Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средец празнува! (СНИМКИ И ВИДЕО)

Мемориал на военните поделения и първи за града младежки гвардейски отряд бяха представени днес

| обновено на 23.09.20 в 17:56
31
Снимка: БНР Бургас





От днес Средец има младежки гвардейски отряд. Тържествата за отбелязването на 60 години от обявяването на населеното място за град  започнаха с церемония по връчването на знамето на ученическия отряд към училище „Св. св. Кирил и Методий“ на централния площад „България“. Това е 11-то подобно формирование в страната и трето в областта. Младата смяна бе посветена от представителна част на Националната гвардия, която за първи път идва в града. Гвардейската униформа е символ на държавността, носете я с чест, заяви кметът инженер Иван Жабов:

"Този отряд ще бъде от символите на Средец. Той ще бъде част от всички градски патриотични събития и ще допринесе за възпитаване на младежта в любов към родината"  

При откриването на мемориала, който отдава почит на всички поделения в бившия гарнизон, присъстваха заместник-командирът на Националната гвардейска част полковник Петър Киндалов, както и Иво Антонов, директор на дирекция "Социална политика и политики по военно-патриотичното възпитание" в Министерството на отбраната. Антонов отбеляза:

"В този град воинските традиции не са забравени. Този гарнизон е гордост не само за град Средец, но и за България. Един от най-тежките гарнизони, но и един от най-славните."

Той поднесе на кмета Иван Жабов сувенирна карабина. Оръжието се връчва със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за заслуги в опазването на военното дело и българщината. 

Приветствие отправи и заместник-областният управител Владимир Крумов. Поздравителни адреси бяха изпратени от Народното събрение, Сдружението на общините и множество институции.  

Амбицията ни е да превърнем Средец в съвременен европейски град с привлекателна инфраструктурна среда и добри условия за живот, обяви кметът Иван Жабов.

Репортаж от празника на града и интервю с кмета Иван Жабов чуйте в прикачените файлове. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поради авария на промишлен водопровод на "Трапезица" е спряна водата

Поради авария на промишления водопровод, който е в района на кръговото кръстовище на „Трапезица“ и ул."Одрин", е спряна промишлената вода в посока ул."Одрин".   До отстраняването на аварията до утре,03.10.2024 г. в 17:00ч . няма да има вода, съобщават от ВиК Бургас.

публикувано на 02.10.24 в 22:41

Напредва ремонтът на пътя Царево-Лозенец

Напредват дейностите по основния ремонт на пътя Царево-Лозенец през къмпингите „Арапя“ и „Оазис“, съобщиха от община Царево.  Дейностите започнаха преди няколко седмици.  Въведена е временна организация на движението по време на основния ремонт.  Той ще се извършва на участъци и до началото на следващия летен сезон ще бъде завършен.

обновено на 02.10.24 в 17:23

Ангел от Лозенец върна изгубената заплата на своя колежка

Кой е Ангел от Лозенец, който намери и върна изгубен плик с пари?  18-годишното момче извършва доброто дело на 30 септември. Парите се оказват месечното възнаграждение на жена от Банско, с която Ангел вече се познава.  Днес кметовете на Царево Марин Киров и на Лозенец Женя Гандиева връчиха награди на младежа заради добрата му постъпка...

публикувано на 02.10.24 в 14:54

Ученици от Болярово се включиха в кампания "Бъди смел, бъди добър"

Ученици от 1 до 12 клас се включиха в първата инициатива по Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца „Бъди смел, бъди добър!“ в община Болярово. Над 100 деца изписаха с тебешир  мотото на кампанията и в един глас произнесоха „Ние сме смели и добри.“ Разпределени в 12 възрастови групи учениците пробягаха в..

публикувано на 02.10.24 в 14:34
Една от засегнатите от пожара къщи в село Воден.

Даренията за опожарените села Воден и Крайново надхвърлиха 226 хил. лева

226 493 лева достигна дарената сума за пострадалите жители на селата Воден и Крайново, съобщиха от Община Болярово. Средствата постъпват в обявената от нея банкова сметка. Предстои разпределението на сумата между останалите без домове жители на двете села при големите пожари през месец юли.  Сега хората живеят във фургони и е планирано до идната 2025..

публикувано на 02.10.24 в 12:20
Инж. Костов представя проекта за ремонт на ВиК пред граждани

Паркирането в центъра на Поморие ще бъде затруднено поради мащабен ремонт на ВиК

През тази седмица започват строителни дейности в Поморие. Основен ремонт ще има по ул. „Проф. Парашкев Стоянов“, на ул. „Манастирска“ - от входа на Поморие откъм Слънчев бряг до кръговото кръстовище на манастир „Свети Георги“, реконструкция на междублокови пространства на ул. „Морска“ и изграждане на кръговото кръстовище до..

публикувано на 02.10.24 в 08:00

Откриха изложба „Младежите на България в Европейското семейство“

Изложба на тема „Младежите на България в Европейското семейство“ откриха в алеята до културен център „Морско казино“. Експозицията е организирана от Националния статистически институт и Община Бургас. „Целта е да се насочи общественото внимание към младите хора в България и  частност в Бургас. Темата на тази пета изложба на НСИ..

публикувано на 01.10.24 в 13:45