Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доживотен затвор без право на замяна по делото „Сарафово“

Петчленен състав на Специализираният наказателен съд произнесе присъдите по делото за атентата на летище „Бургас“ преди 8 години.

Ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан са осъдени на доживотен затвор без право на замяна при специален режим.

Двамата са задочно подсъдими и се издирват с червена бюлетина на Интерпол за атентата, при който загинаха българският шофьор Мустафа Кьосев, петима израелци и самият извършител. Ранени бяха близо 40 души.

Присъдата не е окончателна.

Във финалната си пледоария миналата седмица прокуратурата поиска доживотен затвор без замяна за двамата задочно подсъдими за атентата.

Според обвинителния акт автор на атентата е алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни. Той е действал в съучастие с ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Тримата били свързани по различен начин с военното крило на радикалното ливанско движение „Хизбула“.

По-рано служебните адвокати на двамата подсъдими заявиха, че няма безспорни доказателства за вината им.

Днес съдът се съгласи с тезата на прокуратурата, че има достатъчно данни за вината на ливанците Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, и че те са действали като помагачи на загиналия алжирец Мохамед  Хасан ел Хюсеини. Половин час отне на съда да изчете обезщетенията, които подсъдимите трябва да изплатят на наследниците на загиналите и на над 40 пострадали. Те варират от няколко хиляди до няколко милиона лева.

Освен това Фарах и Хасан трябва да внесат над 5 милиона лева в бюджета на съда държавна такса за исковете.

Как коментираха задочните присъди и високите искове адвокатката на Хасан ел Хадж Хасан Жанет Желязкова, тя е служебен защитник, Ивелин Димитров, който представлява единствената пострадала българка, екскурзоводката на фаталната екскурзия, и прокурорката Евгения Щъркелова.

„Тъй като аз нямам никакъв контакт с моя подзащитен, не мога да взема решение единствено и само въз основа на моето вътрешно убеждение. Аз трябва да бъда и запозната с мотивите, които са към присъдата, и чак тогава, евентуално ако установим, че има процесуални нарушения или имаме основания, които да са категорични за отмяна на тази присъда, чак тогава мога да взема решение да я обжалвам“.

„Реално това е една декларативна присъда, която няма да бъде изпълнена, нито по отношение на наказанието, което е определено, нито по отношение на гражданските искове, които бяха уважени от съда в голям размер“.

„Присъдата е спрямо лица, които са обявени за издирване, така че дали ще бъде изтърпяна, или не е въпрос, който тепърва подлежи да бъде развит. Дали ще бъде изтърпяна присъдата, или не е резултат от издирването на лицата“.

До 15 дни ще стане ясно дали присъдите ще бъдат обжалвани пред Специализираният апелативен съд.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха мъж, откраднал 800 лв. от продавачка в зоомагазин

Районният съд в Бургас наложи на мъж мярка за неотклонение „задържане под стража“.   Той е обвинен за това, че отнел сумата от 800 лева.  Обвиняемият е наблюдавал търговския обект. Когато продавачката отишла до складовото помещение, мъжът отнел портмонето ѝ.  Определеното на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Окръжния съд в..

публикувано на 05.05.21 в 12:04
Снимката е илюстративна

Катастрофа затруднява движението към Бургас

Катастрофа само с материални щети е станала на отсечката Ветрен - Бургас, съобщават членове на фейсбук групата "Шофьори Бургас". Огромни колони от автомобили са образували тапа и движението става изключително бавно.По данни на хората няма ранени, автомобилите изчакват  до големия хипермаркет за играчки. Тези, които  не са го стигнали до инцидента, могат..

публикувано на 03.05.21 в 14:54

Отвориха АМ „Тракия“ около 246 км.

Движението по АМ „Тракия“, в района на 246 км., вече е възстановено, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Заради катастрофирал ТИР, по-рано, се наложи затваряне на част от пътя и въвеждането на обходен маршрут. Камионът е изтеглен, движението е възстановено. 

публикувано на 01.05.21 в 15:41

ТИР катастрофира на „Тракия“, отбиват движението

Движението при 246 км. на АМ „Тракия“, в посока София, е ограничено заради катастрофирал ТИР. Това съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Трафикът се осъществява по следния обходен маршрут: от пътен възел „Ямбол“ по път II-53 до гр. Сливен, по път II-66 Сливен – Нова Загора, по път II-55 Нова Загора – пътен възел „Нова Загора“ на АМ..

публикувано на 01.05.21 в 13:28

Найденов: Съдът ще каже дали е нужна ОВОС за „Алепу“

Бургаският съд ще преценява необходима ли е Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) за строежа в „Алепу“. Това посочи във видео във Фейсбук депутатът Димитър Найденов. Делото е образувано по негов сигнал към прокуратурата заради неспазената процедура: „ Това инвестиционно намерение е било съгласувано без да се проведе..

публикувано на 01.05.21 в 11:33

Окръжният съд в Бургас одобри споразумение с подсъдим за наркотици

Окръжният съд в Бургас одобри споразумение между Окръжната прокуратура и подсъдим за притежание на наркотични вещества. Той е с наложено наказание  от 1 година и 3 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване и глоба в размер на 5 000 лв. Съдът приведе в изпълнение и наказание по друго дело на подсъдимия в размер на..

публикувано на 29.04.21 в 11:53

Изваждането на прокуратурата от съдебната власт ще бъде катастрофа

Мълчалив протест  на прокурори, следователи и служители от Апелативен район Бургас се проведе пред Съдебната палата в морския град. Те изразиха несъгласие  с „поредните опити да бъде уязвена  независимостта на съдебната власт, в частност на прокуратурата“.  Промени би следвало да се случат след широка обществена дискусия и поне  обсъждане в..

публикувано на 29.04.21 в 11:49