Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С условни наказания за подкуп остават двамата инспектори на БАБХ – Бургас

Снимка: БГНЕС

Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на двамата инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните - Бургас, признати за виновни в искане и приемане на подкуп.

На тях са наложени условни наказания от година и шест месеца затвор и глоба от по 1500 лв. Двамата са лишени от право да упражняват професия или дейност, свързана с държавни контролни функции за три години.

През периода 29.08.2017г. – 05.09.2017г. в Несебър, двамата са поискали и приели сумата от 500 лв., за да не съставят акт за установено нарушение в ресторант в града.

По това време двамата работили в екип. Единият е бил инспектор в отдел „Контрол на храните“, а другият - главен инспектор в отдел ДВСК. При посещението си в обекта на 29.08.2017г. проверяващите поискали от управителя да им предостави за проверка документите на ресторанта и по-късно обяснили, че температурният дневник бил неправилно попълнен, тъй като имало записвания на температури, които не неотговаряли на изискванията за правилно съхранение на съответния продукт. Няколко пъти съобщили на управителя, че за тези нарушения актовете са големи и добавили, че няма да съставят такива, ако им даде сумата 1000 лв. – по 500 лв. на човек.

Управителят на заведението не разполагал с цялата искана сума и им дал 240 евро, като се уговорили за получаване на остатъка след няколко дни. Междувременно мъжът уведомил полицията и инспекторите били задържани с 500 лв. от полицията.

По делото са събрани гласни, писмени и веществени доказателства, извършена е експертиза за автентичността на банкнотите, както и видеотехническата експертиза.

Съдът е приел за смекчаващи вината обстоятелства необремененото им съдебно минало, ниската обществена опасност, която представляват, с оглед липсата на данни за извършени каквито и да било противообществени прояви, както и поведението им в наказателния процес.

Решението подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две пешеходки са блъснати в Бургас и Руен

62-годишна жена от Бургас пострада след като е блъсната докато пресича на кръстовището по улиците „Иван Вазов“ и „Цар Калоян“. Това е станало след като шофьорът на 59 години отнема предимството и блъска пресичащата на пешеходна пътека жена, съобщи полицията. Тя е с фрактура на черепа и с комоцио. Другият инцидент е в село Руен, на кръстовището между..

публикувано на 20.10.20 в 08:58

Шофьорът от катастрофата край Лесово, обжалва постоянния си арест

Молдовският шофьор, обвинен в причиняването на катастрофата край Лесово, обжалва мярката си „задържане под стража“. Заседанието ще се проведе днес в Бургаския апелативен съд. При катастрофата близо до ГКПП „Лесово“ загинаха 3-ма души, а други 11 бяха тежко ранени. Те са пътували в микробус, който се е блъснал в спрелия ТИР на 50-годишния..

публикувано на 20.10.20 в 08:15

“Хермес Солар“ и „Стрейтлайн“ обжалват решението за пътя за „Доган сарай“

Две от фирмите, свързвани с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, обжалват решение на Общинския съвет в Бургас от юли. С него, по инициатива на управляващото мнозинство, беше оттеглено друго тяхно решение от април. То предвиждаше замяна на улици, като общината да даде алеята, водеща към имотите, наричани „летни сараи на Доган“, а да..

публикувано на 19.10.20 в 14:36

Премахват ограда в имот, свързван с Иво Прокопиев в Созопол

Нарушения при строеж на „открит басейн“ в частен имот в местността „Буджака“, Созопол. Това е установила п роверка, възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) за незаконни строежи и достъп до плажна ивица по Черноморието, извършена от РДНСК - Бургас. Съставен е акт за установяване на административно нарушение. Имотът се свързва с бизнесмена..

публикувано на 19.10.20 в 13:01

Спорните текстове в Закона за лова ще бъдат „прецизирани“

Текстовете в Закона за лова, които дават възможност за употреба на отрови и взривове при лов, ще бъдат прецизирани. Предлагаме единствено използването на уреди за нощно виждане, коментираха пред БНР-Бургас от Агенцията по горите. С предложените промени в Закона за лова и опазването на дивеча, се дава възможност и на служители на МВР,..

публикувано на 19.10.20 в 12:24

Двама пострадаха при катастрофа в Средец

Двама пострадаха при катастрофа в Средец. Пътният инцидент е станал тази сутрин  на кръстовището на улиците „Преображенска” и „Александър Стамболийски”. Пострадали са водачите на двете коли - това са двама мъже от Средец на 2 6 години и на 70 години. Те са откарани в УМБАЛ – Бургас. Единият е с фрактура на ръката, без опасност за живота, а другият..

публикувано на 19.10.20 в 12:19

Задържани са трима криминално проявени заради сбиване в "Горно Езерово"

 Трима мъже са задържани заради сбиване, възникнало на ул. „Каваците” пред № 24 в кв. „Горно Езерово”. Установено е, че в дома се събрали празнуващи, които след употреба на алкохол се скарали помежду си за музиката, като спорът прераснал в сбиване. От инцидента пострадали двама криминално проявени мъже – на 20-сет и 31 години от квартала, които с..

публикувано на 19.10.20 в 08:49