Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На среща в Бургас:

Разясниха схемите за подпомагане на бизнеса заради Ковид кризата

Представители на бизнеса в Бургас и региона се запознаха с процедурите за финансиране, с цел преодоляване последствията от Ковид кризата. Това стана на среща, организирана от местните бизнесмени Стоян Царев и Добромир Янев. 

Средствата идват по линия на европейските фондове и основно по ОП „Иновации и конкурентноспособност“, разясни лекторът Елена Льондева и допълни:

„В момента всеки бизнес, особено както е в Бургас, където предимно туристическия бизнес е определящ, много фирми са засегнати. Причината е, че нямат приходи, а те трябва да продължат да работят“

Средствата по европрограмите ще помогнат на бизнеса да се стабилизира, смята Елена Льондева, но бъдещето остава неясно:

„Въпросът е бизнесът как ще се структурира от гледна точка на новата реалност, защото може да има вечерни часове, заведения да не могат да работят след 22 или 23 часа. Така че бизнесът трябва да диверсифицира дейността си, за да може да съществува“  

Основните трудности при кандидатстване пред фирмите са свързани с непознаване на терминологията и документите по отделните програми, стана ясно на срещата. Съветът на експерта:

„Ако фирмите разчитат на това финансиране било по линия на европейски програми, било по линия на държавния бюджет просто да се интересуват,  да следят какво има, за да могат да се възползват своевременно от тези възможности.“ 

Туроператори и туристически агенти могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ с общ бюджет 10 млн. лв, посочи Елена Льондева. Фирмите в този сектор могат да кандидатстват до 10% от техния оборот за 2019 година. Срокът е до 20 октомври.

В същото време Министерството на икономиката отпусна допълнителен бюджет за подпомагане на микро- и малки предприятия. Средствата се увеличават от досегашните 173 млн. на 225 млн. лв. Това ще даде възможност да се преразгледат отхвърлени или неподадени в срок проекти на фирми, каза още експертът.

Повече чуйте в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
море лодки

Узаконяват над 90 лодкостоянки и буйове по черноморието ни

С промени в Закона за морските пространства, приети на второ четене от Народното събрание вече ще могат да се узаконят старите вълноломи и буйовете. Конкретното предложени е на бургаския депутат Иван Вълков и е свързано със съществуващи от много години хидротехнически и брегоукрепителни съоръжения, които се ползват за временен престой и..

публикувано на 01.12.20 в 15:10

Сигнал за компроментиран отводнителен канал подаде Живко Табаков

Сигнал за преливане на води от отводнителната тръба  на Северния плаж е изпратил до няколко инститиции  председателят на общинската  комисия по туризъм Живко Табаков. За компроментираната консрукция са уведомени министерството на туризма, регионалната еко инспекция, областната асминистрация и В и К.  Заради запушване на тръбата в продължение на..

публикувано на 01.12.20 в 13:41

Започнаха сондажните проучвания в находище „Иглика”

Започнаха сондажните проучвания за наличие на метални изкопаеми в находище „Иглика”, намиращо се на територията на общините Болярово и Елхово. От фирмата уверяват, че проучванията няма да нарушат екоравновесието, но част от местното население е против. Дейностите  са  в землището на елховското село Лалково. И докато в елховската община протестите срещу..

публикувано на 28.11.20 в 12:53

От 30-ти ноември Агенцията по заетостта започва прием на заявления по проект „Запази ме”

От 30-ти  ноември Агенцията по заетостта стартира прием на заявления по проект „Запази ме”, финансиран чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и финансовия механизъм REACT-EU. Целта на операцията е приоритетно да се предостави подкрепа за запазване заетостта на служителите в предприятия, които директно са преустановили..

публикувано на 28.11.20 в 09:32
Снимката е с илюстративна цел.

Бургаската туристическа камара настоява за подкрепа на бизнеса

Бургаската туристическа камара (БРТК) настоява за адекватна подкрепа и указания за прилагане на мерките на правителството.  Членовете на Бургаската регионална туристическа камара подкрепят по-строгите мерки на Правителството, влизащи в сила от петък 27 ноември. Те  приемат решението на кабинета, но търсят отговор на следните въпроси, които имат пряко..

публикувано на 26.11.20 в 15:13
Манол Тодоров

Манол Тодоров: Фалити и безработица след затваряне на ресторантите

Част от ресторантьорският бизнес ще фалира след това затваряне. Това прогнозира пред БНР-Бургас Манол Тодоров, собственик на заведение от бранша. Като цяло, ефектът за нас от тези мерки, ще са още безработни хора, които трябва да освободим, добави той: “ Анатемосва се ресторантьорският бранш в България и хората гледат само обвивката,..

публикувано на 25.11.20 в 15:52
Бисер Манолов

Бисер Манолов: Държавата не предлага мерки, а щуротии

Държавата няма никаква идея какво целят тези мерки, които се предлагат. Това посочи пред БНР-Бургас икономистът Бисер Манолов. Мерките трябва да помогнат на бизнеса да оцелее до април, а държавата трябва да свие разходите си, поясни той и добави още един факт: „ Централната банка и търговските банки се договориха да няма удължаване на..

публикувано на 25.11.20 в 15:34