Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова апаратура ще лекува тежко болни пациенти в Бургас

Ще се ползва и при Ковид, дарение е по проект на фондация "Ротари"Бургаската болница получи днес животоспасяваща апаратура за лечение на тежко болни пациенти. Тя пречиства кръвта при различни заболявания, включително и при Ковид-пациенти. Дарение е по проект на фондация „Ротари“. 

Апаратурата ще бъде ползвана в Отделението по реанимация. С такава разполагат само част от болниците в големите градове у нас. Апаратът  пречиства кръвта и е за продължителна вено-венозна хемо-диа филтрация. Ще бъде прилаган при пациенти на интензивно лечение и не повлияващи се от конвенционална хемодиализа, поясни началникът на отделението д-р Антон Григоров.

„Има възможност също да елиминира факторите на възпалението при сепсис, както и при автоимунни заболявания да елиминира антителата, които се образуват в човешкото тяло.

При Ковид-пациенти, които са в тежко състояние и разгърната дихателна и полиорганна недостатъчност апаратът също има своето място“

Дарението идва по линия на фондация Ротари клуб, с партньорството на техни филиали у нас, Турция, Русия. Любомир Георгиев – президент на Ротари клуб Бургас пояснява:

Стойността на проекта е 34 025 долара. Това е една апаратура, която е от съществено значение за лечението на тежко болни от  цялата област“

4000 долара предоставя и Община Бургас. Кметът Димитър Николов също присъства на връчването на дарението.

„Ние с удоволствие се включихме в тази инициатива, още повече че общината е акционер в УМБАЛ Бургас. Важна апаратура е, нужна. Когато говорихме с д-р Миразчийски ни обясни, че е необходимо Бургас като университетска многопрофилна болница да притежава този апарат“, каза Николов. 

Повече чуйте в прикачения файл: 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

133 са новорегистрираните случаи на Ковид-19 в област Бургас

133 са новорегистрираните случаи на Ковид-19 в област Бургас, като общо за региона те са вече 6 610. Това показват данните от единния информационен портал за последното денонощие. 1 792 са новите случаи в страната при направени 4 928 PCR теста.  69 души са починали, а  1039 са излекуваните за денонощие.  В област Сливен новите случаи са 74, а в Ямбол-..

публикувано на 29.11.20 в 07:20

4 общински болници в бургаска област ще получат допълнително финансиране

Четирите общински болници в Бургаски регион ще получат допълнително финансиране. Здравните заведения в Средец, Поморие, Карнобат и Айтос ще ги използват за капиталови разходи и закупуване на оборудване. Това обяви кметът на Карнобат Георги Димитров, след заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините: За бургаския регион..

публикувано на 28.11.20 в 08:54

175 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

175 са новите случаи на коронавирус в бургаска област,121 са в сливенска и 111 в ямболска. За страната са 3327 при  направени 9179 PCR теста и 36,2% от тях са положителни.1865 са излекуваните. Починали са 151 души.  436 са в интензивни отделения. В болница са приети 6647.Отново най-много случаи има в столицата – 754 новозаразени. Следват областите..

публикувано на 28.11.20 в 07:52

ПЕТ Скенер заработи в Бургас

ПЕТ скенер ще обслужва нуждите на онкоболни пациенти, съобщават от Комплексния онкологичен център в Бургас. Новата апаратура ще позволи на лекарите да разпознават метастази и рецидиви на по-ранен етап. Също ще спомогне по-лесно да се оценяват резултатите от химио- или лъчетерапия. Пациентите могат да запишат часове за изследване на 056/876676.  Скенерът..

публикувано на 27.11.20 в 10:47

И в Бургас започва кръвонабиране за създаване на лечебна плазма /ОБНОВЕНА/

УМБАЛ Бургас очаква кръводарители, преболедували КОВИД, които желаят да помогнат на други да оздравеят! УМБАЛ Бургас започва да взема кръв от дарители, преболедували КОВИД за създаване на лечебна - рековалесцентна плазма.  Вече не е необходимо бургазлии да пътуват до други градове, за да даряват, което ще улесни и ускори процедурата по..

публикувано на 26.11.20 в 15:40

Линейка от Карнобат чака с тежкоболен три часа пред УМБАЛ Бургас

Два открити триажни центъра има в Бургас, но на практика само единият от тях работи. Пред областната болница в града с часове наред чакат болни за преглед , докато  в другия триажен център в частната болница „Дева Мария“ линейките изобщо не водят своите пациенти. Още в края на септември, макар и трудно, в Бургас бяха открити звената  - в областната..

публикувано на 25.11.20 в 15:38

51 нови случая на коронавирус в бургаска област

51 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 52 , а в ямболска 7.За страната новорегистрираните са  3146 при направени 7244 PCR теста. 189 души са починали през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.Излекувани са 1702-ма души.Общо 6 270 пациенти с коронавирус остават в болница, от които..

публикувано на 24.11.20 в 07:51