Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Емануилиду от „Общество за духовни изяви“:

Създаването на Къща на музиката ще бъде голямо завоевание за културния живот в Бургас



Осъществяването на Къщата на музиката ще бъде голямо завоевание,  един голям плюс в културния живот в Бургас и неговия принос в националната музикална култура, каза Румяна Емануилиду, председател на сдружение „Общество за духовни изяви“. Амбицията на организацията е да превърне дома на композитора Георги Шагунов, написал Химна на независимостта, в културно средище. 

 „Имахме доброто разположение на бургаската областна управа, на общинските съветници, на общината, от държавна къщата да премине в общинска собственост и все още разчитаме да се случи Дома на музиката. В момента къщата е оставена на разрухата на времето.

Първият етаж е продаден на частен собственик, в задната и горната й част има голямо пространство, за да бъде направена концертна зала. Добре би било тази концертна зала да бъде съчетана със звукозаписно студио. Това именно би направило значим този своеобразен музей, където ще има и друга информация, свързана със Шагунов.  

Именитият композитор, капелмайстор на 24-и Черноморски пехотен полк е оставил в наследство над 1500 произведения от всички жанрове.

След като идва вестта за независимостта той буквало на коленете си записва химна на независимостта, винаги е носил със себе си тефтерче, бил е изключително плодотворен“, разказа Румяна Емануилиду

Георги Шагунов има принос не само във военната музика, но за развитието на всички инструментални и певчески състави, както и на Музикалното училище в града, затова не случайно е наричан Баща на музиката.  

Повече чуйте в интервюто с Румяна Емануилиду в звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Затварят улица в кв. "Рудник" за един месец

Реконструкция и модернизация ще се извършват на участъци от водопроводната и битова канализация в бургаския квартал „Рудник“. Те ще започнат на 10 юли.  Във връзка с това се налага спиране на движението по ул. „Йорданка Николова“ – от входа на квартала до ул. „Искър“. Строителните дейности ще продължат до 10.09.2024 г. От "Бургасбус"..

публикувано на 09.07.24 в 15:34

Концерт „С обич за Делян“ събира средства за терапия в Москва

Благотворителен концерт "С обич за Делян" ще се състои днес от 19 часа в дома на НХК. Делян Иванов е диагностициран с множествена склероза през 2005 година . След години приемане на лекарства, които забавят заболяването, той се запознава с хора, преминали терапия, която, все пак, стопира прогресирането. За процедурата, която ще бъде..

обновено на 09.07.24 в 15:30

13 села в Поморие с ново улично осветление

Близо 3000 модерни светодиодни фотоволтаични лампи, с понижени загуби на електрическа енергия ще бъдат монтирани в 13 от селата на Поморие. Проектът се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Очаква се да бъде въведена и система за мониторинг на енергопотреблението и управление на осветителните системи чрез централна софтуерна..

публикувано на 09.07.24 в 14:30

Боляровската улица „Нико Пехливанов“ е с нов облик

На финал е изпълнението на етап едно от реконструкцията на улица "Нико Пехливанов" в Болярово, която включваше цялостна подмяна на пътната настилка, поставяне на бордюри и подновяване на тротоарната част. Кметът Христо Христов припомни, че улицата е една от най-дългите и натоварени улици в Болярово. Предстои през септември  да започнат планираните..

публикувано на 09.07.24 в 09:30

От днес въвеждат промяна на маршрута на автобус №6

Поради извършване на строително-ремонтни дейности на ул. “Йорданка Николова” в кв. "Рудник", се налага промяна в маршрута на линия № 6, уведомяват от "Бургасбус". В посока Бургас автобусите ще минават по ул. “Жечка Карамфилова” и спирка "Йорданка Николова" няма да се обслужва.  Промяната се въвежда от днес.

обновено на 09.07.24 в 07:25

Движението по част от улица "Д-р Нидер" се затваря за два месеца

От 11 часа днес ще бъде спряно движението на  автомобили по ул. „Д-р Нидер“ в участъка от ул. „Райна Княгиня“ до ул. „Антим I“. Временното ограничение ще бъде в сила до 9 септември.  Причината е ремонт след реконструкция на ВиК мрежа. 

публикувано на 09.07.24 в 07:14

Водата ще бъде спряна в квартал Рудник днес

Днес от 9 часа до 14 часа ще бъде спряно водоподаването в кв. Рудник  на карето между ул. "Лиляна Димитрова", "Кирил и Методий", "Пейо Яворов" и "Ахелой".

публикувано на 09.07.24 в 07:10