо имане" в Летния театър

Магнетичният спектакъл "Старо имане" ще представи пред бургаска публика ансамбъл "Пирин" на 16 юни в Летния театър. В  този спектакъл ансамбъл "Пирин" претворява наследството на традиционния фолклор във въздействащо съвременно изкуство. Първа част ”От мъка иде твойто име”, разгръща емоционалната атмосфера на песните  и танците, посветени на..

публикувано на 16.06.21 в 08:36

Откриват официално паметника на бургаския художник Петко Задгорски

Бюст-паметник на големия бургаски художник Петко Задгорски ще „среща“ посетителите в Морската градина на Бургас. Той ще бъде поставен на метри от паметника на Пушкин, създаден от него през 1952г. и превърнал се в една от културните емблеми на града. Официалното откриване на скулптурата ще се състои на 19 юни /събота/ от 11 часа. Сред гостите ще бъдат..

публикувано на 15.06.21 в 12:31

Алек Попов праща политиците на "Мисия Туран"

Политиците са на прицел в новата книга на Алек Попов "Мисия Туран". 20 години след "Мисия Лондон" авторът се отправя на едно пътешествие в Азия към българските корени . Голяма част от книгата е писана в Бургас, а скоро се очаква и премиера в морския град. Експедиция от България е по следите на великото българско племе в далечен Туран,..

публикувано на 15.06.21 в 12:18