Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жители на Голямо Буково на протест срещу лоши пътища, масова сеч и липса на вода

Близо 50 жители на странджанското село Голямо Буково протестираха на площада пред кметството. Те настояват незабавно да се възстанови пътната инфраструктура в района, да се реши проблемът с безводието и да се спре преминаването на тежки тирове, натоварени с дървен материал, през селото.

На фона на обезлюдяващата се Странджа планина, Голямо Буково е едно от малкото села, които бележат истински разцвет. Близо 100 се жителите на селото. Край него има голяма вилна зона, а преди няколко години по скандално известните проекти за строителството на къщи за гости с европейско финансиране там е изникнал цял комплекс с 16 къщи и почивна база.

Кметският наместник Пенчо Пенчев:

„Нашето село се развива с много бързи темпове. Построиха се вилни селища, къщи за гости. Станаха повече проблемите. Не знам дали има незаконна сеч, но постоянно се сече“.

Местните са подготвили четири жалби до дружеството „Водоснабдяване и канализация“ - Бургас, включително с искане за оставката на неговия директор Ганчо Тенев, до Агенция „Пътна инфраструктура“, до Държавната автомобилна инспекция и до Регионалното управление по горите.

„Недоволни сме от безогледната сеч. Големият проблем е дървената мафия. Селото страда от безводие… Няма гора, няма вода, пътищата ни са в дупки. Никой не реагира. Много роми, много катуни“.

Подкрепяме недоволството и се опитваме да решим проблемите, които зависят от нас“, каза кметът на община Средец Иван Жабов. Днес той се срещна и разговаря с протестиращите: 

„Каквото може, ще помогна. Безводието е заради сушата“.

Няма незаконна сеч в района на Голямо Буково, категорично заяви директорът на Държавното горско стопанство в Средец Димитър Янков:

„Обърнахме внимание на протестиращите. Сечта са със законни документи. Гледната точка е непрофесионална“.

Проблеми има, виновни няма, а протестиращите искат невъзможни неща. Така ще се окаже накрая. Сечта е видима, тировете, натоварени с дървен материал, интензивно се движат по 10-километровата отсечка от разклонението край Вълчаново ханче до самото селото. Пътят е напълно разрушен, служители на ДАИ, които да осъществяват контрол, няма, но според държавните институции и проблем няма. С водата също няма проблем, казаха от ВиК - Бургас. Вода няма и няма да има, защото не вали дъжд.

И ако трябва да обобщим становищата на държавните институции - излишно е да протестирате, защото и от протестите смисъл няма.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест с яйца по сградата на ГЕРБ в Бургас

Гражданското недоволство под надслов „НЕ протестът 2“ проведе Организацията за закрила на българските граждани. В него са включиха 7 души, сред които бяха познати лица от протестите срещу правителството на Бойко Борисов и и главния прокурор Иван Гешев. Недоволните хвърляха яйца по сградата на местния офис на ГЕРБ на улица „Конт Андрованти“. Те..

публикувано на 21.10.20 в 13:07

Транспортна къща в Бургас няма да работи днес

Транспортна къща в Бургас няма да работи днес  21.10.2020 г. (сряда). Това съобщават от пресцентъра на Община Бургас.  Причината е  извършване на профилактика от страна на EVN.  От "Бургасбус" предупреждават своите клиенти, че ако днес искат да презаредят картите си за пътуване или да им бъдат издададени нови такива, могат да направят това в..

обновено на 21.10.20 в 10:19

Два нови паркинга бяха изградени в Ямбол

Община Ямбол изгради два нови паркинга. Зад блок 1 на улица „Срем“ и улица „Хан Крум“ са оформени 30 места за паркиране. Използвани са перфорирани бетонови елементи, тротоарите са обновени с нови бетонови павета. За удобство на гражданите на улица „Срем“ е извършен частичен ремонт на тротоарна настилка с обща площ от близо 900 кв.м.. През месец ноември..

публикувано на 21.10.20 в 09:51

Нов опит да тръгне дело за саниран блок в Бургас ще бъде направен днес

Нов опит да тръгне дело за саниран блок в Бургас ще бъде направен днес. Живущи в  сградата на ул. „Цар Симеон 1“ 111 атакуват пред районната инстанция извършените и платени на фирмата дейности. По данни на Агенцията за държавна финансова инспекция са надплатени близо четвърт милион лева, но друга експертиза показа, че са около 10 000. Делото започва..

публикувано на 21.10.20 в 08:28

Отменят се масовите прояви за Димитровден в Болярово

Община Болярово се съобрази с препоръките на здравните власти и отмени масовите прояви по повод храмовия празник на града - Димитровден. С цел да се предотврати струпването на много хора на едно място се отменят приятелският футболен мач между ФК „Ботев“ и гостуващ отбор, игрите на пейнтбол в парка, кулинарното шоу на Ути Бъчваров,..

публикувано на 20.10.20 в 18:25

Тодор Стамболиев поиска промяна в Наредбата за паркиране в определени зони в Бургас

Предложението на омбудсмана Тодор Стамболиев за промяна в Наредбата за платено и безплатно паркиране в определени зони в Община Бургас предизвика дебати по време на заседанието на постоянната комисия по Обществен ред и сигурност. Идеята на обществения посредник е соб ствениците на имоти в Бургас, които по постоянен адрес живеят на друго място..

обновено на 20.10.20 в 17:25

Мая Манолова сигнализира за замърсяване на въздуха в Бургас

Сигнали за замърсяване на въздуха в Бургас са подадени към лидера на инициативата "Изправи се БГ" Мая Манолова. Тя посочи като най-вероятен източник заводите в Бургас и конкретно - "Кроношпан". Манолова поясни, че са ѝ сигнализирали местни жители, които живеят в близост до завода и както в района на предприятието във Велико Търново, така и тук се усещала..

обновено на 20.10.20 в 17:02