Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари с подпомагане по нови мерки срещу Ковид кризата

Снимка: БТА



Тежка година за пчеларите - освен от сушата и отравянето на пчели след нерегламентирани пръскания, секторът бе допълнително ударен и коронавирус кризата.  Браншът получи подпомагане по държавна помощ de minimis за преодоляване на щетите от пандемията. А в момента за тях е отворена още една извънредна подмярка Ковид 1, чиито бюджет от 93,5 млн. лева е в подкрепа на земеделски стопани, микро-, малки и средни предприятия.

Тежката година за пчеларите ги задължава да не изпускат нито една възможност за подпомагане на стопанствата им. Повечето от тях вече са подали документи за извънредното временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1. Тези, които още не са го направили могат да го направят до 21 септември. Подпомагането е за земеделски стопани, микро, малки и средни предприятия, както и групи и организации на производители, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус. Кандидатите трабва да са регистрирани земеделски производители. Освен за „Пчеларство", бюджетът от 93 млн и половина лева по мярката е предназначен за секторите - „Плодове и зеленчуци“, „Маслодайна роза“ „Винени лозя“, „Декоративни растения“, „Животновъдство“, поясни директорът на Областната дирекция на ДФ Земеделие“ Ваня Зунева.

„Подмярката COVID 1 е сърцето на подпомагането. Основната цел е обхватът на финансовата помощ да достигне до основната маса бенефициенти, които искаме да подкрепим допълнително. Финансовият инструмент е разработен по хектарно подпомагане на база допустими площи, декларирани през миналата година, няма да правим допълнителни проверки. 

Финансовата помощ се изплаща под формата на еднократна сума, която е в размер 250 лв за земеделски стопани, които отглеждат до 49 броя пчелни семейства, 500 лв. за тези, които отглеждат от 50 до 99 бр, 700 лв. – от 100 до 149 бр, 1300 лв – от 150 до 299 бр. пчелни семейства, 1700 лв. – от 300 до 499 бр. и 3000 лв за всички с над 499 броя пчелни семейства. Мярката е разработена гъвкаво, облекчена е от административни тежести, така че средствата да бъдат приведени в най-кратки срокове“

Освен тази мярка, бяха отпуснати осем извънредни схеми по държавната помощ  de minimis в подкрепа на земеделските производители, отново с насоченост - преодоляване на щетите от COVID-19. Една от тях бе за  пчеларите и действаше през август. Само за три дни ДФ „Земеделие“ обработи и изплати над 4,132 млн. лева на пчеларите по програма de minimis, каза Ваня Зунева. С парите бяха подпомогнати над 4 600 стопани с над 590 000 пчелни стопанства.

„299 от тях са на територията на област Бургас, като изплатените средства са 279 391 лв. В началото на този месец ДФ „Земеделие“ утвърди бюджет на схемата, която е в размер на 5 млн. лв. Ставката за подпомагане на едно пчелно семейство е 7 лв. Помощта има за цел да компенсира пчеларите във връзка с лошите метеорологични условия, извънредното положение и противоепидемичните мерки, както и заради проблеми, свързани с отравянето на пчели“

Пчеларят Иван Иванов от Попово вече е кандидатствал по Ковид мярката.

„Моите кошери са 260 и по тази схема ще ми бъдат приведени 1300 лв. Кандидатстването беше направено както трябва. По de minimis подадохме документи, 7 лв. на кошер, те са приведени вече“

Колегата му Иван Кънев има 120 кошера в района на Русе. Той тепърва ще подава документи по новото подпомогане

„Отговорям на условията, очаквам по Ковид-а около 600 лв. Ще ги инвестирам в храна на пчелите“

По националната програма за пчеларство, която частично се финансира от ЕС са подадени 1658 заявления за близо 6 млн лв. Подпомагането ще бъде изплатено до 15 октомври.

Над 1 650 заявления за близо 6 млн. лева са подадени по националната програма за пчеларство. От тях 88 са от Бургаска област, съобщи Ваня Зунева от Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“.

Повече чуйте в звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на трудовите злополуки в България, в Бургас няма нито един сериозен инцидент

Сериозен ръст на трудовия травматизъм в България през 2023 година отчете Главна инспекция по труда по време на работна среща в морския град, посветена на кампанията под надслов „Прибери се у дома след работа, там някой те очаква“. „За миналата година пряко свързаните с работния процес трудови злополуки са 440“, посочи изпълнителният директор на ГИТ..

публикувано на 28.03.24 в 17:46

Община Болярово очаква да започне работа по два ВиК проекта с пари от ПВУ

Всеки момент община Болярово очаква да подпише два договора за проекти финансирани по Плана за възстановяване и развитие. Предстои ремонт на училището и откриване на фитнес залата. Всички проблемни участъци по третокласната пътна мрежа са ремонтирани, кметът настоява това да стане с всички пътища, които водят към границата. Проблем с..

публикувано на 28.03.24 в 16:31

Ще плати ли "Лукойл" преработката на нефтените утайници за своя сметка?

Казусът с отстраняването на нефтените утайници край Бургас отново излиза на дневен ред. Предстои да се проведе на 1 и 2 април обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда в общините Камено и Бургас. Това е второ преработване на документа, след като са констатирани пропуски в първия му вариант през август миналата..

публикувано на 28.03.24 в 15:24

Добро дело: Първокласници от Бургас намериха 250 лева, вече са при собственика си

Двама първокласници от Бургас намериха чантичка с 250 лева в двора на училището си "Петко Росен" и я предадоха на ръководството на учебното заведение. Учителите издирили собственика, който се оказал ученик от 7 клас и му я върнали. Новината съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов. Ето какво написа той: "Добрите дела трябва да..

обновено на 28.03.24 в 15:01

ВиК ремонт затваря от 18 часа кръстовище по ул. „Индустриална“ в Бургас

Заради изграждането на промишлен водопровод на улица „Индустриална“, от 18.00 часа днес до 04:00 часа на 29 март се въвежда временна организация на движението. Затваря се за превозни средства кръстовището, образувано от  „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между автоцентъра и „Ламина“.

публикувано на 28.03.24 в 12:35

Водата ще бъде спряна в част от "Изгрев" и "Зорница" в Бургас

Водата ще бъде спряна днес  от 08:30ч до 16:00ч във високите зони на комплексите "Изгрев" и "Зорница".  Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително -монтажни дейности. 

публикувано на 28.03.24 в 08:15

Дни на отворените врати във войскови район "Кабиле"

По повод 20 годишнината от членството на България в НАТО Дни на отворените врати организират 20-ти самоходен артилерийски дивизион и 42 механизиран батальон.  Днес и утре от 10  до 16:30 ч. двете формирования ще направят демонстративни центрове с основните образци въоръжение и техника  във войсковия район  Кабиле край Ямбол.  Посетителите ще могат..

публикувано на 28.03.24 в 07:46