Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четвъртата книжка "Приказни истории с БНР Бургас" вече е в 12 училища и детски градини в страната

| обновено на 15.09.20 в 19:06
12
Снимка: Свобода Атанасова12 училища и детски градини в страната получиха на първия учебен ден новата книжка „Приказни истории с БНР Бургас“. Така за четвърта поредна година общественото радио спазва традицията. Също днес бяха връчени и грамоти на децата написали тези истории. 

Книжките отиват в учебните и детски заведения, които имат участници в конкурса за създаване на приказни истории и които общественото радио отпечатва в специално издание, каза рекламният мениджър в БНР Бургас Марияна Рачева:

"Това са преки участници, а за всички останали, които не са от Бургас също ще раздадем, както и на Регионалната библиотека "Пейо Яворов". Работим в момента по аудио варианта, записваме го и в най-скоро време той ще бъде достъпен за всички в сайта на БНР Бургас и в YouTube канала на радиото. ", обясни тя. 

Шест от разказите в книжката са създадени от въображението на учениците от бургаското училище "Елин Пелин". Директорът Пепа Запрянова обясни:

"В нашето училище има деца, които се развиват в различни области и са даровити. Ние ще разширим обхвата на класовете и сътрудничеството с националното радио в Бургас ще продължи. Един учител без деца няма как да осъществи на 100% онова, което го вдъхновява. Вдъжномението идва от децата."

В новото издание, има автори от втори клас от началното базово училище  "Михаил Лъкатник". Грамоти получиха Габриела и Пламена, с  "Приказка за доброто"  и "Салата от приказки". А техните герои са:

"Рапунцел, джуджета, написах тази история за половин час.
Моята история история я написах за минути,  беше за Червената шапчица, която помогнала на бабата и дядото да извадят ряпата, която после се превърнала в каляска, от която излязъл Пинокио и е с щастлив край..."

Марияна Рачева припомни и историята за създаването на приказките:

"Преди 4 години, с децата от Вашето училище, които бяха толкова малки, колкото сте малки Вие сега започнахме да пишем приказки",  а те се превръщаха след това в книжки и така вече четири години, посочи Рачева.

Книжки и грамоти на участниците в конкурса за създаване на  приказни истории с БНР Бургас получиха и децата от бургаската детска градина "Моряче". Техните истории са най-много и са отпечатани в самостоятелен раздел за най-малките. Това сподели Татяна Минкова, директор в детското заведение, което отбеляза днес и началото на новата учебна година:

"От няколко години в нашата градина е създадена иновативна форма за работа с деца и родители. Наречен е Клуб на приказката. Създаден е от главния учител и се ръководи от него. В този клуб децата се учат да разказват приказки, а през годината правим вътрешни конкурси за създаване на различни произведения. Пандемията от Ковид-19 обърка плановете ни и историите щяха да бъдат повече, сигурна съм че щяха да ви затруднят в избора", допълни тя.  

Историите на децата са в общо  пет различни раздела.  Приказките са 40, като тази година отново ще има и аудио вариант.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатна топла закуска и обяд в училището в Болярово

Учениците в Болярово имат индивидуални чинове и места в столовата като част от мерките срещу разпространение на вируси и зарази. От днес близо 60 деца от първи до четвърти клас ще получават безплатно топла закуска в столовата на Средно училище „Д-р Петър Берон“, както и обяд. Със съдействието на общината топъл обяд е осигурен и за всички..

публикувано на 16.09.20 в 14:01

Писмо от другарче от чужбина - идеята се завръща!

Деца от България да си пишат с българчета, живеещи в чужбина – такава е идеята на началният учител Ваня Ламбова. Първите писма на хартия вече са отправени към различни дестинации. Желаещите са от бургаското основно училище „Александър Георгиев Коджакафалията“, където тя преподава. В същото време интересът от чужбина също е голям, споделя..

публикувано на 16.09.20 в 13:29

Кметът Димитър Николов откри учебната година в училище "Васил Левски " в кв. "Горно Езерово"

С придобиването на нов статут започна учебната година за училище „ Васил Левски“ в кв. Горно Езерово.То ще обучава за първи път ученици до 10-ти клас. Те ще придобият тук първа професионална степан  и ще бъдат помощник-готвачи. Заедно с 26-те гимназисти, днес в иновативните класи стаи влязоха и 44 първокласници. Интерактивни дъски, огромни..

публикувано на 15.09.20 в 15:26

Ученици: "В училище е по-добре, отколкото дистанционно пред компютъра"

Близо сто ученици прекрачиха прага на основно училище „Александър Георгиев Коджакафалията“ за първи път през тази учебна година. Заради пандемията тържествено посрещане имаше единствено за учениците от първи и пети клас. Да не се връщат на дистанционно обучение, а да учат в клас си пожелаха учениците: "Вкъщи сме затворени и не се..

публикувано на 15.09.20 в 15:14
Карина Ангелиева

Зам.-министър Карина Ангелиева: Дигиталното обучение трябва да бъде съчетано с присъствието в училище

Дигиталното обучение трябва да бъде съчетано с присъствието в училище. Това каза при откриването на учебната година в Професионалната гимназия по механотехника и електроника зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева.За предизвикателствата пред учениците от 8-и клас, които сега започват обучението си в гимназията тя каза: "За мен е много..

публикувано на 15.09.20 в 13:40

Над 24 000 бургаски ученици влязоха в класните стаи

Повече от 24 000 бургаски ученици от 1-ви до 12-ти клас влязоха в класните стаи в първия учебен ден днес или с 200 деца повече от миналата година. От пресцентъра информират, че има такива, които са родом от други градове в областта и страната, но са избрали да учат в Бургас, а има и деца, които са се завърнали със семействата си от чужбина. Община..

публикувано на 15.09.20 в 12:35

В Сливенска област 1787 деца ще прекрачат за първи път училищния праг

В Сливенска област 1787 деца ще прекрачат за първи път училищния праг днес. Всички училища са в готовност да започнат работа и имат планове за работа в условия на COVID-19, със задължителни и препоръчителни мерки. Това обяви директорът на Регионалното управление на образованието Милена Чолакова. Тя каза още, че в управлението не са постъпвали..

публикувано на 15.09.20 в 08:32