Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защитава ли правата на гражданите законодателната промяна за частните съдебни изпълнители?

Снимка: Радио ВидинЧастните съдебни изпълнители да могат да събират задълженията на длъжниците преди да се е стигнало до съдебно производство. Законодателното изменение предстои да бъде обсъдено и гласувано на второ четене в Народното събрание, но вече има и своите противници.

Законодателната промяна цели да се облекчат и съдилищата и длъжниците от допълнителни такси и разноски, коментира  Христиан Митев, депутат от НФСБ и заместник-председател на правната комисия в парламента.  В случаите когато длъжникът заяви, че не дължи съответната сума, тази процедура се прекратява и кредиторът си търси правата по общия ред поясни той.

"Изцяло това производство си е за сметка на кредитора. Длъжникът ще плати само и единствено това, което дължи на кредитора. Включително това изплащане може да става и разсрочено, в случай, че кредиторът е съгласен на такъв вариант".

Според адвокатите идеята превръща частните съдебни изпълнители в търговци и нарушава правата на гражданите. Позицията споделя и юристът Марин Божков:

"Ако на частните съдебни изпълнители им се възлага да изпълняват един договор, то тогава би трябвало да бъде изменен законът за банките и кредитното дело, а частните съдебни изпълнители трябва да се превърнат в търговци"

Правата на възрастни и слабо образовани хора няма да могат да бъдат защитени с въвеждането на законодателната промяна коментира спорния законопроект бургаският омбудсман Тодор Стамболиев:

"Възможно е човек да бъде подведен и да я плати сумата, като не се отчита възможността това вземане да бъде погасено по давност".

В практиката си Тодор Стамболиев поясни, че е имал много случаи, в които хората плащат на колекторската фирма задължение, което взискателите не биха могли да си вземат, като например погасено по давност.

А дали ще влезе в сила изменението на законопроекта, ще се разбере, след като първо предстои да бъде гласувано на второ четене в Народното събрание.

Подробностите можете да чуете в звуковите файлове.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на полицаите ще се проведе днес в Бургас

Протест на полицаите ще се проведе днес в Бургас. Причината за недоволството им е, че не са включени в списъка на държавните служители, които ще получат допълнителни възнаграждения. 30 % увеличение на заплатите ще получат държавните служители, които са на първа линия в борбата с коронавируса. Полицаите обаче не са сред тях. Породи се..

публикувано на 27.10.20 в 08:50
Снимката е илюстративна

10-месечно момченце пострада при катастрофа в Бургас

10-месечно момченце е с контузия на главата, след катастрофа в бургаския комплекс „Славейков“. Инцидентът става на булевард „Тракия“. 50-годишен бургазлия не спира на пътен знак „Стоп“ и удря правомерно движещия се автомобил на 26-годишна жена от село Равна гора, поясняват от полицията.  Пострадало е единствено детето на шофьорката. То е без..

публикувано на 27.10.20 в 08:21

14 задържани за разпространение на наркотици около учебни заведения в област Бургас

В резултат на проведена едноседмична специализирана полицейска операция от служители на ОДМВР – Бургас и Районните управления в областта за притежание и разпространение на наркотици в районите около учебните заведения, са задържани 14 души, сред които и руски гражданин, постоянно пребиваващ в България. Иззети са множество различни по вид и грамаж..

публикувано на 24.10.20 в 13:48

Моторист пострада след отнето предимство

Моторист пострада при катастрофа тази сутрин на бул. „Димитър Димов“ в Бургас.  До произшествието  се стига, след като лек автомобил, управляван от 73-годишен мъж го блъска странично на кръговото на изхода от града. При ляв завой възрастният мъж опитва да се включи в движението, но отнема предимството на правомерно движещия се моторист от..

публикувано на 23.10.20 в 13:51

Двама мъже пострадаха при катастрофа край Айтос

Двама мъже пострадаха при катастрофа на около 1 км. след Айтос в посока село Тополица, съобщиха от полицията. Причината за инцидента е, че шофьор на 62 години от айтоското село Карагеоргиево, не е спрял на пътния знак „СТОП“. Той се е ударил в автомобил, управляван от мъж на 69 години, който се е движел от Айтос към село Карагеоргиево. Единият от..

публикувано на 23.10.20 в 09:09

Отказаха досъдебно производство срещу гардовете от НСО в „Росенец“ (ОБНОВЕНА)

Военната прокуратура в Сливен отказа да образува досъдебно производство срещу служителите от Националната служба за охрана по случая “Росенец”. Това съобщи в профила си в социалните мрежи бургаският общински съветник Димитър Найденов. Жалбата бе по повод инцидента на 7-и юли тази година. Тогава Христо Иванов, Ивайло Мирчев и..

публикувано на 22.10.20 в 17:30

Община Бургас премахна две нерегламентирани сметища

Община Бургас разчисти две нерегламентирани сметища, образувани в района на Солниците край пътя за квартал "Сарафово". Сметопочистващата акция бе организирана след публикация в социалните мрежи от профил с името на Тодор Петков. В поста си той изрази своето възмущение от това, че недобросъвестни граждани продължават да замърсяват околната среда,..

публикувано на 22.10.20 в 11:26