Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Поля Станчева представи в Бургас филми, посветени на БНР (СНИМКИ и ВИДЕО)

Планира се създаването на десета регионална радиостанция и нови системи за достигане до слушателя, обяви генералният директор Андон Балтаков

| обновено на 23.09.20 в 08:49

Два документални филма, посветени на Българското национално радио, бяха представени в програмата на Международния фестивал за документално кино в Бургас. Те са дело на бившия генерален директор на медията Поля Станчева (2001-2007г.) и настоящ програмен директор на БНР. 

Пред зрителите в залата на Културен център "Морско казино" тя сподели, че именно след посещение на БНР Бургас се е зародила идеята за един от филмите. 

"Радиото е най-старата електронна медия в България и аз съм убедена, че има с какво да ви изненада. Самата аз, която познавам от близо радиото, ме изненада много, когато се разрових в неговите архиви. Хората разказват невероятни истории. Имаме невероятен архив и трябва да го ползваме."

Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков избра именно Бургас и то на Деня на Независимостта, за да гледа за първи път филма, който разказва историята на медията. 

"Свободата и независимостта са част от нашата генетична същност. Така се надявам да остане и занапред и наистина в годините напред българското общество да усеща силата на едно независимо обществено радио, такова каквото сме си извоювали през всичките тези 85 години Българското национално радио да бъде."

Относно бъдещето на медията той заяви: "В концепцията за развитието на БНР точно нелинейното съдържание лежи в основната на бъдещето. В момента имаме девет регионални радиостанции, планираме да имаме и десета. В следващите няколко месеца основен акцент не само в съдържанието, но и в технологичното развитие на радиото, е разработването на нови системи за доостигане до слушателя - било мобилни приложения, било то нов уебсайт."

В публиката се бяха събрали както любители на документалното кино, така и колеги от медиите и студенти по журналистика от БСУ. 

Филмът "Олово срещу слово" е заснет по повод 80-годишния юбилей на най-старата електронна обществена медия в България. 

В лентата звучат гласове на исторически личности и записи на важни събития, съхранени в “Златния фонд” на Българското национално радио, а кадрите от архивите на БНТ ги допълват с картина.

„От града към света“ представя нови факти и обстоятелства от миналото и настоящето на обществената институция като фокусът е върху регионалните радиостанции. 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

МФГ "Божур" с наградата на кмета на 28-то онлайн издание на "Божура"

Мъжка фолклорна група "Божур" с ръководител Иван Червенков, бе отличена с наградата на кмета на Средец Иван Жабов. Това се случи по време на 28-то виртуално издание на Фолклорен венец "Божура" 2020. Наградата се връчва от 2003 година за изключителни заслуги към Странджанския фолклор.  Въпреки въведената в страната извънредна епидемична обстановка,..

обновено на 31.05.20 в 12:56

28-то издание на Фолклорен венец Божура ще се проведе виртуално

Въпреки въведената в страната извънредна епидемична обстановка, и тази година Фолклорен венец „Божура” ще събере най-добрите изпълнители на народна музика, но онлайн. 28-то издание на националния странджанско –тракийски събор за надпяване и надсвирване, ще се проведе виртуално, благодарение на БНР Бургас , каза кметът на Община Средец инж...

публикувано на 25.05.20 в 12:45

Българското национално радио застава зад инициативата „Заедно в кризата”

Българското национално радио и Софийската филхармония поставят началото на инициативата „Заедно в кризата” – обща програма от концертни видеозаписи, които ще бъдат излъчвани в интернет профилите на музикалните културни институти.  Към проекта се присъединяват Софийската опера и балет, оперните театри в Пловдив, Русе, Варна и Стара Загора, както и..

публикувано на 05.05.20 в 11:02

Диригентът Анета Данаилова благодари на доц.д-р Сечанов за своя втори живот

Лошото идва бързо и изненадващо макар човек да живее с мисълта, че точно на него няма да се случи. Тогава трябва да намериш най-доброто решение за своя живот и да попаднеш на точния медик, казва Анета Данаилова от Поморие. За музикалния педагог и диригент на ангелогласния хор „Прима“ този  лекар е доцент д-р Таньо Сечанов. Специалистът по..

публикувано на 15.04.20 в 16:27

БНР Бургас излъчва Великденските богослужения от храм "Света Троица"

БНР Бургас ще предостави възможност на всички миряни да проследят църковните служби за най-светлия християнски празник Великден, на живо от храм "Света Троица" в парк "Изгрев" срещу спирката на УМБАЛ Бургас. Призоваваме хората да останат по домовете си, да не се нарушават мерките за безопасност и да се избегнат струпвания на множество миряни, което..

обновено на 15.04.20 в 13:44

"Добрият лекар" - историята на Станимир Карагьозов

БНР Бургас започна кампания под мотото "Добрият лекар - да благодарим заедно за спасения живот".   В нея ви представяме лекарите, които ежедневно се грижат за нешето здраве. Очакваме от вас да ни разкажете за тях на нашата фейсбук страница или да ни се обадите на редакционния телефон.  Днес своето "благодаря" казва Станимир Карагьозов, който..

публикувано на 08.04.20 в 09:50

Добрият лекар - да благодарим заедно за спасения живот!

„Добрият лекар - да благодарим заедно за спасения живот!" Под това мото БНР-Бургас стартира кампания от днес  7 април -Деня на здравния работник. Уникална операция изправи на крака тежко болен пациент... Светкавична реакция върна живота на родилка... Колко често сме чували подобни новини, от които се възхищаваме! А зад всички тях стоят спасени..

публикувано на 07.04.20 в 17:03