Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънци, германци, чехи и белгийци в Слънчев бряг

За да активират  пазар, който да записва в последната  минута,  мениджъри  на  големи  хотелски комплекси  в Слънчев бряг заложиха на намаление от поне 30 %.  Каналите за продажба са неритмични и носят кратки престои, а  рейтингите  на  хотелите  могат да пострадат, ако качеството тръгне надолу заедно с цената.  

На плажа  до хотел „Чайка“  откриваме туристи от Чехия, Германия, Белгия, България.

Семейство германци споделя, че са на почивка в Слънчев бряг за шести път.  На въпроса защо?, отговарят:  А защо не!  Идвали са в различни години от 2000-та насам. Този път изборът  им е и защото оценяват страната ни като по-малко рискова на фона на пандемията, добавят  и този плюс  към традиционно красивото море, добрата храна, похапване и пийване.  Избрали България пред  Турция  като друг  техен вариант  през годините.  Ние не се интересуваме от забележителности, а от спокойно прекарване на времето,  освен това е евтино.
Млади белгийци потвърждават, че си изкарват страхотно. Момче и момиче  от Германия  разгръщат  новата книга на Себастиян Фитцек  на плажа в Слънчев бряг. Харесва им, че има много хора, хубаво време и добра храна.
Александър и Димитър от София за първа година са в Слънчев бряг.  След поредица от почивки в Гърция този август  идват на плажа от хотел Авлига. Александър казва,  имам впечатление, че тази година  по морето има много добро отношение към туристите, малко по -ниски цени, дано да  не е само за тази година, защото си мисля, че е следствие от кризата. Няма  толкова хора  по заведенията вечер, има на плажа,  добре си прекарваме. В хотела се разминават с румънци, сърби, украинци.
Защото не можахме да отидем в Гърция  затова сме тук, казва  пловдивско семейство.  Местим се от хотел в хотел, само и само нещо да ни хареса.

Стойка Терзиева, мениджър  на  голям  хотелски комплекс  в Слънчев бряг:
Наложи се да направим големи  намаления, за да активираме пазар, който да записва в последната минута, защото пазарите, които имаха ранни записвания  анулираха програмите си, останаха само късни записвания. Целият пазар е на много ниска цена, цена, която се наложи над 30 % да сваляме от нормалното. Когато намалиш цената, качеството пада оттам  и рейтингите на хотелите. Те са най- важните когато започнем да подписваме договори за следващите години, всеки един туроператор  гледа  рейтинга на хотела,  за да може да се съгласи с услугата, която предлагаме. И аз  самата когато записвам през  Booking  не харесвам  рейтинг,  който е под осмица и около 8. Една от основните трудности  дори  и този сезон се оказа огромното количество проверяващи държавни институции - точно в сезона, в който полагаме най много усилия да напълним  хотелите  и да дадем добър продукт.  Двама служители на  хотела започват да показват  на проверяващите  папки с документи, материалната база. Оттук пък безпокойството на клиентите, които виждат, че ние  разхождаме някакви странни хора.

Теодор Пастармаджиев,  член на Управителния съвет на съюза на собствениците Слънчев бряг:
Ако можем да търсим позитиви в този много странен и труден сезон-те са в това, че много българи преоткриха родното Черноморие. Знаете, че Слънчев бряг е курорт, който принципно е  замислен, построен за  чуждестранни туристи за чартърни програми. Наложи се да търсим други канали за продажби, да предлагаме ценови нива, които са на ръба на себестойността. Някои от нас се справят по -добре, други по-зле, но при всички случаи изключително труден и нервен сезон. В момента има все още, предвид  ситуацията, прилична заетост в обектите, които избраха да отворят, в Слънчев бряг не само хотели, но и  търговски обекти, активности  са с намален капацитет, някои въобще не оперират. Не можем да разчитаме на никаква предвидимост, по простата причина, че каналите за продажби,с които работим, са изключително неритмични, записванията са буквално от днес за утре, много краткосрочни, много къси престои.  Това, на което се надяваме, е  времето да се задържи благоприятно  до към средата на септември.

