Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обсъдиха в село Индже войвода бъдещето на биопроизводството и развитието на Странджа (СНИМКИ)

| обновено на 10.09.20 в 17:08Малките производители да се обединят и да потърсят възможности за партньорство. Това обсъдиха фермери и производители от региона на Странджа и Южното Черноморие, в местната пчеларска ферма в село Индже войвода. 

Развитието на региона, обединяване на идеи и бъдещето на биопроизводството бяха обсъдени в пчеларската ферма на Ралица Кунева:

"Мотото е "Добра храна, добър живот". Събрали сме основни действащи лица на територията на Странджа, двете най-важни общини Созопол и Малко Търново и заедно да обсъдим идеи за развитие на региона. Проблеми винаги има пред бранша, но днес трябва да сме позитивни. Пчеларската ферма Странджа съществува вече от 11 години. Ние сме едни от най-големите производители на мед. Пчелините ни са 32 из Странджа. Мястото тук в Индже войвода е производствена база. Тук преработваме голяма част от пчелните продукти..."

Има и фермерски магазин, в който се предлага тази продукция, допълни Ралица Кунева.
Според Десислава Димитрова от Slow food, която работи по проект "Еко-общество чрез храна". Целта е да се популяризира отговорното потребление на храна:

"Идеята е да обсъдим по какъв начин малките производители и хората, които съхраняват кулинарните традиции на Странджа биха могли да се обединят и заедно да търсят начини на партньорство.  Slow food е в България от 2004 година и оттогава ние сме час от от световното движение, чието мото е "Чисто, вкусно, честно", тест  храната трябва да е чиста, направена по природосъобразен начин, да е вкусна разбира се, и честна, защото храната трябва да се предлага на цена, достойна за труда на производителите, но също и достъпна за потребителите. Проектът, който реализираме в момента е свързан с популяризиране на отговорното потребление на храна, с цел намаляване на климатичните промени. Той се финансира с европейски механизъм, идеята е на територията на страната да се създадат местни общности, акцентира се върху храната."


Чуйте повече в репортажа:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биопроизводители от Странджа искат смяна на модела за планиране и управление на региона (ОБНОВЕНА)

Биопроизводители от региона на Странджа обсъдиха възможностите за смяна на модела за планиране и управление на такива региони в страната. Според тях липсват условия за развиване на малките бизнес инициативи. След Странджанския манов мед, защитено наименование за произход предстои да получат също пчелният цветен прашец и Странджанският чай...

обновено на 18.09.20 в 19:32

Паламуд зарадва рибарите край Царево

Морето край Царево завря от паламуд. Първите пасажи се появиха тази сутрин и напълниха мрежите на местните рибари. Деликатесната риба се предлага на цени от 10-12 лева.  Паламудът се завърна с пълна сила в Царево, морето ври – похвалиха се днес от общината. Първият за сезона улов на паламуд е показателен, че риба има, обнадежден е Йордан..

публикувано на 18.09.20 в 12:04

Нова транспортна схема в Ямбол от днес

От днес в Ямбол влиза в сила нова схема за вътрешноградския транспорт. Цените на месечнит екарти ще бъдат по- ниски от досегашните. Най- съществената промяна в новата транспортна схема е при линия номер 1, където от 50 курсовете ще се съкратят до 35. Съкращението се прави, тъй като те са нерентабилни, а разписанието на автобусите е правено, когато..

публикувано на 18.09.20 в 08:59

От " Случаен превоз" с предложения към министерството на туризма

Предложения за  развитието на туризма имат членове на  Национално сдружение “Случаен превоз”. Те са представени пред министерството на туризма и се очаква да бъдат обсъдени по време на първото заседание на консултативния съвет, в който ще участват представители на различни институции.  Той се създава по идея на министър Марияна Николова. Очаква се..

обновено на 17.09.20 в 09:09
Северен плаж

651 000 са българските туристи посетили през юли и август южното Черноморие

Туристическият бранш изпраща труден летен сезон в условията на извънредна епидемична обстановка. За 10-и октомври е планиран последния чартърен полет по Южното Черноморие.  78% по-малко чартърни полети за месец август, в сравнение с миналата година , отчитат от Регионалната туристическа камара в Бургас, каза председателят на браншовата..

публикувано на 16.09.20 в 13:25

Слаба реколта отчитат зърнопроизводителите, възможни са фалити

Изключително ниски добиви тази година отчитат зърнопроизводителите от Югоизточна България. Причината са лошите метеорологични условия и сушата. В бранша очакват и много фалити. Преди дни те представиха проблемите си в комисията по земеделие и храни в Народното събрание. Според тях държавата трябва да намери начин да помогне на сектора Три..

публикувано на 11.09.20 в 14:18

Голямо Буково не иска тежки автомобили по новия път в селото

В подписка жители на Голямо Буково настояват да се преустанови преминаването на тежкотоварни автомобили по новия път от селото до единствения действащ манастир в Странджа. От Държавното горско стопанство в Средец заявиха, че няма да пускат големи автомобили по пътя, а претоварването с дървесина ще става в края на селото...

публикувано на 10.09.20 в 13:45