Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесовъди обсъдиха разпространението на дъбовата коритуха в Странджа

Снимка: РДГ-Бургас

Разпространението на дъбова коритуха в Странджа дискутираха български и турски лесовъди по време на теренен обход на територията на Регионалната дирекция по горите – Бургас. „Насекомото се храни, смучейки сокове от листата на широколистните дървета, като причинява обезцветяване на горната повърхност на листата. Това причинява намаляване на фотосинтезата и според литературни източници е възможно да причини преждевременен листопад“, обясни д-р инж. Петя Матева. Според нея борбата с химични средства с вредителя е неприложима. „Разработването на биологични мерки е трудоемко и бавно, и все още на европейско ниво проучванията са свързани само с лабораторни опити“, допълни инж. Матева. При огледа на терен, в силно засегнато дъбово насаждение, не се установи преждевременно обезлистване на дърветата. Според учените лесовъди няма доказателства за повреди от коритухата върху прираста на засегнатите дървета.

„Това, което можем да направим на този етап е да съберем точна информация за засегнатите площи. Има горски територии, където нападението е много силно и собствениците на горите трябва да информират за наличието на вредителя, да изпращат данни за засегнатите площи“, посочи доц. д-р Здравко Сталев.

Специалистите обсъдиха възможността да се направят съвместни научни разработки с Република Турция, в която големи площи дъбови гори са засегнати от Corythucha arcuata. „Наблюдават се нападения на този вредител на големи петна в горските територии на Република Турция. Все още няма направен анализ, но в момента не се води борба с този вредител“, обясни Селим Анил, експерт на регионалната дирекция по горите в Истанбул. „От лесовъдска гледна точка той не представлява проблем, тъй като от неговото нападение няма трайни последствия и отражения върху гората и дървесината. Вредителят е обект на научни разработки и е добре да обединим своя опит“, допълни той.

Инж. Дико Патронов представи наблюденията от своите шестгодишни проучвания на терен. Те показват че уврежданията от дъбова коритуха не оказват влияние върху годишния прираст на дървесината. Въпреки това има необходимост от бъдещи проучвания за вредата на коритухата върху прираста на гората и за страничните ползвания от горите, единодушни са експертите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата даде имот на община Созопол, свързан с ВиК проект

С решение на правителството Община Созопол получава собствеността върху имот - частна държавна собственост, намиращ се в. м. „Синетудис“, гр. Созопол.  Той е с площ 9565 кв. м и ще бъде използван за изграждане на нова водна камера към съществуващ напорен водопровод „Каваци“. Обектът е част от проект „Интегриран воден проект на област Бургас“,..

публикувано на 24.07.24 в 16:39

Новата детска градина в сливенското село Сотиря ще е готова през септември

Сградата на новата детска градина в сливенското село Сотиря трябва да е готова през месец септември. Това стана ясно по време на посещението на кмета Стефан Радев на обекта. Той се запозна с напредъка на строителството и разговаря с управителя на фирмата-изпълнител Тодор Дечев. Изграждането на новата сграда започна през месец септември 2023..

публикувано на 24.07.24 в 16:08

Предлагат нови пешеходни пътеки в Бургас

Още пешеходни пътеки тип „зебра“ да бъдат очертани на натоварени участъци в Бургас, предлагат общинските съветници от коалицията „Продължаваме Промяната - Демократична България“. Адвокат Христина Хаджиатанасова и архитект Дилян Георгиев са посочили 4 района като са добавили и снимки, за да онагледят ситуацията. Отново беше повдигнат и въпроса..

публикувано на 24.07.24 в 15:57

Частично бедствено положение е в сила в 20 населени места в община Стралджа

Частично бедствено положение заради безводие е в сила в 20 населени места на община Стралджа. Крайната мярка се налага тъй като съществува опасност  за здравето на жителите, се казва в заповедта на кмета Атанас Киров. Към момента само в град Стралджа и село Зимница няма  проблеми с водоподаването, но и тук аварии на липсват, подчерта зам.-кметът..

публикувано на 24.07.24 в 14:31

Стартира подписване на договори за подмяна на старите печки с екоуреди по програма Лайф

Започва подписването на договори за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и/или въглища с нови екологични отоплителни уреди по Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма ЛАЙФ. Проектът по Програма ЛАЙФ обхваща: ЦГЧ, кв. „Възраждане“, к-с „Лазур“, к-с „Бр. Миладинови“,..

публикувано на 24.07.24 в 14:27

Благоустрояват квартал "Възела" в Слънчев бряг-запад

Приключи строителството на тротоари по една от основните улици в квартал „Възела“ в Слънчев бряг –запад.  С това се поставя началото на благоустрояване на района, което  ще стартират след приемане на окончателните промени в проекта за обновяване визията на квартала, съобщават от община Несебър. В хода на дейностите ще бъде изпълнен проект за ново..

публикувано на 24.07.24 в 13:34

Сливенският митрополит Арсений посети Воден, направи дарение

Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений посети боляровското село Воден. Владиката бе посрещнат от кмета на общината Христо Христов. На терен ръководството на местната администрация запозна Негово Високопреосвещенство с трагедията, която сполетя крайграничната община. Владиката разговаря с жителите, останали без дом в селата Воден и Крайново,..

публикувано на 24.07.24 в 12:03