Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

651 000 са българските туристи посетили през юли и август южното Черноморие

Северен плаж "Атлиман" в Китен през август
Снимка: БНР Бургас

Туристическият бранш изпраща труден летен сезон в условията на извънредна епидемична обстановка. За 10-и октомври е планиран последния чартърен полет по Южното Черноморие. 

78% по-малко чартърни полети за месец август, в сравнение с миналата година, отчитат от Регионалната туристическа камара в Бургас, каза председателят на браншовата организация Иван Иванов. 

"При уикенд почивки на български граждани, при никакви случаи и обстоятелства не може да се реши проблема по отношение на валутните приходи, на бройката на чуждестранните граждани, по отношението на чартърните полети."

Иванов обяснява фактът, че малките морски курорти на юг са били пълни с туристи, с това, че българинът търси спокойствие и обслужване. 

"Той иска нещо да преживее, а не да липсва усмивката. 651 000 са българските туристи посетили през юли и август южното българско Черноморие. Не е малко, но средния престой на българина е кратък."

Най-многобройни са били чуждестранните туристи идващи от Полша. През август те са били 30 530. 

93.62% е спадът на английските туристи.

"Напълно загубени пазари през месец август 2020, спрямо същия месец преди година, са Дания, Естония, Финландия, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Франция, Швеция, Армения. Едва на 8 септември открихме България за Беларус." 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна изграждането на Културно-исторически комплекс "Ченгене скеле"

В землището на квартал "Крайморие" започна изграждането на Културно-исторически комплекс "Ченгене скеле". Там Община Бургас обособява пространство с широк обществен достъп за популяризиране на рибарския занаят и традиции. Това ще стане чрез три свързани и надграждащи се проекта В комплекса ще има многофункционална зала, Кафене-клуб на моряка,..

публикувано на 19.09.20 в 13:11

Биопроизводители от Странджа искат смяна на модела за планиране и управление на региона (ОБНОВЕНА)

Биопроизводители от региона на Странджа обсъдиха възможностите за смяна на модела за планиране и управление на такива региони в страната. Според тях липсват условия за развиване на малките бизнес инициативи. След Странджанския манов мед, защитено наименование за произход предстои да получат също пчелният цветен прашец и Странджанският чай...

обновено на 18.09.20 в 19:32

Паламуд зарадва рибарите край Царево

Морето край Царево завря от паламуд. Първите пасажи се появиха тази сутрин и напълниха мрежите на местните рибари. Деликатесната риба се предлага на цени от 10-12 лева.  Паламудът се завърна с пълна сила в Царево, морето ври – похвалиха се днес от общината. Първият за сезона улов на паламуд е показателен, че риба има, обнадежден е..

публикувано на 18.09.20 в 12:04

Нова транспортна схема в Ямбол от днес

От днес в Ямбол влиза в сила нова схема за вътрешноградския транспорт. Цените на месечнит екарти ще бъдат по- ниски от досегашните. Най- съществената промяна в новата транспортна схема е при линия номер 1, където от 50 курсовете ще се съкратят до 35. Съкращението се прави, тъй като те са нерентабилни, а разписанието на автобусите е правено, когато..

публикувано на 18.09.20 в 08:59

От " Случаен превоз" с предложения към министерството на туризма

Предложения за  развитието на туризма имат членове на  Национално сдружение “Случаен превоз”. Те са представени пред министерството на туризма и се очаква да бъдат обсъдени по време на първото заседание на консултативния съвет, в който ще участват представители на различни институции.  Той се създава по идея на министър Марияна Николова. Очаква се..

обновено на 17.09.20 в 09:09

Слаба реколта отчитат зърнопроизводителите, възможни са фалити

Изключително ниски добиви тази година отчитат зърнопроизводителите от Югоизточна България. Причината са лошите метеорологични условия и сушата. В бранша очакват и много фалити. Преди дни те представиха проблемите си в комисията по земеделие и храни в Народното събрание. Според тях държавата трябва да намери начин да помогне на сектора Три..

публикувано на 11.09.20 в 14:18

Обсъдиха в село Индже войвода бъдещето на биопроизводството и развитието на Странджа (СНИМКИ)

Малките производители да се обединят и да потърсят възможности за партньорство. Това обсъдиха фермери и производители от региона на Странджа и Южното Черноморие, в местната пчеларска ферма в село Индже войвода.  Развитието на региона, обединяване на идеи и бъдещето на биопроизводството бяха обсъдени в пчеларската ферма на Ралица Кунева:..

обновено на 10.09.20 в 17:08