Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 12 август:

Атанасовското езеро празнува 40 - ти рожден ден като резерват

Предвидена е разходка с влакчето на солта, наблюдение на птици и торта

| обновено на 12.08.20 в 08:10

На 12 август 2020 г. се навършват 40 години от обявяването на Атанасовското езеро за резерват. По този повод от Регионалната инспекция по околна среда и води - Бургас, Българска фондация Биоразнообразие и Черноморски солници АД канят на рожден ден.

Програмата ще включва разходка с влакчето на солта в района на Северните солници, наблюдение на красивите цветове на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро и на нейните най-познати обитатели - птиците, както и необикновена торта за необикновения рожденик., съобщи Радостина Ценова от Българска Фондация Биоразнообразие

"Гостите на празника ще имат възможност да надникнат в самия резерват, ще стигнем точно до границите му. Ще могат да се наблюдават и птиците, които в момента се срещат в езерото - фламинго, лебеди, чапли, лопатарки, дъждосвирцови и разбира се розови пеликани. Ще има и торта, която ще е нестандартна, също като рожденика."  

Влакчето ще направи два курса - в 17.30 и 18.00 часа. Ще има и алтернативен пешеходен тур покрай бохорите със сол. Бъдете с удобни обувки, защото има и кратка разходка до беседката и платформата в близост до резервата. В 18.30 часа ще бъдат поздравленията и „разрязването“ на тортата, след което ще започне връщането обратно с влакчето (в 19.00, и 19.30). Необходимо е предварително записване на saltoflife@biodiversity.bg, защото местата са ограничени.

Атанасовско езеро съчетава различни по своя характер режими за опазване - северната част е поддържан резерват, южната – защитена местност, цялото езеро е Рамсарско място, а заедно с прилежащите земеделски земи - Натура 2000 зона. То е симбиоза между природата и човека, отличен пример за това какви възможности предлага една Натура зона и как от нея може да се реализира полза - чрез солта, лугата, релаксиращата и естетичната й стойност.

повече може да чуете в интервюто с Радостина Ценова в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биле фест владее четири дни остров Света Анастасия

На Еньовден и на остров Света Анастасия е вълшебно! Единственият обитаем остров в Черно море е домакин на четиридневен "Биле фест". Ритуали за здраве и плодородие, интересни гости от цялата страна, музикални изпълнения и работилнички са част от програмата, която започна днес.  Само тук на това райско кътче от България соленият морски..

публикувано на 24.06.21 в 14:04

Африкански охлюви и екзотични пеперуди идват в експо център "Флора"

От 5 юли до 22 август от 09:00 до 19:00ч. можете да разгледате екзотичната изложба на пеперуди и големи африкански охлюви в експо център "Флора", информират от Община Бургас. Атлас, лястовичи опашки и синьо морфо са само малка част от пеперудите, които ще изпълнят пространството на Кръглата зала. Допълнителна изненада в изложбата ще бъдат..

публикувано на 23.06.21 в 10:51

Показват на туристи подаръците на Тодор Живков в Созопол

Подаръците на Тодор Живков показва изложба под надслов „Епопея на отминалото настояще“ в Созопол. 80 от даровете, които бившия първи е получавал от монарси, държавни глави и диктатори, са подредени в една от залите на Археологическия музей.  Експонатите гостуват в морския град със съдействието на музея в Правец. Изложбата е озаглавена..

публикувано на 22.06.21 в 15:23

Плажен фест ще „взриви“ ивицата в Крайморие на два пъти (видео)

Плажен музикален фестивал ще е част от културната програма на Община Бургас. Той ще е с две издания - в средата на юли и през август. Организатор е концесионерът на ивицата в „Крайморие“ Николай Димитров. „ Фестивалът ще се провежда и денем, и вечер. Ще има гостуващи DJ-и в различните дни и в различните моменти от деня. Целим да привлечем..

публикувано на 21.06.21 в 15:40

Миглена Владимирова дава нов живот на българската шевица в бижута и часовници

Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която майките показват снимки на ръчно направени от тях сувенири - подаръци, ръкоделия, плетива, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче..

обновено на 20.06.21 в 19:38

Зона за отдих и нов път до крепостта Русокастро (СНИМКИ и ВИДЕО)

Зона за отдих е изградена в Русокастро.  Новите беседки, детската площадка и местата за отдих ще дадат възможност на посетителите на крепостта да се насладят гледката към хълма и красивата природа. Изцяло обновен и е пътят, който води до историческата забележителност, разказа кметът на Камено Жельо Вардунски: "Бяха два много тежки проекта, които..

обновено на 18.06.21 в 15:16

С виртуални разходки и рекламни клипове привличат посетители в Деултум

Дигитализация на емблематични археологически паметници открити при проучванията на Националния резерват Деултум и тяхното онлайн представяне   ще се  извърши по проект, които се финансира от Министерството на културата. Целта е   да се достигне до по широка публика чрез дигитални ресурси и виртуални разходки , съобщи..

публикувано на 18.06.21 в 10:40