Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаската областна администрация ще кандидатства

Финансират отварянето на детски кътове в институции и фирми

Снимка: Областна управа

Детски кътове ще могат да бъдат разкриване в държавни ведомства, частни организации и фирми. Те ще бъдат  финансиране по програма  "Развитие на човешките ресурси".Кандидатстването започва през септември.В кътовете  ще се полагат почасови грижи за децата, докато родителите им са на работа. Предприятията или институциите ще могат да се сдружават или да кандидатстват самостоятелно. Помещенията ще трябва да отговарят на конкретни условия, а регистрирани в бюрата по труда ще бъдат наемани да работят в тях, обясни  Илиана Ковачева, главен експерт към оперативната програма:

Общият бюджет на процедурата за безвъзмездна финансова помощ е 15 млн. Като минималният размер за помощ на едно проектно предложение ще е 50 хиляди лева, максималният 150 хиляди.Минимумът деца, за които трябва да се нарави този детски кът,  е 15. Допустимо е извършванетож на ремонт, текущ, основен. Съответно закупуването на оборудване, материали.

Проектът ще продължи до 2023 година.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

Бургаската областна администрация вече има готово помещение за детски кът, както и проект, и ще кандидтаства, заяви областният управител Вълчо Чолаков.Служители ще могат да оставят децата си на грижите на педагог. Програмата е нова е ще бъде отворена за кандидатстване през септември, обясни областният управател на Бургас Вълчо Чолаков:

В областна администрация има доста млади хора, те са с малки деца. Стори ми се добра идеята на социалното министрество, да кандидатстваме с такъв проект. В администрацията да има човек, който да се грижи за децата, тези, които са по-малките. И потози начин, едновременно родителите могат да бъдат на работа, детето ще бъде обгрижено. Ще бъде близко до родителя, в обедната почивка родителят може да бъде с детето си. Няма в края на работния ден да бърза да си нвзме детето от градина или училище.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Николов, кмет на Бургас

Финансовото състояние на Бургас е по-добро от средното и за страната, и за областните центрове

Многобройни външни икономически и политически фактори са оказали натиск върху бюджета на Община Бургас за 2023 година, но въпреки тях тя е запазила финансовата си самостоятелност. Това посочва кметът Димитър Николов в доклада си към отчета за изпълнението на бюджета за миналата година , който е внесен в Общинския съвет. Заключението му е потвърдила и..

публикувано на 11.07.24 в 15:03
Габриела Руменова

Най-често туристи сигнализират за некоректни агенции и неправилно описани хотели

Спорове свързани с туристически агенции за промяна на дата на пътуване или погрешно описание на хотел, са част от сигналите подадени до момента в платформата "Ние потребителите". Когато възникне несъответствие трябва да се направят компромиси и от двете страни, смята експертът Габриела Руменова. Тя даде за пример случай с летовничка, която е..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора, за да развива потенциала си. Според  Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика г рада има нужда от още повече млади хора и таланти. Образователните показатели трябва да се подобрят, за да влезе областта в топ 3.  Това което, според Ганев трябва да се..

публикувано на 10.07.24 в 10:44

Удължават срока за прием на документи за интервенции в агроекологията

До 30 септември се удължава се срокът за предоставяне допълнителни документи за част от интервенциите в областта на агроекологията. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение  на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение..

публикувано на 10.07.24 в 08:24

Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните

По Черноморието има предложения за всекиго - и за най-капризните туристи, и за най-платежоспособните. Има великолепни места.  Това каза в предаването "Пътувай с Хоризонт" служебният министър на туризма Евтим Милошев и уточни: "Това не е благодарение само на държавата, това е благодарение на пазара, благодарение на всички хора, които са заети в..

публикувано на 07.07.24 в 14:28

Средните добиви при пшеницата и ечемика са по- ниски в сравнение с миналата година в ямболска област

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Заради засушаването добивите са по- ниски, както при ечемика, така и при пшеницата, отчитат от областната служба „Земеделие“. От декар тази година са прибрани средно по 525 кг пшеница и 560 ечемик, докато миналата година и при двете култури са били около 600 кг.  Притеснително е..

публикувано на 06.07.24 в 13:28
снимката е илюстративна

За проблем с намирането на кадри, сигнализират и екскурзоводите

За поредна година екскурзоводите сигнализират за проблем с кадрите. Не са много младите хора, които искат да упражняват тази професия.  Това обясни Кристалина Пирева, председател на Югоизточния съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ - Бургас, в която членуват 120 души. "Основният проблем е, че това е сезонна работа. При нас сезонът е 4-5 месеца. А..

публикувано на 05.07.24 в 13:18