Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хаджиянев: В проекта за Конституция са залегнали опасни за обществото текстове

Михаил Хаджиянев
Снимка: Фейсбук

Премахването на Великото народно събрание (ВНС) и двойното намаляване на броя на депутатите са опасни за обществото. Така коментира проектът за нова Конституция пред БНР-Бургас адв. Михаил Хаджиянев, експерт в изборното законодателство. Промяната на Конституция неслучайно се прави от ВНС, защото това не е нещо, което трябва да бъде извършено набързо и без широк консенсус, посочва той. А с настоящото предложение се отваря вратата към своеобразен произвол, коментира юристът:

С 90 депутати могат да превърнат страната ни в конституционна монархия, в президентска република, в султанат… Могат да дадат доживотен мандат на произволен орган. Тези 90 души, в чиято независимост и свободна воля започваме все повече да се съмняваме, в рамките на последните години, ще имат възможност да направят промени, които ще се отразят на цялото ни общество с години, а може би – и с векове“, казва юристът.

Личи си, че настоящият проект на конституция е изготвен набързо, коментира още Михаил Хаджиянев.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Самолет "Спартан" транспортира в "Пирогов" пострадалото в Созопол дете

Военен самолет "Спартан" транспортира в болница "Пирогов" детето, което пострада на централния плаж в Созопол,  предаде кореспондентът на БНР в Бургас .  Самолетът е излетял в 15 часа от УМБАЛ Бургас, по разпореждане на служебното правителство.  9-годишното момче бе настанено с множество наранявания в отделението по реанимация на лечебното..

обновено на 03.08.24 в 15:15

Бургазлия предложи подкуп на полицаи, боди камера го засне

41-годишен бургазлия, хванат с положителна проба за наркотици, предложи подкуп от 1000 лева на полицаи, но боди камера го засне и униформените му щракнали белезниците. Задържан е за срок от 24 часа. Колата му била спряна на ул. „Пробуда“ тази сутрин при полицейски обход в кв. Сарафово.  Тестван е за наркотици, като пробата му отчела..

публикувано на 03.08.24 в 14:41

Българска гражданка ще бъде съдена в Гърция за трафик на мигранти

Българска гражданка ще бъде предадена на съдебните власти на Гърция, където ще бъде съдена по обвинение за трафик на мигранти.  Бургаският апелативен съд потвърди да се допусне изпълнението на Европейската заповед за арест, издадена от а пелативната прокуратура в Солун.  Наказателното производство срещу обвиняемата е за предоставяне на личния си..

публикувано на 02.08.24 в 16:50

Ямбол и други 5 области получават нови пожарни автомобила

Шест нови противопожарни автомобила и една линейка получава Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Те са закупени за близо 4 милиона лева от Фонд "Пътна безопасност". Пожарните автомобили са за Ямбол и други 5 области -  Велико Търново, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора и Хасково, а линейката е за столичната пожарна...

публикувано на 02.08.24 в 11:29

Украинец обра руснак в Бургас

38 –годишен украинец с предоставена временна защита, пребиваващ в Слънчев бряг, е задържан за извършване на кражба от квартира на руски гражданин. 25-годишният руснак пребивава временно в Бургас. Пред полицията той обяснил, че се е запознал с украинеца предната вечер в бургаско заведение. След голямо количество алкохол, го поканил да..

публикувано на 02.08.24 в 09:57

Жена катастрофира върху бетонна ограда в Царево

26-годишна жена от Котел катастрофира върху бетонна ограда в района на кръстовището на улиците “Стефан Караджа” и “Шипка”в Царево, съобщават от полицията.  Установено е, че жената е употребила алкохол с концентрация - 1.68 промила, както и наркотични вещества  - амфетамин.  Жената е задържана за 24 часа, а автомобилът е иззет.

публикувано на 02.08.24 в 09:41
Снимката е илюстративна.

17-годишно момче пострада при инцидент с електрическа тротинетка в Бургас

17-годишно момче пострада при инцидент с електрическа тротинетка в Бургас, съобщават от полицията.  В района на  улица "Апостол войвода" автомобил, управляван от 67 - годишен мъж, при извършване на десен завой за паркиране е блъснал преминаващото покрай него момче с електрическа тротинетка.  Момчето е с контузия на лявата предмишница, прегледано е..

публикувано на 02.08.24 в 09:34