Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират претоварените с дървесина камиони в Малко Търново

архив
Снимка: БНР-Бургас

Сечта в Странджа неведнъж е поставяна на фокус. От граждани, които в притихналата планина чуват само шума на резачки и от такива, които по безлюдните пътища виждат само камиони, натоварени с дървесина. Как се сече в планината и защо един кмет иска да ограничи тази дейност?

Неведнъж темата е поставяна на дневен ред, провокирана именно от тези гледки на камиони, натоварени с дървен материал, заминаващи или към пристанище в Бургас, или към близкото дървопреработвателно предприятие. Именно тези превозни средства и този бизнес носят само негативи на нашата община, в която не влиза и стотинка от дейностите, посочва кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Сечта е узаконена, но е безогледна, казва той. Тези камиони рушат нашите пътища, затова поставих срок пред директорите на горските стопанства, пояснява той:

Сложил съм знаци на всички общински пътища – това са отбивките за Бръшлян, Заберново, Калово… На всички общински пътища – знак до 15 тона и така ще спрат да минават ТИР-ове с дървесина, защото аз разбирам това, че тези ТИР-ове носят дърва над 40 тона и смачкват пътищата, които трябва да се ползват от жителите на тая община. Те, така или иначе, са малко и искаме да привлечем други. Е, как да привлечем да дойдат, когато нямаме пътища и не може ние да ги правим, а те… Миналата година дадохме 50 000 лв. за ремонт, за да направим пътя до Църногорово, до всички тракийски култови гробници, за да може да се ходи спокойно, а само след няколко месеца този път беше разсипан и беше разсипан точно от тези коли“, коментира кметът.

След Нова година забраните ще действат, казва Янчев.

От Югоизточното държавно горско предприятие поясниха, че не са запознати с този ултиматум, но ще търсят някакво решение, съвместно с фирмите, които добиват, ако бъде въведена забраната. Това коментира заместник – директорът Станимир Сотиров. Горските служители преценяват на място кубатурата, която е натоварена, но нямат техника да изчислят теглото на дървесината. А относно изсичането на планината, Сотиров е категоричен, че у нас се добива по-малко, отколкото се възстановява гората. 25 000 кубика, например, са разрешени за добив в горското стопанство в Звездец за тази година, а 20 000 кубика - в Кости. И добавя:

Специално в тези две горски стопанства се разчита на естественото възстановяване на гората. Така е в цяла Странджа. По принцип се извеждат такива системи от сечи в Странджа, които да подпомогнат естественото възстановяване. Никъде не се секат на голо, с изключение на пожарища, но Странджа е защитена донякъде, рядко са пожарите там“, казва Сотиров. 

Нарушения в сечта има, но не всичко, което виждат хората е нарушение. Това е мнението на Владимир Димитров, лесовъд, бивш директор на ПП „Странджа“ и председател на туристическото сдружение „Зелена Странджа“. Хората виждат камионите с дървесина, но те идват от една голяма територия, където 80% от планината е гора, казва той. Но посочва друг проблем:

Изсичането на едрата дървесина, за която от години няма пазар, но тя планово се изсича и остава да гние на временните складове в гората. Такива случаи има много, ние се натъкваме непрекъснато на трупи, дебели стебла, вековни дървета. Изсича се, продава се по-тънката дървесина, едрата дървесина остава, изгнива. Всъщност, това е най-ценният ресурс, който не бива така да се похабява“, казва Димитров.

В Странджа не се случва нищо фрапиращо в тази посока, добавя Владимир Димитров, просто най-често се сече там, където е достъпно и затова прави впечатление на хората. Но алармира, че трябва да се има предвид влиянието на вредителя дъбова коритуха и лесоустройствените планове да бъдат променени спрямо него.

Нарушения при дърводобива в Странджа има, но те са единични, коментират от държавното предприятие. А проблемите в горите са други и често – извън нашето полезрение. Остава да видим дали камионите ще продължат да рушат инфраструктурата в една от най-бедните общини у нас или в Малко Търново ще успеят да решат този въпрос.

Подробности можете да чуете в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обществени поръчки за ремонт на улици в Ябълчево, Добромир и Дъскотна

Обществени поръчки са обявени за ремонт и асфалтиране на улици в руенските села Ябълчево, Добромир и Дъскотна. Към момента състоянието на настилките в посочените участъци не е добро. Наблюдават се неравности и деформации.  Основен ремонт се предвижда на улици от съществуващата улична мрежа на село Дъскотна, които са с асфалтова настилка. Освен..

публикувано на 28.07.24 в 11:54
Общински съвет - Бургас, заседание

Общински съветници предлагат да се изгради навес на лодкостоянката в Крайморие

Да се изгради слънцезащитно съоръжение над трибуните на пристанището на лодкостоянка Крайморие предлагат общинските съветници Евелина Михалева и Димо Грудев. За целта те искат от общинския бюджет да бъдат заделени 40 хиляди лева. На въпрос на съветници има ли общината правомощия да изгражда навес на публична държавна собственост и издадено разрешение за..

публикувано на 27.07.24 в 12:29

Затварят за три дни ул. "Велека" в Созопол заради ВиК ремонт

Спешен ВиК ремонт започва от днес на  ул. „Велека“ в Созопол, съобващат от общината. Улицата ще бъде затворена в следващите три дни. Движението ще бъде пренасочено през  улица „Одеса“ към улица „Ропотамо“. За собствениците на търговски обекти на ул. „Одеса“ до ул. „Вия понтика“ и  дистрибутори, ще бъде отворена ул. „Ропотамо“ до ул. „Одеса“.

обновено на 26.07.24 в 17:16

Пуснаха движението по ремонтирания път между двата портала на „Лукойл“

Отвориха за движение ремонтирания път между двата портала на нефтозавода.   Община Бургас осъществи проект за пълно обновление на останалата неремонтирана част от отсечката. Отново се въвеждат ограниченията за преминаване на тежкотоварни автомобили през бул. „Проф. Яким Якимов“ от 11 до 19 часа.  Трасето между двата портала на „Лукойл“ бе в..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Пострадалите от пожарите в боляровските села фермери от днес подават заявления за помощ

13 са семействата в боляровските села, които са останали без къщи след пожарите.Това са били техни основни жилища. Изготвени са индикативните оценки за стойността им. Търсят се 2 милиона лева. Те трябва да бъдат доразрушени и изградени наново. Над 40 са другите сгради, които са вили или втори къщи за собствениците им. Това отчете  днес на..

публикувано на 26.07.24 в 15:14

Прехвърлят държавен имот на община Созопол за изграждане на воден резервоар

Областният управител проф. Мария Нейкова ще прехвърли  на Община Созопол   правото на собственост върху държавен имот за реализиране на инвестиционен ВиК проект, информират от областната администрация. Върху близо 10 000 кв.м. ще се изгради водна камера-резервоар за чиста вода, за да се регулира денонощната неравномерност на консумацията на вода в..

публикувано на 26.07.24 в 14:48

Дадоха старт на реконструкцията на водопроводната мрежа в село Мамарчево

В боляроското село Мамарчево започна изграждането на нов водопровод, съобщават от общината. Строителната площадка за мащабната реконструкция бе открита вчера. Тя ще обхване 20 километра от старата ВиК мрежа в селището.  Заделени са средства за ремонт на  читалището в село Воден, предстои и изграждане на нови домове, близки до домашна среда за..

публикувано на 26.07.24 в 13:14