Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Слаба реколта отчитат зърнопроизводителите, възможни са фалити


Изключително ниски добиви тази година отчитат зърнопроизводителите от Югоизточна България. Причината са лошите метеорологични условия и сушата. В бранша очакват и много фалити. Преди дни те представиха проблемите си в комисията по земеделие и храни в Народното събрание. Според тях държавата трябва да намери начин да помогне на сектора

Три пъти по-малко са добивите от есенните култури тази година, в сравнение с миналата, посочи председателят на местния Съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. „Ако миналата година сме жънали по 450 кг., тази година са по 130 кг. – 150 кг. пшеница. Рапицата беше някъде около 80 кг. – 100 кг., ечемикът е около 150 кг. Положението и с пролетниците е зле. В момента почти свършва прибирането на слънчогледа. Добивите се движат от 50 кг. – 60 кг. до 130 кг. Положението в нашия регион тази година е катастрофално за зърнопроизводството“, обясни той.

Киров посочи, че много банки се въздържат да отпускат кредити на зърнопроизводителите в югоизточния регион. „Положението е много тежко. Ако например всички фирми, които доставят семена, торове и препарати си поискат вземанията, нищо чудно да има и фалити“, допълни той.  

Земеделците настояват за кредитиране от държавата за есенната кампания, намаляване на арендните наемни договори и включване на заетите в бранша в схемата за подпомагане 60/40.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биопроизводители от Странджа искат смяна на модела за планиране и управление на региона (ОБНОВЕНА)

Биопроизводители от региона на Странджа обсъдиха възможностите за смяна на модела за планиране и управление на такива региони в страната. Според тях липсват условия за развиване на малките бизнес инициативи. След Странджанския манов мед, защитено наименование за произход предстои да получат също пчелният цветен прашец и Странджанският чай...

обновено на 18.09.20 в 19:32

Паламуд зарадва рибарите край Царево

Морето край Царево завря от паламуд. Първите пасажи се появиха тази сутрин и напълниха мрежите на местните рибари. Деликатесната риба се предлага на цени от 10-12 лева.  Паламудът се завърна с пълна сила в Царево, морето ври – похвалиха се днес от общината. Първият за сезона улов на паламуд е показателен, че риба има, обнадежден е Йордан..

публикувано на 18.09.20 в 12:04

Нова транспортна схема в Ямбол от днес

От днес в Ямбол влиза в сила нова схема за вътрешноградския транспорт. Цените на месечнит екарти ще бъдат по- ниски от досегашните. Най- съществената промяна в новата транспортна схема е при линия номер 1, където от 50 курсовете ще се съкратят до 35. Съкращението се прави, тъй като те са нерентабилни, а разписанието на автобусите е правено, когато..

публикувано на 18.09.20 в 08:59

От " Случаен превоз" с предложения към министерството на туризма

Предложения за  развитието на туризма имат членове на  Национално сдружение “Случаен превоз”. Те са представени пред министерството на туризма и се очаква да бъдат обсъдени по време на първото заседание на консултативния съвет, в който ще участват представители на различни институции.  Той се създава по идея на министър Марияна Николова. Очаква се..

обновено на 17.09.20 в 09:09
Северен плаж

651 000 са българските туристи посетили през юли и август южното Черноморие

Туристическият бранш изпраща труден летен сезон в условията на извънредна епидемична обстановка. За 10-и октомври е планиран последния чартърен полет по Южното Черноморие.  78% по-малко чартърни полети за месец август, в сравнение с миналата година , отчитат от Регионалната туристическа камара в Бургас, каза председателят на браншовата..

публикувано на 16.09.20 в 13:25

Обсъдиха в село Индже войвода бъдещето на биопроизводството и развитието на Странджа (СНИМКИ)

Малките производители да се обединят и да потърсят възможности за партньорство. Това обсъдиха фермери и производители от региона на Странджа и Южното Черноморие, в местната пчеларска ферма в село Индже войвода.  Развитието на региона, обединяване на идеи и бъдещето на биопроизводството бяха обсъдени в пчеларската ферма на Ралица Кунева:..

обновено на 10.09.20 в 17:08

Голямо Буково не иска тежки автомобили по новия път в селото

В подписка жители на Голямо Буково настояват да се преустанови преминаването на тежкотоварни автомобили по новия път от селото до единствения действащ манастир в Странджа. От Държавното горско стопанство в Средец заявиха, че няма да пускат големи автомобили по пътя, а претоварването с дървесина ще става в края на селото...

публикувано на 10.09.20 в 13:45