Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба показва българите, които промениха света

Изложбата "В света на българските откриватели и изобретатели" ще бъде отворена за разглеждане в зала "Георги Баев" на КЦ "Морско казино" от 17 август. Експозицията популяризира 11 от големите имена в българската наука, допринесли за световния научено-технически прогрес. Част от долупредставените български учени са се обучавали, специализирали и работили в едни от най-големите европейски университети и САЩ, но никога не са пропускали да заявят своите български корени и българския си творчески дух. Изложбата "В света на българските откриватели и изобретатели" се реализира от Национален политехнически музей - София в партньорство с Община Бургас.

В изложбата са показани постиженията на:

1. Акад. Ангел Балевски - основоположник на българската научна школа по металознание и технология на металите. Заедно с чл. кор. Иван Димов създава метод за леене с противоналягане. Този метод е изключително откритие в световната леярска техника, защитено с над 100 патентни документа за изобретения у нас и в чужбина.

2. Асен Йорданов конструира първия български моторен самолет Диплан "Йорданов -1". Името му е записано в Златната книга на американските изобретатели. Сред неговите изобретения попадат снегоринът, "въздушната възглавница", безжичният телефонен апарат със секретар "Джорданов" с възможности за конферентна връзка. Барелеф на А. Йорданов краси "Залата на славата" на летище "Ла Гуардия", а на табелката на дома му е написано: "Български летец и пилот".

3. Георги Наджаков е първото име, записано в "Златната книга на откривателите и изобретателите в България". Г. Наджаков е българският физик, който открива новото явление - фотоелектретно състояние на веществата. Откритието е в основата на класическата електрофотография - ксерографската и фотокопирна техника, но може да се приложи и в областта на безвакуумната телевизионна техника, при запаметяващите устройства, рентгеновите дозиметри и при извършване на снимки от космически спътници, предавани директно по електромагнитен път до Земята;

4. Проф. Иван Странски е един от най-известните български учени в чужбина. Неговият значителен научен принос е в областта на физикохимията. Разбирането/разгадаването на механизмите на кристалния растеж му носи световна известност още през 30-те години на XX век. Днес името "Иван Странски" носят Институтът по физикохимия на Техническия университет в Берлин и Научноизследователският институт в Оберхаузен (област Рур). За принадлежността на големия учен към световната научна общност говори присъствието му в редица чуждестранни академии;

5. Джон Атанасов - На 19 октомври 1983 г. по инициатива на Щатския университет на Айова, д-р Джон Винсент Атанасов е публично провъзгласен за бащата на световната компютърна революция. Притежава 32 патента за изобретения: миночистачен уред за взривяване на химически мини, апаратура за откриване и записване на сеизмични и звукови вълни, устройство за изчисляване и записване на грешките в траекториите при стрелба, пощенски сортировъчни системи, система за намиране на класифицирани документи и др.;

6. Карл Джераси (Carl Djerassi) е известен със своя принос за разработването на първото противозачатъчно хапче. Той е наречен "Бащата на хапчето". Между откритията му е и кортизонът;

7. Методи Попов разработва едно от най-значителните постижения на българската биология - учението за стимулацията на жизнените процеси. През 1924-1931 година, като български пълномощен министър в Берлин, М. Попов общува с имена от световна величина - А. Айнщайн, М. Планк, Е. Хайзенберг, В. Оствалд и др;

8. Петър Петров е един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на ХХ век. Сред неговите изобретения са: първият безжичен сърдечен монитор в света; първият дигитален ръчен часовник; първата компютъризирана система за измерване на замърсяването; телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни спътни и др. Той е носител на многобройни признания и награди.

9. Румен Антонов е български изобретател в областта на автомобилостроенето. Изобретява уникална автоматична скоростна кутия, която е приложима за малки коли и има слабо нарастване на разхода на гориво.

10. Д-р Стамен Григоров е известен като откривател на Lacto bacterium bulgaricum. Темата за българското кисело мляко като източник на дълголетие е особено актуална в европейските научни среди в периода до 1908 година, когато учените Льорсен и Кюн и нобелистът проф. Мечников дават на откритата бактерия името "Бактериум булгарикум - Григоров.";

11. Проф. Виден Табаков е един от най-крупните изследователи по аеронавтика, почетен професор на НАСА, участвал в екипа, изпратил първия човек на Луната.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Петлите" с емоционален спектакъл за своята 15 - та годишнина

Танцова формация "Петлите" ще отбележи своята 15 – годишнина с концерт – спектакъл през пролетта. Той ще събере участници, приятели и спомоществователи на формацията в емоционална среща, съобщи създателят и ръководителят й Георги Димитров: "Предвидили сме церемония по връчването на наградите на "Петлите". Всеки пет години ние..

публикувано на 19.01.22 в 10:00
архив

Организират изложба - базар "300" в Бургас

Изложба – базар „300“ организират от Дружеството на художниците в Бургас. Тя ще е факт за трети път и в нея се включват творци от цялата страна. Идеята е те не само да представят свои произведения, но и да предоставят на всеки възможността да закупи картината, която харесва.   Творбите, които се предлагат са на различна стойност,..

публикувано на 19.01.22 в 09:30

Играят "Отчаяни съпрузи" в Бургас

Постановката „Отчаяни съпрузи“ гостува на бургаска сцена. Актьорите Бойко Кръстанов, Явор Бахаров, Даниел Пеев и Димитър Захариев ще разсмеят публиката в сряда вечер /19 януари/ в дома на Нефтохимика. „Тримата разказват за успехите или по-скоро неуспехите в любовния си живот. Първият тъкмо е бил зарязан с писмо, вторият си е намерил нова..

публикувано на 18.01.22 в 10:00

Конкурс за рисунка на тема "Магията на Кукеровден"

Сдружение „Усмивка“ и читалище „Св.св. Кирил и Методий“ 1985“ провеждат конкурс за рисунка на тема кукерски игри. Целта е да се съхрани и популяризира обичая и да се изявяват даровити деца чрез представяне на тяхното творчество. Мотото е „Магията на Кукеровден”. Инициативата се провежда за шеста година, като миналата година са..

публикувано на 18.01.22 в 09:30

Ирен Петрова говори открито за любовта в новелата си "Скъпа Лилит"

„Скъпа Лилит“ е заглавието на новата книга на младата писателка Ирен Петрова, издадена от бургаското издателство "Знаци". Това е любовна новела, която потапя читателя в един диалог между влюбените мъж и жена, пояснява авторката. "По-скоро на шега започнах диалог между двама души и така в хода на писането, темата за Лилит изскочи сама,..

публикувано на 17.01.22 в 11:57

Спектакълът "Кафе с претенция" гостува в Бургас

Спектакълът "Кафе с претенция" гостува в Бургас. Пиесата на Георги Марков, разказва за една, на пръв поглед, непретенциозна среща, напомпана с много претенция, разказва актьорът Иван Радоев. „Кафе с претенция“ ни отвежда в далечните 60-те години на миналия век, когато в социалистическа София трима приятели очакват да дойдат млади момичета на..

публикувано на 17.01.22 в 09:04

Тази вечер е галапремиерата на "Петя на моята Петя"

Филмът, вдъхновен от живота и творчеството на Петя Дубарова, ще бъде представен премиерно в Бургас . Прожекцията на „Петя на моята Петя“ е от 17 часа в дома на НХК. Част от екипа също пристига в морския град, за да се срещне със зрителите. Историята не е биографична за Петя Дубарова. Тя е за младо момиче, което живее в нашето съвремие и..

публикувано на 16.01.22 в 12:53
Подкасти от БНР