Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Стоянов няма да напусне Парламента

Снимка: Фейсбук Димитър Стоянов

 Лидерът на БСП Корнелия Нинова заедно с депутатите от парламентарната група призова днес напусналите 6-ма народни представители да излязат от Народното събрание.Тя подчерта, че в момента те не представляват никого, тъй като са избрани с листата на БСП и не са мажоритарни депутати. 

Един от народните представители е бургазлията Димитър Стоянов. Той е знаково име за партията в бургаски регион. Заемал е ръководни позиции в структурите в Бургас, за първи път е депутат и влезе на Народното събрание чрез преференции.

Към него се обърна чрез изявление на сайта на БСП Бургас, ръководството на областния съвет на партията. В него пише:

Ръководството на Областния съвет на БСП Бургас  посрещна с неразбиране заявлението на народния представител Димитър Стоянов за напускане на парламентарната група на “БСП за България” и БСП.  Социалистите и симпатизантите  на БСП  от област Бургас  са му гласували доверие да ги представлява в 44 Народно събрание на Република България. Със заявлението си за напускане на парламентарната група и БСП, Димитър Стоянов вече не представлява  друг, освен себе си.

Ръководството на Областния съвет на БСП  Бургас счита, че е морално и достойно  г-н Димитър Стоянов да напусне и парламента.

 Димитър Стоянов остава в  Парламента.Това каза той за БНР Бургас. Депутатът обясни, че процесът на вземане на решение да напусне  е бил  продължителен. Аз през цялото време гледах това, което се случва в парламентарната група и партията, поясни той. В личен план виждах, че не се поставят основните въпроси, които са свързани с програмата на партията от изборите през 2017.Това, което декларирахме, предполагаше друг тип политика, подчерта Стоянов:

Не може със скандали да решиш нито един въпрос. Не може да напускаш Парламента с месеци и през това време да се приемат лобиски закони и ние да се правим на ощипани.Кого защитаваме, на кого помагаме?На нас или на ГЕРБ.

Решението беше тежко коментира Стоянов:

Моят дядо от 1912 година е бил член на Българската работническа социалдемократическа партия-тесни социалисти, след това баща ми е член на БКП и аз станах. От 108 години моят род е партиен член. Общо имаме 156 години партиен стаж. Разбира се, че е тежко. Но още по-тежко е да гледам как партията се превърна в дясна.

Областният съвет не е органът, който може да формира моето мнение.Аз вече не съм член на тази партия. Областният съвет да беше призовал Корнелия Нинова да напусне Парламента, затова че не изпълнява партийните решения. Но, уважавам тяхното решение. След като така са решили, но не го приемам

10 процента от гласоподавателите за БСП от областта гласуваха преференциално за мен, уточни Стоянов.Помогна ми до известна степен и това, че бях с бюлетина № 10, допълни той. Според него,  част от тези хора не са членове на БСП. В момента голяма част от тях одобряват решението ми, има и други хора, които смятат, че е трябвало да изчакам, да водя битка вътре в партията:

Това, което стана с избора на Корнелия Нинова, това, което стана на конгреса, това по същество е приватизация на партията! Такива процеси вървяха отдавна.Това ще почне да се вижда. Не е важно в момента колко души са напуснали БСП. Важно е защо БСП няма резултати на последните избори.Защо загуби? На това нещо не се прави анализ.Това са процесите, които текат в БСП и в публичното пространство.Ние се сриваме.

В момента  не е на дневен ред  дали ще се присъединим към друг политически проект, каза още Димитър Стоянов.Имаме да решим няколко вътрешно-организационни въпроса между нас самите в този парламент, другото ще го решаваме по-късно.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:26

Атентатът на летището в Бургас и отвличането на двама български моряци в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летището в Бургас през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена..

публикувано на 25.04.24 в 10:23

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха, днес с..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 08:57

Стопирането на соларния парк в община Средец остана извън дневния ред на сесията /ОБНОВЕНА/

Докладната записка за стопиране на проекта за соларен парк край селата Дюлево, Дебелт, Светлина и Суходол  остана извън дневния ред на днешното заседание на общинския съвет в Средец. Десетки жители на засегнатите села очакваха в залата отмяна на решението за изграждане на фотоволтаична централа до селищата им.  Докладна записка за стопиране на..

обновено на 24.04.24 в 14:05

Ивайло Вълчев:„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1

„Има такъв народ“ има готовност за предстоящите избори 2 в 1. Това коментира бургаският депутат Ивайло Вълчев. Според него позициите на партията сега са по-добри в сравнение с предходните избори.   "На парламентарните избори партиите, които бяха в сглобката, особено ПП - ДБ, те ще трябва много да се обясняват на своите избиратели. Мисля, че..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Тренд" за нагласите преди вота 2 в 1: ГЕРБ-СДС водят с над 9% пред ПП-ДБ

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение, а 11% оценяват положително промените в Конституцията – в частта ѝ за служебния кабинет. Това са малка част от изводите от последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг..

публикувано на 24.04.24 в 09:39