Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защитава ли правата на гражданите законодателната промяна за частните съдебни изпълнители?

Снимка: Радио ВидинЧастните съдебни изпълнители да могат да събират задълженията на длъжниците преди да се е стигнало до съдебно производство. Законодателното изменение предстои да бъде обсъдено и гласувано на второ четене в Народното събрание, но вече има и своите противници.

Законодателната промяна цели да се облекчат и съдилищата и длъжниците от допълнителни такси и разноски, коментира  Христиан Митев, депутат от НФСБ и заместник-председател на правната комисия в парламента.  В случаите когато длъжникът заяви, че не дължи съответната сума, тази процедура се прекратява и кредиторът си търси правата по общия ред поясни той.

"Изцяло това производство си е за сметка на кредитора. Длъжникът ще плати само и единствено това, което дължи на кредитора. Включително това изплащане може да става и разсрочено, в случай, че кредиторът е съгласен на такъв вариант".

Според адвокатите идеята превръща частните съдебни изпълнители в търговци и нарушава правата на гражданите. Позицията споделя и юристът Марин Божков:

"Ако на частните съдебни изпълнители им се възлага да изпълняват един договор, то тогава би трябвало да бъде изменен законът за банките и кредитното дело, а частните съдебни изпълнители трябва да се превърнат в търговци"

Правата на възрастни и слабо образовани хора няма да могат да бъдат защитени с въвеждането на законодателната промяна коментира спорния законопроект бургаският омбудсман Тодор Стамболиев:

"Възможно е човек да бъде подведен и да я плати сумата, като не се отчита възможността това вземане да бъде погасено по давност".

В практиката си Тодор Стамболиев поясни, че е имал много случаи, в които хората плащат на колекторската фирма задължение, което взискателите не биха могли да си вземат, като например погасено по давност.

А дали ще влезе в сила изменението на законопроекта, ще се разбере, след като първо предстои да бъде гласувано на второ четене в Народното събрание.

Подробностите можете да чуете в звуковите файлове.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха измамници, отнели над 90 хиляди лева от пенсионери

Полицията в Бургас задържа двама мъже, взели  с измама  над 90 000 лева от пенсионери в Карнобат и Айтос.   В някои от случаите измамниците  ползват  и  темата с  даряване на кръвна плазма. След поредица от обаждания по различни схеми са задържани извършители на 21 и 25 години.  В последния  случай, представяйки се за служители на реда, те..

публикувано на 24.11.20 в 13:19
Снимката е с илюстративна цел.

Година и половина затвор за притежание на наркотици

Затвор за година и шест месеца за мъж, заловен с наркотични вещества с цел разпространение. Бургаският съд налага и глоба в размер на 4000 лева.  На 04.03.2020 в дрехите на подсъдимия в жилище в град Бургас са намерени високорискови наркотични вещества в размер на 4224,53 лева.  Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. 

публикувано на 24.11.20 в 12:17
Снимката е илюстративна

Изгоря къща в карнобатския квартал " Люляците"

Пожар е възникнал в частна къща, разположена в карнобатския квартал „Люляци“, собственост на 36- годишен мъж. Установено е, че собственикът на паянтовата тухлена постройка направил опит да запали печка на твърдо гориво, като сипал бензин, в резултат на което избухнал пожара. Огънят е потушен от едни противопожарен автомобил и двама огнеборци. От инцидента..

публикувано на 24.11.20 в 08:17

Приеха съдебно-техническата експертиза до делото за строителство на Алепу

Назначената съдебно-техническата експертиза  по делото за строителство в защитена местност Алепу беше приета днес на заседание на бургаския административен съд. До десет дни страните могат да представят писмени становища по нея. Приключи срокът за събиране на доказателства. Делото е  образувано по протест на бургаската окръжна прокуратура,..

публикувано на 23.11.20 в 16:56
Снимката е илюстративна

Постоянен арест за притежание на наркотици в Сливен

По искане на Окръжната прокуратура в Сливен е наложена мярка "задържане под стража", за мъж, обвинен за притежание на наркотици с цел разпространение, съобщават от полицията. В извършителя са намерени амфетамини на стойност 227 лева. Деянието е извършено на 17.10.2020г. в град Сливен. Решението на съда подлежи на обжалване

публикувано на 23.11.20 в 16:49

Възрастен пациент почина след падане от 8-ия етаж на бургаската болница

75-годишен пациент на бургаската болница е починал след като  паднал от 8-ия етаж на лечебното заведение . Инцидентът е станал тази сутрин, малко след 7 часа. Тази сутрин в пето Районно управление в Бургас е получено съобщение, че от осмия етаж на отделение, разположено в стария корпус на УМБАЛ - Бургас е скочил възрастен пациент...

публикувано на 23.11.20 в 09:05

Пешеходка е блъсната в Бургас

Инцидентът е станал в тъмната част  от деня в края на миналата седмица, на бургаската улица „24-ти пехотен Черноморски полк“, в близост до бл.13,  в посока стадион „Лазур". Това съобщи полицията.. Пред неустановен до момента автомобил внезапно изскочила на пътното платно 59-годишна пешеходка от Стара Загора. Тя  е получила леки наранявания.  Отказала е..

публикувано на 23.11.20 в 08:57