Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Булевард Демокрация" на 16 септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нелсън Мандела е символ на борбата срещу апъртейда. След години на тези дейности в нелегалност, той е тикнат в затвора, където прекарва 27 години. Носител е на над 250 награди, сред които „Нобелова“ – за мир, както и орден „Стара планина“.

Вацлав Хавел е един от борците срещу комунизма, особено през Пражката пролет. За което е и тикнат в затвора. След като свършва мандатът му на първи президент на Чешката република, започва мисия за опазване на човешките права.

Лех Валенса е създател на първия независим синдикат в Съветския съюз. Бори се за по-високи заплати и права на работниците, организира стачки, след което е арестуван. Носител е на Нобелова награда за мир.

Веселин Марешки е заместник – председател на Народното събрание. Преди да влезе в политиката се бореше с цените на горивата, като си направи бензиностанции, а преди това развиваше аптечен бизнес. Няма данни да е носител на някакви награди, свързани с човешките права и свободи, няма информация да е получавал Нобелова награда. Има данни за къща на плажа в Кабакум и за още някакви плажове, но данните са неясни. Не е бил тикван на този етап в затвора, дали това ще се случи – ще каже българският съд. Но, ако стане, то спокойно Веселин Марешки може да се нареди до споменатите трима. Въпреки че вече той съвсем спокойно го направи.

Докато търсите приликите и разликите, дойде време за предаването „Булевард Демокрация“. До 18 – с мен, Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  В темата ни днес – как изпращат лятото от „Слънчев бряг“ – хотелиерът Диана Колчева

-  Тежка година за пчеларите - освен от сушата и отравянето на пчели след нерегламентирани пръскания, секторът бе допълнително ударен и от коронавирус кризата. Как им помогнаха европейските институции?

-  Вместо коментар днес – конфликт на интереси откри комисията на Цацаров при председателят на общинския съвет в Царево. Придобила ли е тя общински терени? Ще чуем позицията ѝ и мнението на опозицията, в лицето на Емил Пейчев

-  Граничният пункт край Малко Търново трябва да се разшири. За това алармира две министерства кметът Илиян Янчев.

-  И още – кой възроди писането на писма „до непознато другарче“

-  И днес – време за култура, за спорт, за вълненията на хората от социалните мрежи и за рубриката „Новини в минало време“.

-  Телефонът за връзка с нас 056/82 59 95, можете да ни намерите и във Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 18


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Архив

Наредбата за общинските жилища обсъждат в Общинския съвет в Бургас днес

Наредбата за общинските жилища и възможности за подпомагане на раждаемостта са част от точките на днешната сесия на Общинския съвет в Бургас. Заседанието започва онлайн, в 09.00 ч.  Предложението на ВМРО е родители да бъдат подпомагани финансово за раждане на деца. Не е ясна сумата, която ще бъде изплащана, възможно е в началото тя да е..

публикувано на 26.01.21 в 07:13

Созопол залага на бюджет над 23 млн. лв., представят го в сряда

Срокът за предложения към бюджета на Несебър изтече днес. Седмица дадоха от местната администрация, ако жителите на общината искат да направят допълнения.  Проектобюджетът на Община Несебър ще колкото и миналогодишният - малко над 65 милиона лева, показа справка на БНР-Бургас. Срокът за предложения за него изтича днес. Приходната му част е..

публикувано на 25.01.21 в 16:45
Манол Тодоров

Бургазлии се включват в националния браншови протест в София

Над 100 души от Бургас се очаква да се включат в организирания браншови протест на собственици и работещи в заведения. Искаме да ни се даде възможност да работим, коментира пред БНР-Бургас Манол Тодоров, мениджър в този сектор. Някои от мерките към бранша не работят, има хора, които още не са си получили обезщетенията за декември, добави той...

публикувано на 25.01.21 в 16:25
Андрей Чорбанов

"Булевард Демокрация" - на 25 януари

Стадният имунитет вече сработвал, твърди имунологът проф. Чорбанов. Ей, за първи път няма да се обидим като ни нарекат стадо. Забелязал съм, че като цяло не обичаме подобно отношение към нас. Затова, за всеки случай, нека го кръстим колективен. То не знам дали и колектив сме, ама нейсе. Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат..

публикувано на 25.01.21 в 15:01

Община Бургас ще осигури достъп и паркиране до лодкостоянката в местността Кьошето

Укритието за рибарски лодки, планирано в  бургаската местност "Ъгъла", бивша местност "Кьошето“,  ще  може да бъде ползвано и от други малки плавателни съдове,  ще бъде част от концепцията на Община Бургас за развитието на  морските таксита. Постепенно по  цялото крайбрежие ще  има подходящи   съоръжения за тях. Инвестиционната  инициатива на..

публикувано на 25.01.21 в 14:49

Камара на архитектите: Проектът за подземен паркинг противоречи с действащите закони

Проектът за изграждането на подземен паркинг и благоустрояване на околното пространство на хотел „България” противоречи с действащите към момента в България законови и нормативни актове. Това твърдят в отворено писмо от У правителния съвет на Камара на архитектите в България – Регионална колегия Бургас.  Според тях, подобна инициатива не е обществено..

публикувано на 25.01.21 в 14:19

Близо 22 млн. лв е прогнозната стойност на бюджета на Община Средец

Близо 22 млн. лв е прогнозната стойност на бюджета на Община Средец. Средствата са с 18% повече от миналата година. Това е така, защото са завишени парите за заплати на държавно делегираните дейности като образование, социални услуги и здравеопазване, обясни кметът на община Средец Иван Жабов:  С тези средства ще бъде извършената нашата изключително..

публикувано на 25.01.21 в 13:28