Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Автоинструкторите пак се готвят за протест

Автоинструкторите подготвят протест на 7 октомври. Ocнoвнoтo иcĸaнe e отмяна на зaпoвeд нa миниcтъpa нa oбpaзoвaниeтo oт края на миналата година, която предвижда увеличение на часовете по кормуване и въвеждането на електронен контрол в обучението, станало известно като "селфи с курсист". Протест заради нея имаше и в началото на годината и бе постигната договорка с ресорните министерства комисия да работи над концепция за обучение и безопасност на движението под егидата на Държавната агенция за безопасност на движението. Такава е разработена, но през септември в крайна сметка на страницата на Министерството на транспорта излиза проект за промени в наредба 37, която регулира работата на бранша, стъпваща на заповедта на образователния министър от миналата година. Председателят на Регионалния автоинструкторски съюз Дойчо Пеев коментира:

"Така се върнахме на кота нула. На практика се получи така, че бяхме излъгани. Един министър като даде дума трябва да си я удържи."

Писма с исканията на бранша са изпратени до премиера Бойко Борисов и министрите на транспорта и образованието. Очаква се отговор и евентуална среща до 5 октомври, в противен случай инструкторите отново ще излязат с учебните коли на жълтите павета. Те уверяват, че в недоволството им няма политика, а защитават единственото браншовите си интереси. 

Защо темата отново излиза на дневен ред, чуйте повече в записа.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забранени са плановия прием и операции в областта до 19 март

Спрени са плановите операции и прием в лечебните заведения в област Бургас. Това се посочва в заповед на директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров. От 12 часа днес до 00:00 часа на 19 март т.г. се въвеждат временни противоепидемични мерки в областта. Това се налага заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в региона. В..

публикувано на 03.03.21 в 19:38

В Созопол ще има паметник на Левски

Община Созопол е с патриотична инициатива, за целта обяви дарителска кампания за изработването на паметник на Васил Левски. Кметът Тихомир Янакиев и главният архитект Радост Георгиева определиха и локацията на бъдещият бюст -паметник. Най-подходящото място е в градската градина на Созопол, около фонтана. Мотивът е, че мястото е..

публикувано на 03.03.21 в 16:07

Сливен отбеляза 143 години от Освобождението

В Сливен с камбанен звън и химна на България, който прозвуча точно в 12:00  часа от часовниковата кула на общината, бе отбелязан Националният празник 3 март. В централния храм „Св. Димитър“ Сливенският митрополит Йоаникий отслужи заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България и молебен за здраве и благоденствие на българския народ...

публикувано на 03.03.21 в 16:01

Тленните останки на руски войник, сражавал се за свободата на България, бяха препогребани в Айтос

Тленните останки на руски войник, сражавал се за освобождението на България по време на Руско – турската освободителна война 1877 – 78 г., бяха препогребани от село Карагеоргиево в град Айтос. Будни българи са спасили гроба му от изчезване и забрава. Това е единственият известен до сега случай в страната, при който граждани сами се..

обновено на 03.03.21 в 15:29

20 лодки с морски поздрав по повод Трети март (снимки)

20 лодки от яхтклубовете „Порт Бургас“ и „Черноморец Бургас“ се включиха във демонстрационната гонка по повод 3 март. Децата с ентусиазъм участваха в празничната програма за националния празник. В акваторията на на порта - край Магазия 1 и Морска гара те развяха в морето националния трибагреник и получиха много аплодисменти от бургазлии решили да..

публикувано на 03.03.21 в 14:47

С военна церемония и рецитал Созопол отбеляза Освобождението

С тържествени чествания под патронажа на кмета на община Созопол Тихомир Янакиев бе отбелязана 143-тата годишнина от Освобождението на България. Официалната церемония започна със слова, припомнящи тежкото петвековно робство и славните дела на българските революционери, опълченци и помогналите нам други народи. Въздействащ рецитал изнесоха..

публикувано на 03.03.21 в 14:34

Бургас празнува Трети март

Със заупокойна молитва в храм „Св. Кирил и Методий“ и тържествена церемония по издигането на националния флаг и знамената на Бургас и ЕС започна честването на националния празник в града ни. Програмата подготвена от Община беше редуцирана, заради високия брой на заразени с коровирус през последните дни. Представителните..

публикувано на 03.03.21 в 14:07