Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Отпускаме средства за училища, университети, болници и семейства с деца под 14 г.

На днешното си заседание правителството отпусна по бюджетите на общините над 16 милиона лева.

Премиерът Бойко Борисов съобщи решението във видео в профила си във Фейсбук:

За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от Министерския съвет днес отпуснахме по бюджетите на общините 16 586 976 лв“.

Парите са за дейности по национална програма, насочена към училища с иновативни практики, и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката.

„160 училища, така, както поехме ангажимент, за природо-математически науки, иновации, техника да им оборудваме кабинетите, съответно с най-доброто, за да може младите хора, децата, учениците, след това като ги обучим добре, да излязат на протест“, посочи Борисов.

Ето какво още написа премиерът:

„Важна подкрепа оказваме и на нашите студенти. Отпуснахме до 100 милиона лева за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии.

От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден“.

Борисов съобщи още, че с нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ:

„С 2,4 милиона лева осигуряваме свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов“, която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика.

Подкрепа от 2 милиона лева получава и „Майчин дом“ за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции“.

Отпускат се и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура.

„Подкрепяме семействата с деца до 14 години като им осигуряваме право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка“, обяви премиерът.

Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от Covid-19 осигуряваме по 20 милиона лева на месец.

Правителството заседава днес чрез видеоконферентна връзка.

Очакваше се министрите да обсъдят доклад за изпълнението на бюджета за първото полугодие на тази година и да одобрят промени в Закона за резерва на въоръжените сили.

Предвидено бе и разглеждане на проект на решение за одобряване на финансово разпределение на евросредства от оперативни програми в подкрепа на преодоляване на последиците от кризата с коронавируса. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ахмед Доган пред младежкия актив на ДПС: Това е едно препятствие, с което трябва да се справим

"Гордея се с вас! Вие всъщност сами предложихте изхода, сами очертахте стратегията на ДПС. Това е едно препятствие, което трябва да преодолеем, едно предизвикателство, с което трябва да се справим." Това заяви пред младежкия актив на ДПС почетният председател  Ахмед Доган във видео, разпространено от пресцентъра на партията във фейсбук.       Доган..

обновено на 20.07.24 в 22:59

Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган е истинският председател /ОБНОВЕНА/

Единственият лидер на ДПС е Ахмед Доган. Това заявиха от младежката организация на партията, които проведоха национална среща в Бургас. На нея присъстваха председателят на ДПС Джевдет Чакъров, евродепутата Илхан Кючюк и част от изключените от парламентарната група на ДПС депутати. След форума в Бургас представители на младежката организация се..

обновено на 20.07.24 в 16:29

Среща на Младежкото ДПС в Бургас

В Бургас се провежда среща на Младежкото ДПС.  На нея ще се вземат решения за справяне с проблемите в партията. Преди началото на форума председателите Ибраим Зайденов и Танзер Юсеинов заявиха, че Младежкото ДПС не се приема отделно от партията.  На срещата присъстват всички областни председатели и централния оперативен съвет на младежката..

публикувано на 20.07.24 в 10:22

НС задължи правителството да осигури средства за пострадалите от пожарите

Единодушно с 201 гласа парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите. В решението се посочва, че Министерският съвет трябва всяка седмица да информира НС за предприетите действия.  В проекторешението бяха включени..

публикувано на 19.07.24 в 11:42

Предсрочните избори са почти сигурни

Предсрочните избори наесен са почти сигурни, смята бургаският депутат от „Да, България“ Димитър Найденов.  Според него след като не са намериха 160 депутати, които да подкрепят техните антикорупционни мерки, по-добре да се иде на избори. Димитър Найденов: "Третият мандат може да спаси парламентаризма" "Ще гледаме да не губим..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство - това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" "Няма да..

публикувано на 18.07.24 в 09:23

Вицепрезидентът Йотова критикува координацията на институциите за борба с пожарите

Забавя се реакцията на българското правителство, което трябва да потърси съдействие от Европейския координационен център за борба с кризи и гражданска защита. Това заяви в Созопол вицепрезидентът Илияна Йотова по повод разрастващите се пожари в страната. Тя критикува действията на институциите като посочи, че липсва добра координация между тях, както и..

публикувано на 17.07.24 в 22:27