Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поискаха отлагане на обсъждането на отчета на бюджета за 2019 г. на Община Бургас

Граждани поискаха да бъде отложено със 7 дни обсъждането на годишния отчет за 2019 г. за изпълнение на бюджета на Община Бургас. Причината е, че те не са имали достъп до целия документ от около 189 страници, включващ и доклада на Сметната палата. 

Данните показват, че изпълнението на бюджета за миналата година е било в размер на 214 519 000 лв., посочи зам.-кметът Красимир Стойчев по време на представянето на документа днес. "В това число за държавни дейности 114 543 000 лв., за местни дейности 99 976 000 лв., от които за дофинансиране на държавните дейности са 4 369 000 лв. Сметната палата извърши проверка на годишния финансов отчет на Община Бургас за 2019 г. и го завери с положително становище. Оценката от прегледа за финансовото състояние на Община Бургас от Агенцията за кредитен рейтинг е положителна", посочи Стойчев. 

Гражданите, които присъстваха на обсъждането посочиха, че документът не е качен в пълния си размер нито на сайта на Общинския съвет, нито на този на Сметната палата, където трябва да бъде поместен и одитния доклад. От Общината обясниха, че достъпът изисква потребителскто име и парола, от съображения за киберсигурност. 

Николай Едрев от присъстващите посочи, че не са изпълнени дейности по бюджета за 2019 г., а са отложени за следващата година. "Същите тези проекти ги имаше и за 2018 г.  В продължение на години е едно и също. Проблемът е, че винаги има преходен остатък. Изпълнението на бюджета показва една тенденция - има един надут бюджет, който не се изпълнява в края на годината", посочи Едрев. Зам. - кметът посочи, че политиката на Община Бургас от няколко мандата е не да се занижават показателите на бюджета, за да се отчитат големи преизпълнения. "Напротив към всички наши нива вдигаме високи контролни цифри. Вдигаме летвата, за да има догонваме, да има растеж. Това е нашата политика. Не се срамуваме, ако имаме малко неизпълнение на бюджета", допълни Стойчев.

Николай Едрев попита какъв е размерът на общинския дълг към 31.12.2019 г. Зам.-кметът Красимир Стойчев посочи, че общият дълг е в размер на 40 767 614 лв.

Предстои Община Бургас да прецени дали да се съобрази с искането на хората за отлагане на публичното обсъждане на отчета за изпълнението на бюджета за миналата година. Документът ще бъде гласуван на предстоящата сесия на Общинския съвет. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Илияна Йотова от Петрова нива: Нашата сила е в паметта

Когато помниш и цениш историята, тогава всички имаме бъдеще. Това подчерта в словото си по повод 121-а годишнина от Илинденско –Преображенското въстание вицепрезидентът Илияна Йотова. С възпоменателно тържество в историческата местност Петрова нива тази вечер тракийци и родолюбци от цялата страна почетоха паметта на героите. В тържествената проверка..

публикувано на 18.08.24 в 01:04

121 години от Илинденско-Преображенското въстание, без заря на Петрова нива

Заради риск от пожари за първи път без тържествена заря ще се проведе Националният възпоменателен събор в историческата местност Петрова нива. Тази година се навършват 121 години от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание. Хиляди тракийци и потомци на бежанци от цялата страна се очаква да пристигнат за събора.  Събитието се провежда под..

обновено на 17.08.24 в 16:58

В Приморско ще почистват района около "Стамополу"

Сдружение "Възлюби" и Община Приморско организират в четвъртък, 22 август от 17:15-19:30ч. акция за почистване на района около блато "Стамополу" . Организаторите призовават граждани и гости на Приморско,  както и от фирмите, общинските структури, социалните и културните институции да се включат активно в грижата за чистотата на Приморско и..

публикувано на 17.08.24 в 14:17
архив

ВиК ремонт променя движението по „Янко Комитов“ от понеделник

Община Бургас съобщи, че във връзка с прокопаване на ул. „Янко Комитов“ за реконструкция на ВиК мрежата на Бургас, от 11:00 часа на 19.08.2024 г. (понеделник) до 30.09.2024 г. (понеделник) се въвежда временна организация на движението на превозни средства.  Ще бъде затворено платното от страната на жилищните блокове в ж.к. „Славейков“ преди..

публикувано на 17.08.24 в 11:40

Илиян Янчев: Елате на Петрова нива, за да отдадем почит към подвига на преображенци!

Национален възпоменателен събор по повод 121-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание ще се проведе тази събота, 17 август в местността Петрова нива. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев. Хиляди тракийци и потомци на бежанци от цялата страна се очаква да пристигнат за събора.  Изложба на стари оръжия,..

обновено на 17.08.24 в 09:37

"Ден до пладне" на 17 август:

Съботният ден край морето на юг ще бъде слънчев, поне такъв ни го обещават синоптиците. По Черноморието ще духа умерен вятър от изток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 31°. Температурата на морската вода е 26°-28°.  В предаването днес ще чуете: - На Петрова нива днес ще се проведе Националният възпоменателен събор по повод 121..

публикувано на 17.08.24 в 09:04

Дете от ямболско село върна портфейл с пари на собственика му

Осемгодишно момче от ямболското село Завой намери и върна портфейл с над 1000 лева и документи. Гого е едно от шестте деца в многочленно семейство в село Завой. Преди дни той си играел в близост до дома си, където намира портфейл, но дори не го отваря: „Аз не отворих портфейла“ И заедно с баба си го носят на живеещия в съседство Симеон Велков,..

публикувано на 17.08.24 в 07:47