Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новата академична година започва в БСУ

 Учебната 2020/21 година в БСУ започва без официално откриване. В различни часове студентите ще се срещнат с колегите и преподавателите си.Спазвайки санитарните изисквания за безопасност, през първия семестър учебният процес ще протече и присъствена и дистанционно,съобщиха от учебното заведение:

-за студентите от първи и втори курс в бакалавърски програми, както и за студентите от пети курс спец. „Право“ обучението ще бъде присъствено.

-за студентите от трети и четвърти курс обучението ще се провежда в смесена среда, като част от занятията ще бъдат присъствени, а останалата част – онлайн.

-магистърските програми, които са в задочна форма на обучение, също ще се провеждат в смесена среда, комбинираща присъствено и онлайн.

През учебната 2020/21 година БСУ ще обучава студенти в 17 бакалавърски , 34 магистърски и 9 докторски програми. По програма Еразъм + са планирани 17 студентски и 13 преподавателски програми в над 7 европейски държави и в Колумбия. За изминалата учебна година 12 студенти и преподаватели осъщестиха Еразъм мобилности с цел обучение и практика в партньорски университети и организации в Германия, Испания, Португалия, Чехия, Словакия, Унгария, Турция. В момента в БСУ се обучават 40 чуждестранни студенти от Руска федерация, Украйна, Турция, ЮАР, Узбекистан, Латвия, Казахстан, Германия, Армения.

В условията на извънредна епидемична обстановка в световен мащаб БСУ продължава да приема български студенти, обучаващи се в чужбина. След записването си в БСУ те ще могат да продължат обучението си и в чужбина без да прекъсват студентските си права там. Придобитите тук образователни кредити за положени изпити по конкретна дисциплина по европейската система за трансфер (ECTS), които отговарят на учебните планове по съответните специалности, ще им бъдат валидирани от БСУ.

През учебната 2020/21 година всички студенти на БСУ, записали се в редовна форма на обучение и показали най-висок успех, ще могат да разчитат на стипендии по новатаобщинска програма "Успешни студенти", както и на стипендии за участие в практики по проект „Студентски практики – фаза 2“ на ОП “НОИР“.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 20 студенти помагат на бургаските училища

Над 20 студенти от Университета „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас изявиха желание да влязат като доброволци и да заместят болни и карантинирани учители. Те са от специалностите „Предучилищна и начална училищна педагогика“ и „Начална училищна педагогика и чужд език“. Десислава Димова е четвърти курс, родом от Елхово и в момента преподава в ОУ..

обновено на 24.11.20 в 15:57
Снимката е с илюстративна цел.

Математическата гимназия ви предизвиква със състезанието ППГМ Бургас Challenge

През декември ще се проведе третото издание на състезанието на Профилираната природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“, Бургас Challenge. Любителите на математиката и физиката могат да участват дистанционно на 19 (събота) и 20 (неделя) декември. Надпреварата е без такса за участие. Заявка може да бъде подадена на електронната форма:..

публикувано на 24.11.20 в 11:09

В Сливенска област ученици могат да преминат на обучение в смесена среда

Учениците от 5 до 12 клас в Сливенска област могат да преминат на обучение в смесена среда, по преценка на педагогическите съвети. Това гласи заповед на Областния управител Чавдар Божурски. Заповедта е това да стане в периода от днес до 23 декември. Решението трябва да бъде съгласувано с обществените съвети към училищата. Директорите трябва да..

обновено на 23.11.20 в 07:35

Търсят се възможности за допълнителни часове в три бургаски училища

Община Бургас е подготвила интегриран проект по две оперативни програми. Първата е в сферата на образованието, където ще бъдат обезпечени 544  учебни часа,  а втората е в социалните дейности. Европейската помощ трябва да бъде безвъзмездна. Допълнителни часове ще бъдат осигурени в три бургаски училища. Предложението може да бъде задействано от..

публикувано на 22.11.20 в 08:05

Ученици от Равда дариха книги на своето училище

Учениците от начален етап в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в село Равда с ентусиазъм се включиха в стартираната от Асоциация „Българска книга” кампания с надслов „Купи 1 книга. Дари я на своето училище”. Дарените книги са грижливо подредени в „Къщи за книги - библиотека”, изработени от четвъртокласници и техните родители. Създаден е и..

публикувано на 18.11.20 в 13:49

Педагозите от ОУ" Христо Ботев" в Сарафово избраха учениците от 4-ти и 5 -ти клас да учат присъствено

 Увеличеният ръст на заболели с коронавирус наложи обучението в част от българските училища  да се осъществява  дистанционно. То, обаче, не е толкова ефективен метод за малките ученици, смята заместник директорът на бургаското училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал Сарафово Димитрана Колева.Учебното заведение ще продължи да обучава..

публикувано на 16.11.20 в 13:51

Родители в клас заради недостиг на учители

Родители  педагози влизат да преподават в бургаското училище  Васил Априлов.  Всеки от тях има необходимата квалификация. Когато  педагогическите специалисти  излизат в болнични /голяма част от тях заради коронавируса  11 от 52ма/, директорктата Мариана Стефанова се обръща към банката кадри на Министерството на образованието,защото там има..

публикувано на 16.11.20 в 11:28