Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отдел" Изкуство" ще остане на ул. "Булаир"

Новата библиотека ще бъде готова в края на октомври

Сградата на новата библиотека трябва да бъде довършена до края на октомври. В нея освен библиотечния фонд ще има помещения и на националната художествена академия, на музея и зали с различно предназначение. Библиотеката трябваше да събере всичките си отдели на едно място. Днес стана ясно, че отдел "Изкуство" няма да бъде преместен, както и че ще бъде запазено пространството, което се ползва на ул." Шар планина".

Промени в устройството на пространството са се наложили поради различни причини обясниха зам.- кметът по строителство Чанка Коралска и архитектът Делян Жечев.Той е с 20 годишен стаж от Варна. Няма да има амфитеатрална сцена,  реорганизация са претърпели и  някои вътрешни помещения по желание на библиотекарите За визуализацията, която предизвака обществен дебат в социалните мрежи, архитектът обясни:

На много хора им прави впечатление,че първоначало визуализацията  е малко по-светла.Тя има изгледа на видим бетон.но тъй като от много години, няма нито един строител, които е съгласен да прави такава технология,още от самото начало заложихме HPL плоскости с вид на видим бетон.Това беше още на идеен проект. Като започнахме да правим техническия проект избрахме плоскостите ,избрахме вида им, така е правено вече и КСТ и самият работен проект.Решихме да дадем малко по-топли тонове. Показахме на няколко деца първия вариант, със светлия бетон, те малко се поуплашиха. Даже едно от децата помисли, че правим болница.Решихме да постоплим самата сграда, която стана, за мен, перфектна. Строителят много добре си свърши работата.Всичко е до най-малкия детайл, както сме го искали, така е изпълнено. Аз лично като архитект съм подбрал всички материали.Аз настоявах както съм я направил, така да бъде.Понякога правим компромиси с цена и качество.Когато видим, че някой материал не стои добре ,той се променя.

На въпрос дали е променен идейният проект, който е минал на обществено обсъждане, архитектът обясни:

Няма промяна по фасадата.Тези, които после сме работили  в техническия проект, още преди да се направят търгове и прочее, ние сме го направили.Така са заложени в нашите работни проекти. Нямаше такъв вид плоскости, толкова светли.Това бяха плоскостите, които намерихме.На тази цена, която ни удовлетворява. 

Жечев подчерта, че са спестени пари и те са за вътрешното пространство.

За фасадата инж.Чанка Коралска допълни:

Това, което виждате като визуализация, е визуализацията от конкурса, на който проектантът участва.И реално ние в момента изпълняваме проекта, техническия, такъв, какъвто е подаден като проект за финансиране от управляващия орган и такъв, какъвто е обявен на обществената поръчка.Промяна от това няма.Да, различава се като цвят!

Амфитеатрална сцена няма да има, обясни  инж. Корласка. Причината е, че тя е в близост до жилищна кооперация и по-големи събития биха пречили на гражданите. По-този начин е изгебнато и евентуално наводнение на подземните помещения.Ще бъде оформена друга, по -малка сцена. 

Очаква се пожаросигнална система от Турция. Доставката се е забавила заради ситуациата с коронавируса. Това е и причината за цялостното забавяне на строителството.Преместването на библиотеката ще зависи от довършителните дейности и метеорологичните  условия, които трябва да са подходящи, за да бъдат местени книги. Как ще работи самата библиотека и дали ще бъдат улеснени читателите й, очаквайте в програмата на БНР Бургас.

ПОВЕЧЕВ ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Айтос празнува на Димитровден при спазване на всички противоепидемични мерки

  Айтос празнува на Димитровден, за 27-ми пореден път. Събитията започнаха в тържествена литургия в храм Свети Димитър, който отбелязва и своя храмов празник. Още за празничната програма от Катя Костадинова: "Ще посрещнем на площад "Свобода" литийно шествие в 10:30 часа. Ще има и водосвет за здравето на айтозлии. Общината е подготвила концерт..

публикувано на 26.10.20 в 09:55

Без вода на няколко места в Община Бургас

Част от центъра на Бургас днес ще бъде без вода. Причината е строително монтажни дейности, които ще се извършват между 9:00 и 16:00 часа. Водоподаването ще бъде спряно в района на ул ."Св. св. Кирил и Методий", в участъка между улиците  "Цар Симеон I-ви" и  "Оборище". В село Димчево също няма да има вода заради ремонти в помпената станция..

публикувано на 26.10.20 в 07:41
Община Сливен

Сливен празнува днес

Празникът на Сливен – Димитровден ще започне с празнична света литургия в централния храм „Св.Димитър“. От 9.00 е ритуалът по вписването в паметната лауреатска книга на носителя на наградата „Добри Чинтулов“. Носителят на наградата е художникът и преподавател по цветен етюд и рисуване в Академията за музикално , танцово и изобразително изкуство „Проф...

публикувано на 26.10.20 в 07:30

Болярово отмени всички масови прояви, Димитровден остава неработен

Кметът на Болярово отмени всички масови прояви, свързани с празника на града. Димитровден ще е неработен за жителите. Община Болярово се съобрази с препоръките на здравните власти и отмени, както проявите на закрито, така и спортните срещи, концертите и дори традиционното литийно шествие с иконата на свети Димитър. Кметът Христо Христов отправи..

публикувано на 26.10.20 в 07:28

Два пъти по-малко е произведеният мед през тази година в Ямболско

Два пъти по-малко мед е произведен през тази година в Ямболско, в сравнение с миналата година. Според пчеларите, сушата и нерегламентираното използване на препарати за растителна защита са основната причина за слабата реколта.  Добивът в региона през миналата година от един кошер е достигнал 25- 30 кг мед, припомня дългогодишният пчелар Янко Янев:..

публикувано на 26.10.20 в 07:15

Малко Търново отбелязва 107 години от Освобождението

Програмата в Малко Търново започва с молебен за здраве и благоденствие в църквата "Успение Богородично" в 11 часа. След това ще бъдат поднесени цветя и венци на паметните плочи на загиналите за свободата и независимостта.  Отворени са вратите на музея "Алексанъдр Фол" от 9.00 до 17.00 часа. Площад Пеображение ще събере жителите и гостите на града, там..

публикувано на 25.10.20 в 08:12

Ремонтират читалището в Каменар

Разширена и  обновена ще бъде сградата на читалището в Каменар.Ремонтът ще бъде осъществен по проект.  Към съществуващата сграда на читалището ще бъде изградена едноетажна пристройка към северната фасада. В новата част ще се разположат гримьорна, помещение за реквизит и стая за тихи игри. Това предвижда проектът на Община Поморие, който получи..

публикувано на 24.10.20 в 08:36