Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общината ще стопанисва Посетителския център на Поморийското езеро

Посетителският център в Поморие
Снимка: greenbalkans.org

Община Поморие ще стопанисва Посетителския център на едноименното езеро. Договорът на сдружението „Зелени Балкани“, които са го създали по проект, няма да бъде подновен, потвърдиха от местната администрация.

Споразумението за ползване на сградата на сдружение „Зелени Балкани“ изтича на 20 август. Община Поморие няма да го поднови, коментира координаторът Анелия Павлова:

Преди няколко месеца се свързахме с кмета на Поморие, за да потвърдим нашето желание, че искаме да продължим нашите дейности, които са с образователна насоченост, природозащитните дейности, които извършваме на Поморийското езеро. Но кметът ни изпрати просто отговор, в който потвърди, че договорът ни изтича в края на месеца и това е“, коментира Павлова.

Сградата е построена върху общински терен, след спечелен проект, уточни Анелия Павлова от „Зелени Балкани“. 10 години Посетителският център развива образователни и екологични дейности и опазва видовото разнообразие във водния басейн, посочват оттам.

Община Поморие ще стопанисва сградата, заяви кметът Иван Алексиев. Той потвърди, че договорът на „Зелени Балкани“ няма да бъде подновен. През 2009 г. се сключва тристранно споразумение общината, Световната банка и „Зелени Балкани“, пояснява той: 

„Като в споразумението ясно е записано, че Посетителският център е общински и в продължение на 10 години се стопанисва и управлява от „Зелени Балкани“, а след десетата година Община Поморие си влиза във владение. Никой никого не гони, просто изтича срокът на това споразумение. Оттам нататък, „Зелени Балкани“, за да могат да ползват Посетителския център, си има съответната процедура“, поясни Алексиев.

По закон, обаче, за да се отдаде под наем, се минава през търг или конкурс, на който може да се явят и други кандидати, посочва Иван Алексиев. Не сме и доволни как се стопанисва центърът до момента, казва той. Въпреки това, ние ще си партнираме със „Зелени Балкани“ или други екологични организации, пояснява кметът.

Подробности можете да чуете в прикачените файлове.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургазлии: Новите депутати трябва да се обединят и да работят за народа

Новоизбраните депутати в  45-тото Народно събрание се събират за първи път днес, в старата сграда на парламента . Това ще стане точно в 09:00 часа. Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В случая това е Мика Зайкова . Депутатите ще положат и клетва. В..

обновено на 15.04.21 в 09:02

Коста Каранашев: В Котел ще бъде направена възрожденска академия на името на Раковски

„Идеалите на Раковски трябва да бъдат в основата на възпитанието на децата ни,“ каза в словото си по повод 200 годишнината от рождението великия българин кметът на Котел Коста Каранашев. В тази връзка той обяви, че в Котел ще бъде направена възрожденска  академия на името на Раковски, която да възпитава семействата и техните деца в родолюбив дух...

публикувано на 14.04.21 в 17:23

Електромобилите – екологична и икономически-изгодна алтернатива

Автомобилите са „виновни“ за около 12% от генерираните във въздуха емисии на въглероден диоксид в ЕС. Това сочат данни на Евростат от края на миналата година. Като цяло, процентът от транспортния сектор е 30, близо 2/3 от това число е от леките коли. А алтернативата става все по-достъпна – електрическите автомобили. Все още обаче малко..

публикувано на 14.04.21 в 16:31

Правят паметник на загиналите медици в Бургас

Паметник на загиналите медици в борбата с коронавируса да бъде изграден пред УМБАЛ – Бургас. Разрешението беше дадено от общинския съвет днес. Той е дело на скулптура Ненчо Русев, посочи инициаторът на предложението Веселин Пренеров. Кметът Димитър Николов поясни: „ Паметникът ще бъде стилизирана фигура на медик, на лекар, който придържа..

публикувано на 14.04.21 в 16:02

Търсят концесионер на плаж „Устие на река Велека. Прекратява се концесията на „Къмпинг юг“

Министерският съвет откри процедура за възлагане на концесия за част от морски плаж „Устие на река Велека“, община Царево, област Бургас. С нея се цели обезопасяване на частта от морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията. Предлага се срокът на концесията да е 15 години. Той е обоснован от гледна точка..

публикувано на 14.04.21 в 15:30

"Булевард Демокрация" на 14 април

Годината е 2021-ва, 14 април  малко по-рано днес Бойко Борисов заяви, че вече няма да е министър-председател или по-точно няма да е кандидатът на ГЕРБ за поста. Не бързакте да казвате, че една епоха си отива, защото в миналото често се е случвало мнението на Борисов да се мени само в рамките на един ден. И макар джипът още да не е в гаража, добре дошли..

публикувано на 14.04.21 в 14:35

Бургас сред областите с най-висока смъртност на пчелните семейства

Бургас е една от трите области, където са регистрирали най-висока смъртност при пчелните семейства. Като най-чести причини за смъртността, експертите посочват липса на хранителни запаси и лошо зазимяване на пчелите. Емил Янев: Пчеларите ще бъдат шокирани като отворят кошерите през март Едва при 15 на сто от проверените причината е заболяване...

публикувано на 14.04.21 в 12:54