Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургазлии от „Острицата 2“: Искаме просто път, ток и вода (галерия)

Община Бургас е готова с ПУП, от следващата година започват дейностите там

Разбити улици с големи дупки, липса на водоснабдяване и частна електропреносна мрежа. Това са част от проблемите на живеещите в селищното образувание „Острицата – 2“ в Бургас. Те настояват да бъдат изпълнени предизборните обещания към тях за главния път в населеното място.

Пътят от „Банево“ до селищното образувание е чакълиран само до някъде. Оттам – до къщите на хората са черни пътища, разбити и на места с огромни трапове. Електроенергията се доставя чрез частна мрежа, заплатена от живеещите там. Вода черпят със сонди, но на места вече няма. Относно уличната мрежа в „Острицата 2“ и главния път в населеното място, хората казват, че им е бил обещан ремонт:

Димитър Николов тука заяви, че материалът от рехабилитацията на пътя Бургас – Ветрен, която завърши много отдавна, част от него ще бъде тука. Сега, не разбрахме дали от следващия ремонт материалът ще дойде…

… Е, то имаше решение, че пътят ще се асфалтира. От „Банево“ дотука. Още 2009-та…

… Тогава обикаляха със скиците, с местата за спирките, за автобуси…

… Общо-взето – преди избори се обикаля, както навсякъде, дават се обещания, замазват се малко очите…

… Тука минаха, колчета забиха някъде, даже стоят още колчетата, вече една година…“, разказват живеещи в местността.

Контейнерите за смет са на километри от някои от къщите, защото камионите на фирмата – концесионер, не могат да влязат в населеното място. Липсата на инфраструктура създава проблем и за автомобилите на пожарната.

Градоустройственото планиране във селищното образувание „Острицата – 2“ се очаква да започне през следващата година. Подробният устроствен план (ПУП) за него вече е готов и ще бъде поставен на обществено обсъждане. След това може да започнат дейностите по ВиК и уличната инфраструктури. След като бъде готов ПУП и влезе в сила, можем да започнем с дейностите по уличната мрежа, посочи заместник – кметът Чанка Коралска:

За да може, която и да е линейна инфраструктура да бъде възможна, първо трябва да има одобрена градоустройствена основа, която да регламентира трасетата, по които тази инфраструктура ще преминава. И именно поради това, Община Бургас през 2019-та година възложи да се изработи ПУП на местността „Острица 2“, с който да се регламентират уличната мрежа и нейните габарити. Този ПУП е вече готов“, каза Коралска.

Оптимистичният срок за влизането на ПУП в сила е началото на следващата година. След това започва проектирането и на ВиК – мрежите и да се търси финансиране за тях от страна на дружеството. Електропреносната мрежа е изцяло в ангажиментите на частния доставчик, ние можем само да настояваме за нея, посочи Коралска. Тя бе категорична, че за пътя, за който е обещано, че ще се чакълира, това е свършено, но се ангажира да извърши нова проверка.

Подробности можете да чуете в прикачените файлове, както и да видите нашата галерия от „Острицата 2“.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнал за разорани дюни в Каваците е подаден до РИОСВ

В социалните мрежи отново са публикувани снимки  на багер и разорани дюни  до плаж Каваците. Подаден е сигнал на зеления телефон в РИОСВ с информация, че на ивицата се извършват  дейности, чрез които може да бъдат застрашени  сивите дюни в природна забележителност  и видове под закрилата на  Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие...

публикувано на 11.04.21 в 13:41

Протест срещу насилието организират в кв. "Банево"

Мирен протест срещу насилието между малолетни и непълнолетни деца ще се проведе днес от 13:00 часа в бургаския квартал Банево. Повод за недоволството е последният случай на блудствени действия спрямо малолетно момче, в същия район. Вероятните извършители - две непълнолетни лица, са в Дома за временно настаняване към   полицията. По случая..

обновено на 10.04.21 в 08:29

От понеделник сгъстяват графика на автобусите в Бургас

“Бургасбус” променя разписанията на градски и междуселищни линии. Това се налага във връзка с частичното разхлабване на противоепидемичните мерки и възстановяването на присъствения учебен процес.  Затова и от 12.04.2021 г., понеделник се възобновява изпълнението на последните курсове по линии Б11 и Б12, а редовните линии ще се движат с по-учестен..

публикувано на 09.04.21 в 15:50

"Булевард Демокрация" - на 9 април

Голямо хвърляне на боб ни очаква. А бобът не е евтин вече. Политолози, анализатори се обзалагат какво ще се случи, а основният играч тайнствено мълчи. Първата стъпка вече е почти ясна -–ГЕРБ ще предложат кабинет, който няма да бъде приет. Но какво ще направи Слави и сценаристите му? Никога не съм си представял, че някога политическият живот и..

публикувано на 09.04.21 в 14:49

Созопол отпадна от списъка за финансово оздравяване

Община Созопол отпадна от списъка за финансово оздравяване на Министерството на финансите. Вече година и половина работим в посока да се стабилизираме, посочи кметът Тихомир Янакиев. В началото фигурирахме в пет от общо седем от критериите на министерството, които ни подреждаха в негативната класация, поясни той: „Поне последната..

обновено на 09.04.21 в 14:29

Мият и дезинфекцират контейнерите за смет в Бургас

Със специализирана машина ще бъдат измити и дезинфекцирани всички контейнери за смет в Бургас. Обработката на съдовете вече започна от комплекс "Меден рудник" и протича в няколко етапа. След прибирането на сметта, се извършва механично почистване на останалите полепнали материали, a съдовете се измиват вътрешно и външно. После вътрешните стени на..

публикувано на 09.04.21 в 10:14

В Царево започва изплащането на годишната финансова подкрепа за хранителни продукти

Със Закона за държавния бюджет на Република България е определено, че през 2021 г. гражданите в България, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е от 300,01 лв. до 369 лв. включително, ще получат еднократно годишна финансова подкрепа за хранителни продукти в размер на 120 лв. Помощта ще се изплаща чрез..

публикувано на 09.04.21 в 09:58