Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици от Бургас, Айтос, Карнобат и Сунгурларе участваха в обучение срещу агресията

Снимка: НС „Младежки Глас”

Ученици от Бургас, Айтос, Карнобат и Сунгурларе участваха в 6 обучения на тема “Спри агресията, кажи ДА на доброто”. Събитието се организира от Националното Сдружение „Младежки Глас” с подкрепата на Министерство на младежта и спорта. Обученията се проведоха в СУ „Христо Ботев” – Сунгурларе, СУ „Христо Ботев” – Карнобат, СУ „Никола Вапцаров” – Айтос и СУ „Петко Росен” – Бургас. Обучението в Сунгурларе се осъществи с подкрепата на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. "Младите могат да се справят с проблемите и да бъдат мотиватор за околните” каза педагогът и психолог Славина Тошева.

Чрез различни ролеви игри лекторът показа страните на агресията и начините за справяне с нея. Учениците от 9, 10 и 11 клас участваха в игри, свързани с намиране на стресови фактори и агресивни моменти, чрез тестовете кактус и вулкан. Тийнейджърите бяха активни участници в обученията за намиране на факторите, които влияят на агресивното поведение.

Всеки ученик имаше възможността да се запознае с наръчника на НС „Младежки Глас”, който е предназначен за всички възрастови групи. Младежите са предоставили дигиталния наръчник за безплатно изтегляне на този линк: www.mg2007.bg/download

В дигиталното издание са включени няколко игри, които биха помогнали на агресивното дете, когато е сред семейството си и сред близките си приятели: топка в кръг, две козлета, книжни топки и как усещате различните части на тялото си, когато сте ядосани. Особености на „насилника” и „жертвата”, психологически фактори допринасящи за агресията между децата и техники за справяне.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сливенска област ученици могат да преминат на обучение в смесена среда

Учениците от 5 до 12 клас в Сливенска област могат да преминат на обучение в смесена среда, по преценка на педагогическите съвети. Това гласи заповед на Областния управител Чавдар Божурски. Заповедта е това да стане в периода от днес до 23 декември. Решението трябва да бъде съгласувано с обществените съвети към училищата. Директорите трябва да..

обновено на 23.11.20 в 07:35

Търсят се възможности за допълнителни часове в три бургаски училища

Община Бургас е подготвила интегриран проект по две оперативни програми. Първата е в сферата на образованието, където ще бъдат обезпечени 544  учебни часа,  а втората е в социалните дейности. Европейската помощ трябва да бъде безвъзмездна. Допълнителни часове ще бъдат осигурени в три бургаски училища. Предложението може да бъде задействано от..

публикувано на 22.11.20 в 08:05

Ученици от Равда дариха книги на своето училище

Учениците от начален етап в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в село Равда с ентусиазъм се включиха в стартираната от Асоциация „Българска книга” кампания с надслов „Купи 1 книга. Дари я на своето училище”. Дарените книги са грижливо подредени в „Къщи за книги - библиотека”, изработени от четвъртокласници и техните родители. Създаден е и..

публикувано на 18.11.20 в 13:49

Педагозите от ОУ" Христо Ботев" в Сарафово избраха учениците от 4-ти и 5 -ти клас да учат присъствено

 Увеличеният ръст на заболели с коронавирус наложи обучението в част от българските училища  да се осъществява  дистанционно. То, обаче, не е толкова ефективен метод за малките ученици, смята заместник директорът на бургаското училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал Сарафово Димитрана Колева.Учебното заведение ще продължи да обучава..

публикувано на 16.11.20 в 13:51

Родители в клас заради недостиг на учители

Родители  педагози влизат да преподават в бургаското училище  Васил Априлов.  Всеки от тях има необходимата квалификация. Когато  педагогическите специалисти  излизат в болнични /голяма част от тях заради коронавируса  11 от 52ма/, директорктата Мариана Стефанова се обръща към банката кадри на Министерството на образованието,защото там има..

публикувано на 16.11.20 в 11:28

МОН отпуска близо 2 600 000 лева на община Ямбол

Близо 2 милиона и 600 хил. лева ще получи от образователното министерство община Ямбол за ремонт на учебни заведения. От трите подадени от общината проекти по Програма "Изграждане, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища до 2022 г." са одобрени два. Предвижда се разширение на училище "Д-р Петър Берон" с пет класни стаи и..

публикувано на 13.11.20 в 08:25

Нова детска градина изграждат в сунгурларското село Грозден

Съвременна нова детска градина ще бъде изградена в сунгурларското село Грозден. Това информират от пресцентъра на Общината. Тя ще бъде построена на мястото на съществуващата стара сграда на целодневна детска градина ,,Зорница“. Община Сунгурларе спечели проект за изграждане на новата сграда на целодневна детска градина и детска ясла. Проектът е..

публикувано на 12.11.20 в 13:46