Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха много нарушения при проверката на имота на нос „Чукалята“ в парк „Росенец“ (ОБНОВЕНА)

| обновено на 13.08.20 в 15:50
Снимка: БГНЕС


Много нарушения са открити при проверката на имота на нос „Чукалята“ в парк „Росенец“. Тя беше разпоредена от Върховната административна прокуратура. Община Бургас все още очаква строителят на обекта да представи изисканите документи. 

Сградите, които са изградени на нос „Чукалята“ в парк „Росенец“ нямат одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж. Това показва проверката, назначена от прокуратурата. Става въпрос за строежите „Двуетажна масивна сграда“, „Едноетажна постройка - бунгало“ - №1, „Едноетажна постройка - бунгало“ - №2, „Едноетажна постройка - бунгало“ - №3, „Триетажна масивна сграда“, „Оранжерия – 500м2“, „Двуетажна сграда“.

Изграденият пристан за яхти няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж. Не е издадено и удостоверение за експлоатационна годност.

От проверката на място, както и от кадастрални скици на имота е  установено, че пристрояването на пристанището не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт. За извършеното документно престъпление материалите се изпращат на Върховната касационна прокуратура, посочват от институцията.

Според проверката, крайбрежната плажна ивица няма статут на морски плаж. "До нея няма свободен достъп. Той е ограничен от поставена строителна ограда от метални платна. Установено е, че за поземления имот, който е държавна собственост, няма съставен акт за държавна собственост", допълват от институцията.

Началникът на строителния надзор и Община Бургас трябва да предприемат действия за отстраняване на нарушенията, посочват от прокуратурата.

До този момент в местната администрация документи са представени само от собственика на имота и от строителния надзор. Все още се очаква това да направи и строителят на обекта, но няма данни той да е получил писмото с исканата проверка от Община Бургас. От документите става ясно, че Акт 15 за годността за приемане на строежа има съставени за два от строежите – за външния басейн и за допълващото застрояване.

Относно основната сграда са представени три броя Акт 14. Те са за приемане на конструкцията на отделните части на строежа. След пожара от 18 май, са направени предписания за необходимите строително-монтажни работи за възстановяване. След като те приключат, ще бъде допълнен и подписан Акт обр.15. за строеж “Сграда на водна спортна база“, посочват от Общината. В документите до институцията се посочва, че строителната ограда е преместена.

От Община Бургас допълват, че за да бъде приключена процедурата, е необходимо да изтече срокът за представяне на документите от страна на строителя или отговор от негова страна.

Има противоречие между данните от Община Бургас и заключението на прокуратурата. Така коментира казуса с резултатите от проверките на имота на нос „Чукалята“ в парк „Росенец“ общинският съветник Димитър Найденов. Според него изчакването на отговора и документите от строителя е излишно.

Общинският съветник посочи, че до скоро от Община Бургас са обяснявали, че за този обект има издаден Акт 14, което означава, че сградата трябва да е нанесена в кадъстъра, но там са описани само старите постройки. Той допълни, че от администрацията са му отговорили, че за тези имоти се плащат такса смет и данък сгради.

Според общинския съветник няма практика, в която администрацията да иска документи от собственика на имота, строителя и строителния надзор. По този начин седем дневният срок от връчването на искането, може и да не започне да тече, ако не бъде намерена една от страните, допълни той. „Единствено се уведомява инвеститорът, който е собственикът. Той трябва да представи документите. Сега разбираме от прокуратурата, че такива документи няма нито на място при инвеститора, нито в Община Бургас. Как може Община Бургас да не разполага със строителните книжа? Акт 14 е част от цялата документация, в която има проекти, ел., ВиК, архитектура. Към тях има Акт 2 строително разрешение, Акт 2 откриване на строителна площадка. Актуване нагоре до Акт 14. Не може да имаш Акт 14 без да имаш одобрени проекти. Къде са те?“, коментира Найденов.

Димитър Найденов допълни, че строителният надзор и Община Бургас трябва да предприемат действия по установяване на нарушенията и премахване на незаконното строителство. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Крадец задигна електрически уреди и домашни потреби от мъж в Грозден

21-годишен криминално проявен мъж от сунгурларското село Грозден е откраднал телевизор, кафе-машина, микровълнова печка, дрехи, чинии, пердета и други вещи, собственост на 46-годишен съселянин.  Служители от Районното управление в Сунгурларе са установили извършителя. Той е осъществявал кражбата в периода от 1-и до 24 април тази година чрез взломяване на..

публикувано на 25.04.24 в 08:49

Задържаха криминално проявен за палеж на савосвал и вишка

Задържаха извършителя на палежа на два товарни автомобила (самосвал и вишка) на местна бургаска фирма. Деянието е извършено  на 25 март в района на 5-ти километър.  Задържаният 47-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, имал неуредени финансови взаимоотношение. Разпитани са очевидци, включително и пред съдия, видеотехническа експертиза..

публикувано на 24.04.24 в 14:45

Институциите в Царево обединяват усилие срещу престъпността

Междуведомствена среща се проведе в Царево по отношение на превенцията, противодействието на престъпността, пътната безопасност и сигурността. В нея участие взеха  комисар Генчо Атанасов зам. - директор на ОД МВР - БУРГАС, главен инспектор Владимир Колев - ВПД Началник РУ-Царево и кмета на община Царево Марин Киров, както и  кметове и кметски наместници...

публикувано на 24.04.24 в 12:39

Звено ще се бори с престъпленията срещу политическите права на гражданите

Междуведомствено звено за противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите създадоха Окръжна прокуратура-Бургас, ОД на МВР-Бургас и ТД „НС“-Бургас. То ще има обхват на действие до 11.06.2024 година - денят след провеждането на изборите за членове на Европейския парламент и тези за български народни представители. В..

публикувано на 24.04.24 в 12:09

Динко Вълев вече е с ново обвинение

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде привлечен под наказателна отговорност. Организираната престъпна група е действала за времето от октомври..

публикувано на 23.04.24 в 12:45

В Ямбол трима души са обвинени за участие в организирана престъпна група

Окръжната прокуратура в Ямбол привлече към наказателна отговорност трима души за участие в организирана престъпна група, като един от тях е ръководителят. Групата е създадена с користна цел, за да върши съгласувано престъпления на територията на страната. Действала е от октомври 2021 година до 16 април 2024 година. По време на разследването..

обновено на 22.04.24 в 17:13

Иззеха джип на беларуски гражданин в Бургас

41-годишен беларуски гражданин остана без кола. Тя му е иззета след като е установено, че я е управлявал след употребата на амфетамин и метамфетамин, съобщиха от бургаската полиция.  Мъжът е бил спрян днес към 10 часа   на бургаската ул. "Струга" за проверка.Той е шофирал е “БМВ Х3”.  Чужденецът е бил тестван за употребата..

публикувано на 20.04.24 в 12:09