Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бургас е домакин на международен симпозиум по биоинформатика и биомедицина

| обновено на 08.10.20 в 09:13

Международен симпозиум по биоинформатика и биомедицина - BioInfoMed' 2020 започва от днес и ще продължи до 10 октомври. Той ще се проведе в новопостроения Конгресен център на Морска гара. Водещи учени от цял свят ще се съберат за първи път, за да представят най-съвременните изследвания и иновации в биомедицината, биоинформатиката, компютърните технологии, общественото здравеопазване и качеството на живота.

Интересът към първото издание на конференцията доведе до 94 научни доклади, които бяха подадени, като от тях са одобрени и допуснати за участие 75. Авторите им са учени и изследователи от Мексико, Индия, Великобритания, Южна Африка, Франция, Австралия, САЩ, Белгия, Полша, Узбекистан, Македония и други страни. Сред тях се открояват изтъкнати учени от Boston University и Harvard Medical School, САЩ, от Technological Institute of Tijuana, Мексико и други престижни университети и научни институти.

Организатори на форума са Институтът по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН, Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас, УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", Съюзът на учените в България и Община Бургас.

Сред водещите теми на форума ще бъдат анализи на големи данни в медицината и биологията, вземане на решения в медицината, изкуствен интелект в медицината и здравеопазването, биомедицинско моделиране и инженерство, биомембрани и биоматериали, клетъчно и тъканно инженерство, изчислителна биология и биомолекулно моделиране.

Авторите на по-интересните и важни научни изследвания ще бъдат поканени да подадат статии в пълен текст за отпечатване в сборник от поредица на международното научно издателство "Springer".

Във връзка със ситуацията с пандемията от COVID-19, организаторите са предвидили всички, необходими превантивни мерки за осигуряване безопасността на участниците.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кардиохирургът д-р Владимир Корновски е "Лекар на Бургас 2020" (ОБНОВЕНА)

Кардиохирургът д-р Владимир Корновски стана "Лекар на Бургас за 2020-та. Призът му бе връчен на тържествена церемония в деня на професионалния празник на българските медици.  С аплодисменти от лекарското съсловие в памет на проф.д-р Георги Хубчев, загубил битката с Ковид-19 започна церемонията за първите годишни награди "Лекар на Бургас". Те..

публикувано на 19.10.20 в 16:08

Над половината от активните случаи на COVID-19 в Сливенска област са от дома в „Качулка“

Над половината от активните към момента случаи на COVID-19  в цялата Сливенска област са регистрирани в Дома за мъже и жени с умствена изостаналост „Качулка“, съобщиха от Областния кризисен щаб. Общият брой на болните в областта е 342-ма души. От тях 178 са служители и домуващи в социалното заведение.  Очаква се утре екип на военна болница Сливен..

публикувано на 19.10.20 в 14:48

В Бургас очакват противогрипните ваксини до сряда

Аптеките в Бургас ще бъдат заредени с противогрипни ваксини до средата на седмицата. Това съобщиха от Регионалната фармацевтична колегия. Доставката е пристигнала у нас и се очаква нейното разпределение. Все още не е ясно какви ще са количествата за морския град, уточни председателят на колегията Любима Бургазлиева: "Количествата, които ще бъдат..

публикувано на 19.10.20 в 13:54

84 новозаразени с коронавирус в сливенска област, 6 са случаите в бургаски регион

6 са новите случаи на коронавирус в бургаска област за последните 24 часа, 84 са в сливенска и 1  в ямболски регион. Общо за страната новозаразените  са 395. Направени са 1 581 PCR теста, което е близо 25 процента заразени. 18 души са починали за последното денонощие. Излекуваните са 31, 1500 пациенти са настанени в лечебни заведения , 74 от тях се..

публикувано на 19.10.20 в 08:37

Болницата в Ямбол получи медицинско оборудване за рехабилитация

Медицинско оборудване за рехабилитация предостави Община Ямбол на Областната многопрофилна болница „Св. Пантелеймон”. Апаратурата струва над 11 000 лева и е закупена по европроект.  "Апаратурата е закупена преди няколко години от Комплекса за социални услуги за деца и възрастни в Ямбол. Взето е решение тя да бъде дарена на областната болница,..

публикувано на 18.10.20 в 16:00

500 бързи теста за коронавирус разпределят в бургаските училища и градини

500 бързи теста за установяване на коронавирус ще бъдат  разпределени в бургаските училища и детски градини. Очаква се доставката да пристигне в морския град. Приключи обучението на медицинските специалисти как да извършват пробите за тях, тъй като има специфика при пробонабирането от носоглътката, уточни заместник-кметът с ресор "Образование"..

обновено на 18.10.20 в 01:09

6 деца от Бата и 12 учители от руенско училище са с коронавирус

6 деца от  Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания в с. Бата са  коронавирус. Има и заразени служители, обясни кметът на селото Георги Георгиев, направена е дезинфекция в центъра и други сгради: Прави се периодично, днес пак идваха.Дезинфекцията се прави от оторизирана фирма. В центъра, в училището, навсякъде е..

публикувано на 16.10.20 в 14:26