Пламен Копчев:  Слънчев бряг е така планиран, че той няма  паркоместа да поеме  автомобилен туризъм. И понеже в момента са български туристи, румънски туристи,  хотел който работи е запълнен 20-30 процента. Има сънародници, които са се прибрали от чужбина, румънци, имаме малко полски туристи, малко германски, белгийски и чехи.Разчитаме от другата неделя  за полети от Израел. Туроператорите ни казаха, че ще продължат до 30 септември.
Трябва да се обърне внимание на зимния туризъм, той ще е възможен с английски туристи- ако ги няма и там ще пропадне сезонът. За следващата година вече да се работи с коридори с  традиционни пазари Англия, Германия,  средната част на Европа,  Скандинавия. Да отпаднат обичайните визи,  да станат онлайн визи за руските туристи, да се намали таксата.  Нашите основни конкуренти на Балканите  правят така, че да са много облекчени руските туристи.
Негативни кампании винаги ще има, такива които да тласкат  туриста към конкурентите. То беше много плюене по Слънчев бряг-презастрояване, бетонна джунгла, което туристът,  когато само  чете и слуша, не сме  да дойде. Но дойде ли, като прекара хубаво, казва на приятели.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа копка за цялостен ремонт на пътя между Царево и Лозенец

Първа копка предстои днес за старта на цялостния ремонт на пътя между Царево и Лозенец. Церемонията е от 10:30 в участъка около гробищния парк. Тази седмица стартираха аварийно-възстановителните работи по стария път, преминаващ край е Арапя и с.о Оазис. Ремонтът налага временна организация на движението.

публикувано на 12.09.24 в 08:12

Шефът на "Морска администрация" -Бургас е назначен за зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев по предложение на министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, считано от днес кдп Живко Петров е назначен за заместник-министър на транспорта и съобщенията. Живко Петров е магистър по корабоводене във ВВМУ „Н. Вапцаров“, Варна. От март 2022 г до момента, както и от 2007 г до..

публикувано на 11.09.24 в 20:01

Рестрикции в общините Средец и Карнобат заради огнище на шарка по овцете в Ямболско

Институциите вземат превантивни мерки за недопускане на шарка по дребните преживни животни в област Бургас след констатираното огнище на заболяването сред 135 овце в обект в ямболското село Войника.  В общините Средец и Карнобат се забранява придвижването и транспортирането на възприемчиви животни и продукти от тях в и към населеното място.  Всички..

публикувано на 11.09.24 в 16:34

Нов градски парк обособяват в местност "Кория" в Приморско

Новата атракция в Приморско ще бъде обвързана с природата и ще предостави на хората възможност за отдих. Чувството ще бъде като да си в гората, само че в града, уточни кметът на морската община Иван Гайков. За зелената атракция ще се използва местността Парк „Кория“.   Още тази година започваме трасирането, обособяването на алеи и..

публикувано на 11.09.24 в 08:00
Георги Тахов

България поиска средства от земеделския резерв на ЕС заради щетите от сушата и пожарите

България поиска активиране на средства от земеделския резерв на Европейския съюз заради щетите от сушата, съобщи Министерството на земеделието. Страната пострада сериозно през месеците юли и август и от неконтролируеми пожари, влошени от климатичните условия, като високи температури и дълъг период на засушаване – е заявил министърът на..

публикувано на 10.09.24 в 14:35

Здравният туризъм привлича все повече хора с пост Ковид синдроми

Полетната и визовата политика са сред приоритетите, по които трябва да работи страната ни за развитието на СПА туризма у нас. Активността на общините също е от голямо значение, тъй като имаме скрити резерви в медицинския туризъм. Това стана ясно по време на Единадесетия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се..

публикувано на 09.09.24 в 17:52

Община Созопол поиска от държавата вълнолома и кейовата стена към о-в „Св. Св. Кирик и Юлита“

През следващите години между ЮНЕСКО и България предстои работа по два проекта. Това са създаването на категория 2 Регионален център за подводно и световно наследство в Созопол и изграждането на световен център за изкуства на о-в „Св. Св. Кирик и Юлита“. Това стана ясно по време на среща между министъра на туризма Евтим Милошев и помощник-генералния..

обновено на 09.09.24 в 15:06