Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биеналето „Приятели на морето“ този петък в двора на Галерия „Петко Задгорски“

Внушителна изложба на 117 автора ще бележи 9-то издание на бургаското Биенале "Приятели на морето". Експозицията ще се открие на 4-ти септември /петък/ от 18.00 часа в двора на галерия "Петко Задгорски". 242-ма са авторите от цялата страна подали заявление за участие в Биенале'2020 .След селекцията на почетното жури право за участие в изложбата са получили общо 117, от тях 74 автори с живопис, 23 автори с графика и 20 автори със скулптура. През годините изложбата "Приятели на морето" се е налага, като една от най-престижните извънстолични изяви на българските художници. На място ще бъдат отличени авторите в отделните категории - награда на Община Бургас за живопис и пластика, награда на Община Бургас за графика и пластика, награда на Община Бургас за скулптура и пластика, награда на БХГ "Петко Задгорски" за живопис, награда на СБХ за млад художник, награда на името на Тодор Атанасов.

Бургаското Бианале възникава през 1968 година , като първа национална извънстолична изложба. Налага се, при голям интерес у българските творци, като национална изложба - биенале за съвременно българско изкуство. Изложбата се организира със съдействието на СБХ и Община Бургас и продължава до 1984г. След 20- годишно прекъсване биеналето е възстановено от Община Бургас, Дружество на художниците - Бургас и БХГ"Петко Задгорски". От тогава до сега са проведени осем /8/подновени издания на изложбата и тази година предстои 9-то издание. Основна и важна част от фонда на галерията са постъпления от творби ,наградени ,откупени и дарени от участниците в изложбата.

Картините за участие в изложбата се избират от жури в 7 членен състав от утвърдени автори в изобразителното изкуство и представител на Община Бургас. Журито определя и наградените творби, кито се експонират в залите на БХГ "Петко Задгорски", гр.Бургас и изложбената зала на Дружество на бургаските художници. От 2006г. се издава пълноцветен двуезичен каталог .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Публиката избра „Ти ми обеща“ на ВА "HighLight", журито отличи „Булевардът“ (ВИДЕО)

Песента "Ти ми обеща" получи наградата на публиката от 41-то издание на конкурса Фестивал "Бургас и морето" . Тя е по текст и аранжимент на Петър Алексиев и вокален ансамбъл "HighLight". Песен, посветена на емблематичния бургаски булевард „Богориди“, спечели наградата на журито от 41-то издание на Националния конкурс „Бургас и морето“...

публикувано на 29.07.24 в 00:21

Конкурсът "Бургас и морето" за 41-и път на Летния театър

Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ е тази вечер на Летния театър. Музикалното събитие е от 20.30 часа. 10 песни достигнаха до финала на 41-то издание на конкурса. Представят ги предимно млади изпълнители, които познаваме от музикалните формати като Симеон Славев, Яница Кънева, Георги Костадинов, Огнян Георгиев. Зад тях обаче като..

обновено на 28.07.24 в 09:11
Победителката в конкурса за млади изпълнители

16-годишната Теодора Велева спечели първото младежко издание на "Бургас и морето"

Теодора Велева спечели първото издание за млади изпълнители в конкурса "Бургас и морето". Във финалната вечер снощи 16-годишната софиянка преодоля конкуренцията на седем индивидуални изпълнители и две групи с кавъра на "Завръщане" и авторската си Losing my mind. Освен статуетка, Т еодора печели 10 хил. лева.  В рамките на тази сума тя ще получи..

публикувано на 28.07.24 в 07:53

Модерно звучене с песни на български и английски в "Бургас и морето" за млади изпълнители

Десет млади изпълнители ще влязат в надпреварата на най-новия формат за българска авторска музика "Бургас и морето". Те ще бъдат оценявани от международно жури, което включва някои от най-големите имена на Италия в музикалната индустрия. Целта ни е да открием поне един артист, който да се хареса на младите, коментира доцент Дарияна Куманова, която..

обновено на 27.07.24 в 09:46

Любовни мелодии ще звучат в експоцентър "Флора"

От 20:00 часа Експозиционен център "Флора“ ще е домакин на поредната вълнуваща камерна проява от лятната програма на Държавна опера – Бургас – след успеха на „Я жду тебя“, Концерт на пианистите на Държавна опера – Бургас и „Summertime”. В концерта "Un amore grande” ще прозвучат прекрасни мелодии, познати и обичани, възпяващи любовта – като стимул,..

публикувано на 27.07.24 в 08:30

Меги Димчева с премиера на "Чудесата в нас" в Бургас

Нов проект, който обединява български песни, йога и медитация представя днес в Бургас популярната телевизионна водеща от предаването „Търси се“ – Меги Димчева. Спектакълът е озаглавен „Чудесата в нас“ и ще бъде представен от 20:30 часа в Експозиционен център ФЛОРА Бургас. Подобно представление се реализира за първи път в България. Той е едно..

публикувано на 26.07.24 в 14:21

Гого Милтиядов и Плевенска филхармония ни канят на "Среща в Бургас"

На „Среща в Бургас“ ни кани  талантливият диригент и композитор Георги Милтиядов. Така е озаглавен концерт-спектакълът, посветен на 25-та годишнина на младия бургазлия. Публиката ще се потопи в море от музика с оркестъра на Плевенска филхармония, ще се докосне до стихове на бургаски поети и картини на бургаски художници. Изкуствата в спортната..

публикувано на 26.07.24 в 14:06