Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комичната опера от Жак Офенбах

"Хубавата Елена" отново на бургаска сцена

Спектакълът ще се играе в Зала Опера – на 29-и септември, от 19.00 часа.

След големия успех на „Хубавата Елена“ на сцената на Летен театър – Бургас – на 25-и август, с която бяха официално закрити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2020, комичната опера от Жак Офенбах, по либрето на Анри Мейак и Людовик Алеви, ще бъде представена отново в Зала Опера – на 29-и септември, от 19.00 часа.

Великолепна комбинация от естествена красота, изтънченост, харизма, сценичен хъс и талант, представени в образа на Хубавата Елена, кралицата на Спарта и съпругата на Менелай, постига в образа на световната историческа красавица мецосопраното Йоана Кадийска. Тя съумява да изпълни с лекота трудната вокална задача и да придаде на образа си необходимата доза царствен оттенък – като присъствие, жестове и осанка. Младият тенор Яни Николов успешно дебютира като Парис, син на краля на Троя Приам, през м. август в Летния театър, като вписа в емоционалната рамка на една от емблематичните любовни двойки в световната история, обличайки образа с много стабилна вокална техника и мек, галещ, богато темброво глас. Комичен и провокиращ искрен смях в публиката постига баритонът Йордан Христозов, като Менелай, цар на Спарта, който блестящо се справя с трудната художествена задача да изгради гротескно изображение на измамен наивен съпруг, чиято благоверна трудно понася присъствието му и се подчинява на заповедта на боговете – намира своя любим, който е предопределен от тях – пастир, който се оказва принц на Троя.

Напълно вписвайки се в цялостната визия на мащабния спектакъл, пренасяйки ни в древни времена в началото на Троянската война, са и другите главни герои: в ролята на Меркурий, бог-вестител, е Мирослав Димитров – артистичен и забавен. Калина Попова също направи успешен дебют като Юнона, кралица на олимпийските богове, съпруга на Юпитер, на спектакъла през август. Лина Пеева се представя като Венера, богинята на любовта – уверена, даваща насоки на две души, които се търсят във време-пространството, въпреки обстоятелствата. Полина Бахчеванова също направи на Летния театър успешна дебютна роля – като Минерва, богиня на мъдростта, науката, занаятите и войната. Дебютна бе и ролята на Калхас, върховвен жрец на Зевс, за баса Диман Панчев, който създава много поводи за смях у публиката, със своите хитро замислени трикове, които винаги водят до дивиденти за самия него. Бранимир Недков, баритон, също е стабилен и ярък на сцената в дебютния образ на Агамемнон, Цар на царете. Партията на сопраното Мария Цветкова-Маджарова е необичайна за нейното амплоа, но въпреки сценичното предизвикателство, тя се справя блестящо, влагайки артистичност и завидно чувство за хумор в образа на Орест, син на Агамемнон. Басът Костадин Мечков, който също направи успешен дебют в ролята на закриването на Летните музикални празници, се представя като Ахил, тесалийски герой, цар на Фтиотис. Свежо и запомнящо се присъствие на сцената имат също: Милен Динолов и Любомир Тодоров, като Аякс I и Аякс II, Николай Николов като Филоком, слуга на Калхас, и Стефка Христозова /дебют/, като елегантната Бакхис, прислужница на Елена.

Младият диригент Цанислав Петков за пореден път доказва, че дебютните заглавия, с които се справя със сериозна ангажираност и отговорност в процеса на изграждане на спектакъла, и с професионална лекота, за него са само още една стъпка в неговото творческо израстване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йосиф Спиридонов: „Солинария“ се утвърждава и намира своето място на българската музикална сцена

Четвъртото издание на Младежкия арт фестивал „Солинария“ приключи преди няколко дни. Той се проведе от 2 до 13 юли. Форумът даде възможност на талантливи млади изпълнители на излязат на сцената. Екипът ни няма да спре дотук, а ще надгради постигнатото, посочи артистичният директор на „Солинария“ Йосиф Спиридонов: „През 2024 имахме рекорден..

публикувано на 20.07.24 в 14:45

"Последният гларус" открива BIFF 2024 в Бургас

Международният филмов фестивал Бургас започва тази вечер в морския град. На откриването от 21 часа на откритата сцена „Охлюва“ ще бъде Теодор Ушев, който селектира анимационната програма и актьорът Юлиян Вергов като част от журито. Над 40 заглавия представя деветото издание на фестивала. В конкурсната програма има 6 заглавия, които са..

обновено на 19.07.24 в 15:27

Sea of Black Festival ще се проведе в Бургас на 3 август

И тази година SEA OF BLACK FESTIVAL ще се проведе по традиция в Бургас на 3 август.  На 12-ото издание на фестивала ще се изявят родните банди - HELLBOUND, FORM OF EXISTENCE, MENTAL DESTRUCTION, WRECKAGE, АЛКОФИЛИЯ, GOLIATH, SICKENING JOKE, L.S.D. и ATTAXIC. Специални гости са AKRAL NECROSIS от Румъния, които са познати на публиката от предишното си..

публикувано на 19.07.24 в 15:14

В Бургас предстои и Cinema&Beer Weekend

Предстои тематичен уикенд Cinema&Beer Weekend, от 19 до 21 юли, който ще обедини Международния филмов фестивал Бургас (BIFF`24) и Metalhead Beer Fest. Международен филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития, което среща публиката със свежи таланти и утвърдени имена от киноиндустрията. Събитието стартира на 19 юли и ще продължи чак..

обновено на 19.07.24 в 14:10

Deep Zone Project с музикално шоу на остров Света Анастасия

Музикално шоу на остров Света Анастасия са подготвили от Deep Zone Project на 19 юли (петък). Те ще представят “Златни БГ Хитове” в ремиксирани модерни версии. На сцена под звездите публиката ще се забавлява с DJ Dian Solo, Eva Maria (vocal), Danny Dimitroff (guitar). Организаторите обещават  танци под звездите с едни от най-обичаните български песни...

обновено на 19.07.24 в 14:09

Мила Роберт с премиера в Бургас на „Солени същества“

Специална премиера на анимационния клип „Солени същества“с Мила Роберт в Бургас. Видеото ще бъде представено н а 19 юли (петък) от 22.00 часа в бара в Морската градина под Летния театър от неговите автори. По музика на Мила Роберт и Явор Карагитлиев и текст на Мариана Сърбова, песента е създадена специално за филма на Българска фондация..

обновено на 19.07.24 в 14:09

Цигулари и солисти от страната и чужбина се събират в Бургас

Четири концерта ще бъдат представени на почитателите на класическа музика в Бургас. Те са част от проекта на фондация "Арденца", финансиран от Национален фонд култура в партньорство с Община Бургас. Една седмица се провеждат майсторски класове в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ , където млади музиканти усъвършенстват своите клавирни и струнни..

публикувано на 19.07.24 в 12:30