Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поля Станчева представи в Бургас филми, посветени на БНР (СНИМКИ и ВИДЕО)

Планира се създаването на десета регионална радиостанция и нови системи за достигане до слушателя, обяви генералният директор Андон Балтаков

| обновено на 23.09.20 в 08:49

Два документални филма, посветени на Българското национално радио, бяха представени в програмата на Международния фестивал за документално кино в Бургас. Те са дело на бившия генерален директор на медията Поля Станчева (2001-2007г.) и настоящ програмен директор на БНР. 

Пред зрителите в залата на Културен център "Морско казино" тя сподели, че именно след посещение на БНР Бургас се е зародила идеята за един от филмите. 

"Радиото е най-старата електронна медия в България и аз съм убедена, че има с какво да ви изненада. Самата аз, която познавам от близо радиото, ме изненада много, когато се разрових в неговите архиви. Хората разказват невероятни истории. Имаме невероятен архив и трябва да го ползваме."

Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков избра именно Бургас и то на Деня на Независимостта, за да гледа за първи път филма, който разказва историята на медията. 

"Свободата и независимостта са част от нашата генетична същност. Така се надявам да остане и занапред и наистина в годините напред българското общество да усеща силата на едно независимо обществено радио, такова каквото сме си извоювали през всичките тези 85 години Българското национално радио да бъде."

Относно бъдещето на медията той заяви: "В концепцията за развитието на БНР точно нелинейното съдържание лежи в основната на бъдещето. В момента имаме девет регионални радиостанции, планираме да имаме и десета. В следващите няколко месеца основен акцент не само в съдържанието, но и в технологичното развитие на радиото, е разработването на нови системи за доостигане до слушателя - било мобилни приложения, било то нов уебсайт."

В публиката се бяха събрали както любители на документалното кино, така и колеги от медиите и студенти по журналистика от БСУ. 

Филмът "Олово срещу слово" е заснет по повод 80-годишния юбилей на най-старата електронна обществена медия в България. 

В лентата звучат гласове на исторически личности и записи на важни събития, съхранени в “Златния фонд” на Българското национално радио, а кадрите от архивите на БНТ ги допълват с картина.

„От града към света“ представя нови факти и обстоятелства от миналото и настоящето на обществената институция като фокусът е върху регионалните радиостанции. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Народната певица Златка Ставрева пред "Детско царство"

Народната певица Златка Ставрева бе специален гост в предаването "Детско царство" на 10 март. Пред водещите Надя, Григор и Атанасия Петрова тя разказа за първите си стъпки в народното пеене и фолклорната традиция, която предава на младите. Певицата сподели: "Духът на легендарна Странджа, който нося вече толкова години, е силата на моето ежедневие,..

обновено на 10.03.24 в 16:39

Роза Боянова: Фотев говореше малко, но ронеше бисери

С кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ БНР-Бургас отбелязва  90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев. Община Бургас и БНР-Бургас обявиха събитията, посветени на поета Христо Фотев Съвместно с Община Бургас медията ни  подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път..

обновено на 06.03.24 в 10:38

БНР-Бургас подготвя изложба за Христо Фотев пред НХК

БНР-Бургас ще отбележи 90-годишнината от рождението на поета Христо Фотев с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ Съвместно с Община Бургас обществената медия подготвя биографична експозиция, посветена на житейския и творчески път на Христо Фотев-роден на Благовещение, отдаден на словото, морето и своя Бургас. Ръкописи,..

публикувано на 23.02.24 в 15:22

Отбелязваме Световния ден на радиото

Отбелязваме Световния ден на радиото. Инициативата е на ЮНЕСКО. Тази година честването ще се проведе за 13-и пореден път, и е под наслов: "Радиото: един век информира, забавлява и образова".  Бургазлия реставрира радио апарати от Втората световна война В епохата на бурно технологично развитие, радиото остава медията, на която се доверяват..

публикувано на 13.02.24 в 10:43

Талантът е като кашлица, не можеш да го скриеш!

„Моята детска мечта беше да бъда зъболекар, но музиката преобърна живота ми и нито за миг не съжалявам!“ Това сподели певецът Стефан Илчев в ефира на предаването „Детско царство“. Водещите  Криси, Григор и Атанасия Петрова върнаха звездата с бургаски корени към детството и първите стъпки на сцената. Стефан Илчев разказа, че е бил много..

публикувано на 11.02.24 в 09:30

Разкажете ни за вашия Христо Фотев!

Роден на Благовещение, омагьосващ с думите, отдаден на морето и своя Бургас, този година Христо Фотев щеше да навърши 90 години. БНР-Бургас ще отбележи годишнината от рождението на поета с кампания под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“ Съвместно с Община Бургас ще подготвим биографична експозиция, посветена на житейския и..

обновено на 03.02.24 в 13:27