Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В подписка до контролните органи и общината:

Голямо Буково не иска тежки автомобили по новия път в селото
В подписка жители на Голямо Буково настояват да се преустанови преминаването на тежкотоварни автомобили по новия път от селото до единствения действащ манастир в Странджа. От Държавното горско стопанство в Средец заявиха, че няма да пускат големи автомобили по пътя, а претоварването с дървесина ще става в края на селото. 

Над 40 души от Голямо Буково са се включили в подписката за съхраняване на новия път, изграден между селото и манастира „Св. Живоприемний източник“. Пътят е ремонтиран с европейски средства и официално пуснат през месец май т. г. Искането на местните по отсечката да не се движат тежкотоварни автомобили е подкрепено от кмета на Средец Иван Жабов.

Ние ще направим всичко възможно да уведомим фирмите, които се занимават с добив на дървесина и ако могат тежкотоварните автомобили над 10 тона да не се качват по новоизградения път, тъй като няма как той дълго да съществува в този вид, в който е в момента. 

Заставам зад тази подписка и ще направя всичко възможно това да се пресече, тъй като са вложени едни средства, европейски“

Разговорите с Държавното горско стопанство-Средец вече са проведени и дават резултат. Директорът Димитър Янков казва и досега тежки автомобили от горското не са минавали по пътя, но договореност има:

 „Тежкотоварни автомобили и преди това не са минавали по този път, говоря за автомобилите, които са претоварвали от нашите обекти. Тогава се разбрахме с кмета, че няма да се вкарват прицепи да се движат по този път,  няма да се вкарват коли с ремаркета. Ще става претоварването на друго място, в края на селото. Просто превозните средства, които ще се движат по пътя ще са по-малки. Ние сме взели мерки за минимално натоварване на пътя“ 

Подобни действия, според него трябва да направят и другите участници в движението по пътя. Местните са категорични, че пътят е част от цялостното туристическо и икономическо оживяване на района. Това се доказва и от многократно увеличения поток от хора, посетили Горнобуковския манастир, след пускането на новата отсечка. 

Повече чуйте в звуковите файлове: 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биопроизводители от Странджа искат смяна на модела за планиране и управление на региона (ОБНОВЕНА)

Биопроизводители от региона на Странджа обсъдиха възможностите за смяна на модела за планиране и управление на такива региони в страната. Според тях липсват условия за развиване на малките бизнес инициативи. След Странджанския манов мед, защитено наименование за произход предстои да получат също пчелният цветен прашец и Странджанският чай...

обновено на 18.09.20 в 19:32

Паламуд зарадва рибарите край Царево

Морето край Царево завря от паламуд. Първите пасажи се появиха тази сутрин и напълниха мрежите на местните рибари. Деликатесната риба се предлага на цени от 10-12 лева.  Паламудът се завърна с пълна сила в Царево, морето ври – похвалиха се днес от общината. Първият за сезона улов на паламуд е показателен, че риба има, обнадежден е Йордан..

публикувано на 18.09.20 в 12:04

Нова транспортна схема в Ямбол от днес

От днес в Ямбол влиза в сила нова схема за вътрешноградския транспорт. Цените на месечнит екарти ще бъдат по- ниски от досегашните. Най- съществената промяна в новата транспортна схема е при линия номер 1, където от 50 курсовете ще се съкратят до 35. Съкращението се прави, тъй като те са нерентабилни, а разписанието на автобусите е правено, когато..

публикувано на 18.09.20 в 08:59

От " Случаен превоз" с предложения към министерството на туризма

Предложения за  развитието на туризма имат членове на  Национално сдружение “Случаен превоз”. Те са представени пред министерството на туризма и се очаква да бъдат обсъдени по време на първото заседание на консултативния съвет, в който ще участват представители на различни институции.  Той се създава по идея на министър Марияна Николова. Очаква се..

обновено на 17.09.20 в 09:09
Северен плаж

651 000 са българските туристи посетили през юли и август южното Черноморие

Туристическият бранш изпраща труден летен сезон в условията на извънредна епидемична обстановка. За 10-и октомври е планиран последния чартърен полет по Южното Черноморие.  78% по-малко чартърни полети за месец август, в сравнение с миналата година , отчитат от Регионалната туристическа камара в Бургас, каза председателят на браншовата..

публикувано на 16.09.20 в 13:25

Слаба реколта отчитат зърнопроизводителите, възможни са фалити

Изключително ниски добиви тази година отчитат зърнопроизводителите от Югоизточна България. Причината са лошите метеорологични условия и сушата. В бранша очакват и много фалити. Преди дни те представиха проблемите си в комисията по земеделие и храни в Народното събрание. Според тях държавата трябва да намери начин да помогне на сектора Три..

публикувано на 11.09.20 в 14:18

Обсъдиха в село Индже войвода бъдещето на биопроизводството и развитието на Странджа (СНИМКИ)

Малките производители да се обединят и да потърсят възможности за партньорство. Това обсъдиха фермери и производители от региона на Странджа и Южното Черноморие, в местната пчеларска ферма в село Индже войвода.  Развитието на региона, обединяване на идеи и бъдещето на биопроизводството бяха обсъдени в пчеларската ферма на Ралица Кунева:..

обновено на 10.09.20 в 17:08