Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бургас в преговори с кредиторите да си върне стадион „Черноморец“
Общинският съвет в Бургас започна преговори за сключване на споразумение за връщане на стадион „Черноморец“. Първият кръг от разговорите с кредиторите на футболния клуб е преминал с готовност за отстъпки, съобщиха общинските съветници Йордан Георгиев и Иво Баев.  

Първата среща се е състояла вчера, в присъствието на още двама общински съветници и основните кредитори на обявения в неплатежоспособност футболен клуб. Те пряко или косвено са свързани с бизнесмена Митко Събев, обясниха съветниците. Община Бургас не е конституирана като кредитор, рискувайки да загуби стадиона, който е част от активите на спорния клуб. Йордан Георгиев поясни:

„Срещата мина на едно сериозно и много добро ниво като разбиране и от двете страни. Всичко това е продиктувано от факта, че община Бургас е много трудно да бъде конституирана като кредитор и изобщо да има отношение към делата, които текат. Нашето желание е да се намери такова решение, че стадиона да бъде върнат на бургазлии“

Колегата му Иво Баев сподели, че споразумението е по-добрия вариант, когато става дума за общинска собственост:

„Ще направим всичко възможно, разбира се, споразумение означава взаимно отстъпки, но то трябва да е реалистично, кредиторите, които имат да вземат пари да бъдат адекватно обезщетени, а общинските интереси - защитени. А именно да си върнем тази собственост изцяло на общината и да се възстанови спортната дейност"

Общинските съветници бяха категорични, че ще работят за запазване целостта на стадиона и не допускат вариант за поделянето му. Стойността на стадион „Черноморец“  се оценява на около 100 млн. лв. Вземанията на кредиторите пък са около 33 млн. Един от възможните варианти за излизане от кризата и връщането на стадиона на бургазлии е дълг срещу собственост.

Повече чуйте в в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Момчил Момчилов: Честните избори минават през изборна администрация и преброителни центрове

За да има честни избори в страната трябва да се създаде професионална изборна администрация и преброителни центрове. Това коментира в предаването „Ден до пладне“ на БНР Бургас юристът Момчил Момчилов. „Броенето на резултатите и отчитането  да не се извършва в самата секция, а да се извършва на една място под видеонаблюдение от професионално..

публикувано на 17.10.20 в 18:58
Христо Панайотов

Съветник пита създаде ли се анализаторско звено за справяне с епидемията

Създаде ли Община Бургас анализаторско звено, в какъв състав и на какъв период извършваше своите заседания? Този въпрос отправи общинският съветник от БСП Христо Панайотов към кмета на Бургас. „В последните няколко дни се наблюдава сериозен ръст на новорегистрираните случаи на заразени лица с COVID-19 на територията на област Бургас...

публикувано на 16.10.20 в 11:49

Общински съветник пита защо не е стартирала реконструкцията на ул. „Одрин”

Каква е причината към края на 2020 година все още да не е стартирала реконструкцията на ул. „Одрин”? Този въпрос задава общинският съветник от БСП Васил Иванов на кмета на Бургас. „В предизборната Ви платформа за мандат 2015-2019 г., в раздел „строителство”, сте посочили „поетапна реконструкция на улица „Одрин”. Към настоящия момент, или..

публикувано на 15.10.20 в 10:56

БСП е готова за избори, започва диалог с всички срещу правителството

За диалог с всички, които са против това правителство, ще работи Атанас Зафиров. Той бе избран от Националния съвет на БСП за зам.-председател на партията, който ще отговаря за коалиционната й политика. „Един нов ресор, който доказва колко е важна този тип политика за партията“, коментира Зафиров. Според него, тъй като страната се управлява от..

публикувано на 12.10.20 в 14:30

Христо Иванов подкрепи протестите в Нова Загора срещу обгазяването на града

Провал на европейско ниво на пропагандата на ГЕРБ. Така съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира в Нова Загора отхвърлените от Европейския парламент поправки , които визираха българския президент в проекторезолюцията за ситуацията на върховенството на закона в България. Иванов бе в Нова Загора, за да даде политическа подкрепа..

публикувано на 08.10.20 в 15:49

Общинският съветник от БСП Живко Господинов с приемен ден в Бургас

Общинският съветник от БСП Живко Господинов ще проведе приемен ден на 8-ми октомври /четвъртък/. Срещите с жители на Бургас ще протекат в Общинския съвет на БСП – Бургас /ул. „Фердинандова“ 60/, от 09:00 до 12:00 часа. Присъстващите ще имат възможността да зададат своите въпроси, мнения и предложения, свързани с развитието на града и общината...

публикувано на 07.10.20 в 12:28

Ивайло Вълчев: Правителството е в състояние на кома

Правителството е в състояние на кома и се отнася с безразличие към протестите. Така определи политическата ситуация в страната сценаристът и зам.-председател на ПП „Има такъв народ“ Ивайло Вълчев. Преди дни беше открита приемна на партията и в Бургас. Към момента в нея на местно ниво членуват 250 души. „За мен в момента властта е една..

публикувано на 05.10.20 в 13:25