Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Най-мощният лазер за лечение на простата е вече в УМБАЛ Бургас

Най-мощният Тулиум лазер за лечение на простатата вече е на разположение на пациентите в УМБАЛ Бургас. Апаратът е последно поколение и комбинира в себе си решение и на други проблеми – безкръвно разбиване на камъни в отделителната система и отстраняване на тумори от пикочния мехур.

В урологичното отделение на УМБАЛ Бургас АД отдавна се прилагат безкръвни и миниинвазивни методи  за лечение на урологични заболявания. Технологията, с която работи Тулиум лазерът е ненадмината. Той буквално „топи“ камъните, включително и много големите. Те стават на фин прах и се изхвърлят с урината. А ползите за пациентите с простатна хиперплазия (увеличена простата) са огромни - лазерът изпарява простатата, той е безопасен, с минимално проникване в околните тъкани -  0,1- 0,2 мм. При намесата му почти няма кръвозагуба, което го прави най-добрия избор за възрастни с кардиологични проблеми и на антикоагулантна терапия.

"Тулиум лазерът е много високо достижение на съвременната урология. Той буквално изпарява увеличената простата, нанася много по-малки травми на околните тъкани от всички познати методи до момента. Времето на операцията се съкращава до 5 пъти. Това е отлична новина за възрастните пациенти, за пациенти, на които дългата анестезия е противопоказана. Това са всички болни с придружаващи заболявания, със сърдечно-съдови заболявания, с диабет, пациенти, които приемат лекарства за разреждане на кръвта“, поясни д-р Миринчев.

Вече е съставен списък на чакащите и първите пациенти ще бъдат оперирани до дни. Операцията се покрива от НЗОК, но консумативите за лазера, които не заплаща Здравната каса – специалното лазерно влакно - се доплащат на касата на болницата.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още една група е под карантина в ДГ"Синчец" в Сливен

Учителка от филиала на детска градина „Синчец“ в Сливен е дала положителна проба за COVID-19, съобщават от Общинския кризисен щаб.РЗИ постави под карантина групата , с която учителката е работила. В тази детска градина карантинираните групи вече са две, след като преди дни директорът и логопеда дадоха положителни проби.  От община Сливен съобщават,..

публикувано на 18.09.20 в 08:49

9 са новозаразените с коронавирус в бургаска област

9 са новозаразените с коронавирус в бургаска област, в сливенска са  трима души, в ямболска  също трима. Новите случаи за страната са 154 при направени 5 856 PCR-теста.37 души са в интензивни отделения. Най-много новозаразени има в столицата - 47, област Благоевград - 29 и Стара Загора - 10. 10 души  са починали за последните 24 часа. Излекуваните са..

публикувано на 18.09.20 в 08:15

Три нови случая на африканска чума по свинете около Елхово

Три нови случая на африканска чума по свинете са установени на територията на Държавно горско стопанство-Елхово, информираха от Регионалната агенция по безопасност на храните в Ямбол. Глиганите са намерени  на територията на резерватите  „Балабана“ и „Топчията“ както и в местността „Кайряка“. Две от дивите прасета са открити мъртви, а третото..

публикувано на 16.09.20 в 16:33

Няма нови случаи на коронавирус в областите Бургас, Сливен и Ямбол

Няма нови случаи на коронавирус в областите Бургас, Сливен и Ямбол за последното  денонощие.Тоа показват данните на единния информационен портал. Най-много са новозаразените в София-11 души. За страната те са 27  при направени 924 PCR-теста . Починали са 3 души, излекувани са  9 души. Общо 740 пациенти са в болница, от които 53 в интензивни отделения...

публикувано на 14.09.20 в 08:29

Онкологичният център в Бургас организира благотворителен вело поход

Комплексният онкологичен център в Бургас стартира кампания, с която да бъдат събрани средства за извършване на профилактични прегледи на жени в затруднено финансово положение и проблеми с осигурителния статут. Инициативата е под надслов ВЕЛОТОН и представлява съвместно каране на велосипеди от страна на лекуващи лекари, пациенти и техните близки...

публикувано на 11.09.20 в 15:43
МБАЛ

В примитивни условия работят медици в отделения на Ямболската областна болница

Част от отделенията на Ямболската областна болница работят в примитивни условия, както за пациентите, така и за медицинския персонал. Лечебното заведение се помещава в 17 отделни сгради, като някои от тях са строни през 20-те години на миналия век.  Особено тежко е положението в белодробното отделение, което се помещава в сграда, в която липсва дори..

публикувано на 11.09.20 в 08:55

15 нови случая на коронавирус в бургаска област

122 са новите случаи на коронавирус в страната. 15 са те в бургаска област, в сливенски регион са 2, в Ямбол няма.Направените тестове са 5 145. 10  души са починали за последните 24 часа, 60 са в интензивно отделение.177 са излекувани. Активните случаи са 4252.

публикувано на 10.09.20 в 08:19