Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доброволци и рибари боядисват през този уикенд

Рибарското селище Ченгене скеле грейва в свежи цветове

Плановете са мястото да стане туристическа атракция

Акция за боядисване на къщите в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас се провежда днес. В нея участват десетки доброволци и рибари.

Фасадите на сградите ще бъдат освежени, като ще се използват цветове като бяло, синьо, жълто, зелено, червено и др., поясни гл. архитект на Община Бургас Емил Бурулянов:

„Идеята е да бъде постигната единна цветна визия от началната точка чак до края на ръкавите. Ще наблегнем на свежи и искрящи цветове, които да кореспондират с някои от вече използваните там.“

Петър Морчев е един от доброволците, които се включиха в боядисването с четири от децата:

„Ние сме от Бургас и сме свързани с морето, за това решихме да се включим в инициативата. Децата ми тренират морски спортове, освен това искаме да ги възпитаме на трудолюбие. Ченгене скеле е място, в което има магия! Искаме тук да стане още по – хубаво и приятно!“.

Над 500 къщи ще бъдат боядисани поетапно във времето, съобщи председателят на местното рибарско сдружение „Морски сговор“ Димитър Янчев:

„Ще стане чистичко и подредено, към това се стремим! Тези хора заслужават един по – добър бит, сна фона на 40 – те години които прекараха в много тежки условия. И посетителите на рибарското селище сега също ще се насладят на красиви гледки!“

Плановете са мястото да бъде развито като туристическа атракция. Община Бургас вече започна да изгражда нов пристан и етнографски комплекс в непосредствена близост до Ченгене скеле. Дотам ще се пътува и с корабче. Там ще има многофункционална зала, Кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея, допълнително озеленяване, площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито, както и нов пристан.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След час дебат: вдигнаха началната цена за лунапарка в Морската градина

Обявяването на търг за отдаване под наем на терена за лунапарка в Морската градина на Бургас предизвика сериозна дискусия сред общинските съветници днес. Първоначалното предложение от 3255 лв. месечен наем (без ДДС), който да е началната цена, бе оспорено от Константин Бачийски от Средна европейска класа като ниско. След около час дебати и..

публикувано на 27.07.21 в 15:48

"Булевард Демокрация" на 27-ми юли

Пътят към имота на Ахмед Доган в парк Росенец остава общинска собственост за момента, какво следва от тук насетне ще чуем след малко в предаването. Поредно лято, в което усещаме липсата на кадри и то на всички нива в туризма. Повече от всякога се виждат в заведения и хотели как работят млади и неопитни хора, това ли е решението или вноса на специалисти..

публикувано на 27.07.21 в 14:52

Обновиха климатичната система на Младежкия дом

Обновена е климатичната система на Младежкия културен център, съобщават от Община Бургас. От утре тя ще работи и в режим на охлаждане, и на затопляне. Това ще осигури добри условия за работа на творческите школи, които развиват дейност в сградата. Досега чилър системата можеше да работи само в един от режимите – или отопляване, или охлаждане. След..

публикувано на 27.07.21 в 14:13

Увеличават зелената зона в Бургас с още 32 места (обновена)

Зоната за платено паркиране през лятото ще бъде увеличена в района на бул. "Демокрация", между "Константин Величков" и "Места".  Мнозинството в общинския съвет подкрепи предложението на администрацията, въпреки възраженията на Христо Панайотов (БСП), че така зоната се превръща в "касичка".  Андрей Рунчев, управител на ОП "Транспорт" посочи, че това е по..

обновено на 27.07.21 в 13:24

Обновявиха уличното осветление и по "Одрин", "Стефан Стамболов"

Продължава поетапното изпълнение на проекта за модернизация на уличното осветление в Бургас, съобщават от Общината. През последните дни бяха обновени ул. „Одрин“ и бул. „Стефан Стамболов“ – от „Сан Стефано“ до „Гурко“ и от „Демокрация“ до „Сан Стефано“. По-рано през годината обновлението се случи на бул. „Тракия“, бул. „Стефан Стамболов“ - от „Никола..

публикувано на 27.07.21 в 11:34

Общинският съвет на Бургас се очаква да одобри ново разширение на зелената зона

Разширение на „зелената зона“ в Бургас и ограничаване на контрапротестите. Това са част от предложенията, които ще обсъжда днес общинският съвет в морския град.  Нова зона да се присъедини към платеното паркиране, което функционира в Бургас през лятото, предлага заместник - кметът Йорданка Ананиева. Тя ще е в участъка на булевард „Демокрация“,..

публикувано на 27.07.21 в 07:45

Експериментално безкондукторно таксуване в част от градския транспорт в Сливен

По три от градските линии в Сливен е въведено експериментално безкондукторно таксуване. Общинският превозвач „Пътнически превози“ обяви днес, че от първи август по тези линии се преустановява изцяло продажбата на билети от служители на фирмата. Очаква се постепенно във всички линии на градския транспорт да бъде въведена система за електронно..

публикувано на 26.07.21 в 16:18