Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бойчев: Община Несебър не инвестира адекватно в Обзор

В социалните мрежи бургаският депутат от ГЕРБ коментира казуса с искането Обзор да се обособи в самостоятелна община. Публикуваме неговият статус без редакторска намеса.

"Защо 1250 души от Обзор поискаха да бъдат самостоятелна община, заедно с шест близки села? Защо хората настояват това да се случи, въпреки че местните власти в Несебър обясняват „колко много се инвестира в Обзор“? Отговорът не е труден и всеки, който посети морския град, ще го разбере.

Истината не е приятна, особено за несебърлии, като мен самия. И аз като всички тях имам своите резерви към разделяне на общината.

Но има факти, които никой на изборна позиция не бива да се преструва, че не вижда. Подписката за референдум за отделяне едва ли е спонтанна или случайна.

За хората от Обзор разстоянието от града до общинския център е изпитание от години, особено през летния сезон.

А що се отнася до общинските инвестиции в Обзор и селата – темата е болна. Нямам среща с местни жители, в която да не се повдига липсата на реинвестиции от страна на Община Несебър. Няма да изброявам нерешените общински проблеми на Обзор, защото това ще е лоша реклама за града, който и това лято посрещна не малко туристи.

Според статистиката от Единната система за туристическа информация, през периода от 1 юни до 15 август, пренощувалите туристи са над 27 хиляди. Основната част от тях - над 17 хиляди., са български граждани. Гости на града имаше и до средата на септември.

През последните години Обзор се разви като черноморски район с леглова база от висока категория. Местата за настаняване се обновиха и увеличиха. Този напредък реално реализира и голяма част от приходната част от бюджета на Община Несебър. Сега местните хора искат сами да насочват, по приоритети, тези средства. Защото докато легловата база растеше, инфраструктурата остаря, амортизира се, а на места дори липсва. Видно е, че в града не се реинвестира адекватно.

Несебър е най-богатата община на глава от населението. За мое съжаление, особено през последните 3-4 години, тя изостава в своето развитие в сравнение с други черноморски общини. При това с пъти по-малки бюджети.

Инфраструктурата на Несебър също изостава. Поддръжката й изисква сериозни инвестиции. Всяко едно отлагане мултиплицира проблема и го оскъпява през следващите години.

Така че проблемите на Обзор са сходни с тези на всички населени места в общината. Поради тези причини страстите в града няма да приключат с отрицателното становище на Общинския съвет в Несебър. Няма да ги успокоят и думите за светло бъдеще, нито пък ехидните забележки, че са се объркали и не могат да управляват сами общински център.

Жителите на Обзор последователно вървят по пътя за референдум. Как ще гласуват на него зависи от местната власт в Община Несебър. Необходими са конкретни и бързи действия. Само с обещания вече няма да стане."

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на най-новата книга на доц. Георги Лозанов и в Бургас

Наистина ли човек е компромисите, които прави? Въпросите за либерализма, за несъвършеното в човешката природа, за моралните избори - това са темите, които засяга доц. Георги Лозанов в последната си книга "Земното щастие", която ще бъде представена на 23 септември в Бургас. Премиерата ще се състои от 19:00 часа в зала "Петя Дубарова" на Културен център..

публикувано на 18.09.20 в 17:41

Поетично четене в третото издание на Буургсток

Поетичното-музикално събитие Буургсток се завръща с трето издание тази вечер /18 септември/ от 18 часа в двора на "Флора" Бургас. Проявата се реализира с подкрепата на Община Бургас,  мрежа на сетивата БулевАРТ и арт-къща" Ла Малена". Концерт-рецитал "Поетичен Бургас" е едно преливане от легендарния Уудсток през двете издания на Буургсток. Събитието ще..

публикувано на 18.09.20 в 15:24

Кметът на Болярово е новият заместник-председател на Асоциация общински гори

Кметът на община Болярово Христо Христов е новият заместник-председател на Асоциация общински гори. За председател на Управителния съвет общото събрание на асоциацията избра кмета на община Сливо поле Валентин Атанасов. Председател на контролния съвет вече е кмета на община Ихтиман Калоян Илиев, изпълнителен директор остава инж. Тихомир Томанов...

публикувано на 18.09.20 в 11:44

Частично подменят водопровода в три села на община Тунджа

В три села на община Тунджа започна частична подмяна на водопроводната мрежа. Проектът е на обща стойност близо 5 млн. 830 000 лева и е финансиран по програмата за Развитие на селските райони. Ремонтно- монтажните дейности се извършват в селата Роза, Ботево и Безмер. И в трите села авариите по остарялата водопроводна мрежа са ежедневие, обясни..

публикувано на 18.09.20 в 10:22

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

Изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица. Срокът е до 30 септември. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите. Това става с..

публикувано на 18.09.20 в 10:02

"Булевард Демокрация" на 17-ти септември

Акценти в предаването днес: Темата днес е за предложената законодателна промяна, частните съдебни изпълнители да могат да събират задълженията на длъжниците преди да се е стигнало до съдебно производство. Адвокадската колегия е против, а юристът Марин Божков ще каже защо. Омбудсманът Тодор Стамболиев смята, че така правата на възрастни и слабо..

публикувано на 17.09.20 в 14:28

РИОСВ – Бургас: Не е провеждан конкурс за директор, не е ясно кога ще се проведе такъв

Назначаването без конкурс на новия директор на бургаската екоинскпекция е в нарушение на Кодекса на труда. Това посочват в писмо до ресорното министерство общински съветници от Движение България на гражданите . От бургаската екоинспекция посочват, че Детелина Иванова е назначена на длъжността от министъра с трудов договор до провеждането на..

публикувано на 17.09.20 в 13:32