Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В примитивни условия работят медици в отделения на Ямболската областна болница

МБАЛ "Св. Пантелеймон" в град Ямбол
Снимка: БТА

Част от отделенията на Ямболската областна болница работят в примитивни условия, както за пациентите, така и за медицинския персонал. Лечебното заведение се помещава в 17 отделни сгради, като някои от тях са строни през 20-те години на миналия век. 
Особено тежко е положението в белодробното отделение, което се помещава в сграда, в която липсва дори асансьор, признава директорът на лечебното заведение д-р Димитър Рунков. Болни и починали пациенти се пренасят с одеала и подръчни средства:

"Спираловидното разположение на стълбите, старата сграда предполага да има такива случаи. Проблемът идва от там, че тези пациенти са с тежки дихателни нарушения и те на собствен ход няма как да изкачат три- четири етажа. Аз всеки ден подлагам санитарките си на нечовешки усили и това рефлектира и върху здравословното им състояние. Голяма част от тях излизат в болнични, поради дискови хернии. Абсолютна амортизация на персонала е това. "

Нова болница в Ямбол се строи повече от четири десетилетия. Последните обещания за нийното доизграждане дойдоха лично от премиера Бойко Борисов, който обеща да се отпуснат от държавния бюджет 27 млн. лева. Единствената фирма, която се яви на търга за дострояването, поиска 36 млн. лева.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още една група е под карантина в ДГ"Синчец" в Сливен

Учителка от филиала на детска градина „Синчец“ в Сливен е дала положителна проба за COVID-19, съобщават от Общинския кризисен щаб.РЗИ постави под карантина групата , с която учителката е работила. В тази детска градина карантинираните групи вече са две, след като преди дни директорът и логопеда дадоха положителни проби.  От община Сливен съобщават,..

публикувано на 18.09.20 в 08:49

9 са новозаразените с коронавирус в бургаска област

9 са новозаразените с коронавирус в бургаска област, в сливенска са  трима души, в ямболска  също трима. Новите случаи за страната са 154 при направени 5 856 PCR-теста.37 души са в интензивни отделения. Най-много новозаразени има в столицата - 47, област Благоевград - 29 и Стара Загора - 10. 10 души  са починали за последните 24 часа. Излекуваните са..

публикувано на 18.09.20 в 08:15

Три нови случая на африканска чума по свинете около Елхово

Три нови случая на африканска чума по свинете са установени на територията на Държавно горско стопанство-Елхово, информираха от Регионалната агенция по безопасност на храните в Ямбол. Глиганите са намерени  на територията на резерватите  „Балабана“ и „Топчията“ както и в местността „Кайряка“. Две от дивите прасета са открити мъртви, а третото..

публикувано на 16.09.20 в 16:33

Най-мощният лазер за лечение на простата е вече в УМБАЛ Бургас

Най-мощният Тулиум лазер за лечение на простатата вече е на разположение на пациентите в УМБАЛ Бургас. Апаратът е последно поколение и комбинира в себе си решение и на други проблеми – безкръвно разбиване на камъни в отделителната система и отстраняване на тумори от пикочния мехур. В урологичното отделение на УМБАЛ Бургас АД отдавна се..

публикувано на 16.09.20 в 11:49

Няма нови случаи на коронавирус в областите Бургас, Сливен и Ямбол

Няма нови случаи на коронавирус в областите Бургас, Сливен и Ямбол за последното  денонощие.Тоа показват данните на единния информационен портал. Най-много са новозаразените в София-11 души. За страната те са 27  при направени 924 PCR-теста . Починали са 3 души, излекувани са  9 души. Общо 740 пациенти са в болница, от които 53 в интензивни отделения...

публикувано на 14.09.20 в 08:29

Онкологичният център в Бургас организира благотворителен вело поход

Комплексният онкологичен център в Бургас стартира кампания, с която да бъдат събрани средства за извършване на профилактични прегледи на жени в затруднено финансово положение и проблеми с осигурителния статут. Инициативата е под надслов ВЕЛОТОН и представлява съвместно каране на велосипеди от страна на лекуващи лекари, пациенти и техните близки...

публикувано на 11.09.20 в 15:43

15 нови случая на коронавирус в бургаска област

122 са новите случаи на коронавирус в страната. 15 са те в бургаска област, в сливенски регион са 2, в Ямбол няма.Направените тестове са 5 145. 10  души са починали за последните 24 часа, 60 са в интензивно отделение.177 са излекувани. Активните случаи са 4252.

публикувано на 10.09.20 в 08:19